Artsen zonder Grenzen


Voedselcrisis nog niet in heel Ethiopië voorbij

10/12/2008 11:01 -- De piek van de voedselcrisis in Ethiopië is voorbij, al blijven er een aantal plekken waar de situatie ernstig is. De aantallen patiënten in meeste van onze programma's in het zuiden van het land zijn afgenomen en een aantal daarvan zijn we aan het sluiten.

Deze zomer startte Artsen zonder Grenzen een uitgebreid voedingsprogramma in vooral het zuiden van Ethiopië. We concentreerden ons daarbij vooral op de SNNPR en de Oromiya regio's. Aan het einde van november hadden we in de eerste regio 24.700 ernstig ondervoede kinderen behandeld. Daarnaast hadden onze teams ook 24.300 kinderen die gevaar liepen ernstig ondervoed te raken een behandeling gegeven. Voor de Oromiya regio waren die cijfers 7.538 en 13.312.

In het district Gedeo van de SNNPR blijft de situatie ernstig. `In de afgelopen tien weken hebben we 3.000 ernstig ondervoede kinderen opgenomen', zegt coördinator Dounia Dekhili. `In dit dichtbevolkte gebied is de voedseldistributie erg beperkt geweest in de afgelopen maanden. De mensen hebben alleen kool of de zogenaamde "valse bananen" te eten gehad. Die komen veel voor in Ethiopië, maar hebben nauwelijks voedingswaarde. De meeste mensen hier leven van de koffieteelt, maar de oogst is nog maar net begonnen en de mensen maken zich zorgen omdat een deel van de oogst verwoest is door parasieten of hevige regens.'

Ook in de regio Afar in het noordoosten en in de Somali regio in het oosten is de situatie zorgwekkend. In augustus liet een onderzoek naar de voedingssituatie in Afar alarmerende cijfers zien. In de afgelegen regio hadden onze teams aan het einde van november 800 patiënten behandeld. Het project loopt nog tot eind maart 2009, het einde van de jaarlijkse periode van voedselgebrek.

In Werder, de hoofdstad van de Somali regio, is het aantal opnames de afgelopen maand sterk gestegen. Op dit moment worden er 400 kinderen verpleegd in ons voedingscentrum daar. In Degabuhr heeft ons team dit jaar meer dan 1.500 ernstig ondervoede kinderen en bijna 3.000 kinderen behandeld die ernstig ondervoed dreigen te raken. Ook daar is het aantal opnames in november sterk gestegen: het team behandeld momenteel 470 ernstig ondervoede kinderen en 730 die dat dreigen te worden.

Hoe behandelt Artsen zonder Grenzen ondervoeding?