Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over de financiële problemen bij de zorggroep Pasana

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over de financiële problemen bij de zorggroep Pasana

Kamerstuk, 10 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

10 december 2008

MC-K-U-2895628

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (SP) over de financiële problemen bij de zorggroep Pasana (2080905450).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat de Zorggroep Pasana, waaronder De Sionsberg in Dokkum, te kampen heeft met financiële problemen? 1)

Antwoord 1

Het ziekenhuis heeft mij laten weten, dat de financiële positie moet worden verbeterd, maar dat er geenszins sprake is van een dreigend faillissement. Vroegtijdig ingrijpen is altijd beter dan wachten tot het water aan de lippen staat.

Vraag 2

Erkent u dat gezien de kleinschaligheid, de bereikbaarheid van de zorg en de zeer hoge waardering voor het ziekenhuis De Sionsberg, dit ziekenhuis een zeer waardevolle functie binnen de Nederlandse ziekenhuiszorg bezit? Voldoet volgens u de huidige beschikbaarheidstoeslag in het voornemen kleine ziekenhuizen verantwoorde zorg te laten afleveren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe verklaart u de huidige financiële problemen?

Antwoord 2

Ziekenhuis De Sionsberg neemt inderdaad een belangrijke plaats in in de Nederlandse ziekenhuiszorg. Met het toekennen van de beschikbaarheidstoeslag aan dit ziekenhuis wordt dat belang nog eens onderstreept. De beschikbaarheidstoeslag geeft financiële ruimte aan het ziekenhuis, voor verantwoorde zorg is het ziekenhuis zelf verantwoordelijk.

Het ziekenhuis heeft mij laten weten, dat de financiële problemen zijn veroorzaakt door een bestuurscrisis in 2007, door het nog niet hebben kunnen benutten van de voordelen van de fusie en door het feit, dat de bedrijfsvoering op een aantal punten nog niet optimaal is.

Vraag 3

Wat is uw reactie op het bericht dat de oorzaak van de financiële problemen wordt gelegd bij de invoering van de marktwerking en de daardoor gevraagde grotere solvabiliteit? Bent u bereid instellingen, wat betreft het laatste, (tijdelijk) tegemoet te komen?

Antwoord 3

Onder 2 heb ik aangegeven wat het ziekenhuis ziet als de belangrijkste oorzaken van de problemen. Dat het ziekenhuis naast het wegwerken van het tekort extra wil ingrijpen om met het oog op de marktwerking de financiële positie van het ziekenhuis verder te verbeteren, acht ik verstandig. Het bestuur is immers verantwoordelijk voor de exploitatie van het ziekenhuis nu en in de toekomst. Omdat de solvabiliteit derhalve de verantwoordelijkheid van het bestuur is, ben ik niet bereid het ziekenhuis op dat punt tegemoet te komen. Wel kan iedere instelling onder een aantal voorwaarden een beroep doen op de NZa voor balanssteun.

Vraag 4

Wat is uw reactie op het bericht dat de tijdelijke contracten niet verlengd worden en dat de bezuinigingen gevolgen zullen hebben voor het personeel? Welke gevolgen zal dit volgens u hebben voor de kwaliteit van de zorg?

Antwoord 4

Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur van het ziekenhuis om de exploitatie sluitend te krijgen. Ik ga er van uit, dat indien het bestuur ingrijpt om de instelling te laten voldoen aan de eisen die de toekomst stelt, kwaliteit van zorg daar onlosmakelijk deel van uit maakt.

Vraag 5

Wat is uw reactie op het bericht dat deze financiële problemen mede worden veroorzaakt door de recente fusie? Bent u bereid hier bij volgende fusies in de zorg rekening mee te houden?

Antwoord 5

Onder 2 heb ik aangegeven wat volgens het ziekenhuis de redenen voor de ingreep zijn. Het feit, dat het ziekenhuis de vruchten van de fusie nog niet heeft kunnen plukken is één van de redenen. Het gaat hier niet zo zeer om de fusie op zichzelf maar om het feit dat het management er nog niet in is geslaagd omstandigheden te scheppen waarin de voordelen van de fusie kunnen worden binnengehaald. Het bestuur van een instelling is overigens zelf verantwoordelijk voor de beslissing te fuseren.

Vraag 6

Welke gevolgen zullen de financiële problemen hebben voor de verpleeg- en verzorgingstehuizen van de Zorggroep Pasana?

Antwoord 6

Het ziekenhuis De Sionsberg maakt deel uit van de Pasana Groep. Dit is een stichting waaronder een cure-holding en een care-holding hangen. Het ziekenhuis is de enige instelling die in de cure-holding zit. In de care-holding zit een 5-tal
Ven V instellingen.
Er doen zich ook financiële problemen voor bij de care-instellingen. Naar ik begrepen heb zijn de financiële problemen daar geringer dan in de cure.

(1) http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=41922