Bredeschool.nl

Langer ouderschapsverlof beter voor ouder en kind

vrijdag 12 december 2008

De voorzieningen in de kinderopvang en de voorschool in Nederland zijn goed, maar de kosten voor de ouders zijn relatief hoog.

Dat stelt Unicef in een rapport over voorschoolse educatie en kinderopvang in 25 geĂŻndustrialiseerde landen. Het onderzoeksrapport Innocenti Report Card 08 werd gisteren gepresenteerd. Uit het rapport blijkt ook dat het ouderschapsverlof in Nederland tot de kortste in de Europese Unie behoort. Unicef stelt in haar rapport dat Nederland ouders de keuze moet bieden om het eerste jaar zelf voor hun kind te zorgen. Dit is goed voor de band en heeft een positief effect op de lange wachtlijsten.

Op kwalitatief gebied scoort Nederland niet slecht. Er zijn duidelijke afspraken over opleiding, groepsgrootte en gekwalificeerd personeel. De praktijk wijst uit dat de kwaliteit aan verbetering toe is. Het grote verloop bijvoorbeeld, dat in ook in de rest van Europa plaatsvindt, doet afbreuk aan de kwaliteit van de opvang.

Opvang is van een dienstverlening voor ouders overgegaan naar een basisvoorziening voor de ontwikkeling van kinderen. Deze verschuiving doet zich voor in alle landen waar het onderzoek plaats heeft gevonden. Het is daarom van belang te investeren in goed mbo- en hbo-onderwijs en de status van het beroep te verbeteren, aldus het NJi in een reactie in het rapport.