Gemeente Schiedam


December

WO2 in Beeld bij het Gemeentearchief Schiedam

10 december 2008

Lachende Duitse soldaten met een biertje in de hand op een terras in Breda. Binnenlandse strijdkrachten en verzetsgroepen met hun wapens. Een massale bijeenkomst van de Hitlerjugend en de Jeugdstorm NSB op de Grote Markt in Groningen. Duitse krijgsgevangenen, een besmeurd beeld van Hitler en vernederde moffenmeiden. Zware bombardementen op Venlo in november 1944. Een propaganda-affiche van de NSB uit 1935

Ter gelegenheid van de lancering van de website Beeldbank WO2 (www.beeldbankwo2.nl) is de reizende tentoonstelling WO2 in Beeld samengesteld. De expositie laat een gevarieerde, representatieve selectie van fotos, tekeningen en affiches uit de beeldbank zien. De informatieve en fraai uitgevoerde tentoonstelling kan dankzij het Gemeentearchief Schiedam vanaf december 2008 gratis in de Stadswinkel aan het Stadserf1 worden bezichtigd.
Het unieke beeldmateriaal is afkomstig van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). De tentoonstelling bestaat in totaal uit 21 panelen die in zeven driehoekige constructies worden gepresenteerd.

Op de website Beeldbankwo2.nl staan een aantal fotos om een indruk van de expositie te krijgen. Van de tentoonstelling is ook een gelijknamig fotoboek samengesteld. De verkoopprijs bedraagt 14,95 euro (ISBN/EAN 978-90-78074-10-6). Het boek is te bestellen door een e-mail te sturen naar info@x-cago.com met vermelding van verzendgegevens. De reizende tentoonstelling bevindt zich momenteel in de Stadswinkel van de nieuwbouw van het Stadskantoor Schiedam (direct na de ingang rechts). De Stadswinkel is geopend op maandag van 12.00 - 16.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op donderdag van 8.00 - 20.00 uur. Het bijzondere WO2-materiaal is tot en met vrijdag 23 januari 2009 in Schiedam te bewonderen. Het Gemeentearchief hoopt op een hoge opkomst!

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.