Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Geen alcohol onder de 16, ook niet tijdens de feestdagen

Utrecht, 12 december 2008. "Mag mijn kind van 14 niet één klein slokje champagne?" "Een lepeltje advocaat kan toch geen kwaad.?" Hoe moeten ouders van pubers tijdens de feestdagen omgaan met dergelijke vragen? Ze zoeken vaak naar een goede leidraad voor alcoholgebruik. Begrijpelijk, want tijdens de feestdagen worden de teugels vaak wat gevierd en regels minder streng gehandhaafd. Om ouders te helpen hun kinderen niet te laten wennen aan alcohol, ook niet tijdens de feestdagen, wordt de laatste weken van 2008 een extra campagne gevoerd.

Veel ouders denken dat kleine slokjes alcohol af en toe geen kwaad kunnen. Daarmee wordt echter de toon gezet dat alcohol best te proberen valt onder de 16, waarmee de stap naar regelmatig drinken dichter bij komt. De boodschap is daarom nog steeds: geen alcohol onder de 16, ook niet tijdens de feestdagen.

Tips en alternatieven

De campagne geeft ouders tips en trucs over hoe om te gaan met de feestvreugde en het alcoholgebruik van opgroeiende kinderen. De campagne wil ouders ook helpen met het op een eerlijke en heldere wijze met hun kinderen over alcohol te praten en op een goede manier grenzen te stellen. Daarnaast worden de opvoedtips gemixt met suggesties om alcoholvrije verwendrankjes te maken, bijvoorbeeld op oudejaarsavond.

Televisiespot en elektronische wenskaart

De campagne bestaat uit een televisiespot die in de twee weken voor Oud en Nieuw wordt uitgezonden. Tevens is een toepasselijke elektronische wenskaart (e-card) ontwikkeld.

Ook regionale instellingen voor alcoholpreventie nemen actief deel aan het uitvoeren van de campagne, onder meer door het uitreiken van specifiek voorlichtingsmateriaal aan winkelend publiek. Alleen al in 2008 werden ongeveer 20.000 ouders tijdens regionale ouderavonden bereikt met voorlichting over alcoholgebruik in het gezin.

Het Trimbos-instituut voert deze campagne uit met steun van minister Rouvoet van het programmaministerie Jeugd en Gezin.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald Jas (030-297 1107) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut.


----------

Het mentaal vermogen van Nederland

GGZ Kennisdag 15 januari 2009
Meer weten? Ga naar http://www.hetmentaalvermogenvannederland.nl U bent van harte welkom!