Gemeente Boekel


Als zorg overgaat in mishandeling

Veel mensen nemen de zorg op zich voor een van hun ouders. Vaak met de beste bedoelingen, maar soms worden de zorgtaken te zwaar. Bijvoorbeeld als iemand slecht ter been is of als iemands verstandelijke vermogens achteruitgaan. Dan ligt huiselijk geweld ofwel fysieke of psychische mishandeling, verwaarlozing of `ontspoorde zorg` op de loer. Een op de twintig 65-plussers is slachtoffer van mishandeling in de thuissituatie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Vraag tien mensen wat ze verstaan onder huiselijk geweld en negen van de tien noemen mishandeling van vrouwen of mishandeling en seksueel misbruik van kinderen. Schrijnende voorbeelden, maar huiselijk geweld gaat verder dan dat. Neem mishandeling van ouderen. Ook dát valt onder huiselijk geweld. En ook dát heeft vaak verstrekkende gevolgen, voor het slachtoffer natuurlijk, maar ook voor de pleger van het geweld. De meeste mensen kiezen niet bewust voor geweld. Nee, het is vaak pure onmacht en ze zijn blij als er hulp geboden wordt.

Taboe
Net als andere vormen van huiselijk geweld is ouderenmishandeling een taboe. Slachtoffers en plegers lopen er niet mee te koop. Bovendien beseffen velen van hen niet eens dat er sprake is van geweld. `Een oudere man die de zorg voor zijn zieke vrouw niet aankan en haar verwaarloost. Dat is een proces. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag en bijna nooit bewust. Of de dochter die het geld beheert van haar oude moeder en dat steeds vaker zelf uitgeeft. Omdat haar moeder het geld `toch niet nodig heeft'. Voelt ze zich dan niet schuldig? Niet echt. Ze doet toch zoveel voor haar moeder! Tot ze er op gewezen wordt. Dan schrikken geweldplegers vaak van hun eigen gedrag. En zijn ze opgelucht dat ze hulp krijgen bij het oplossen van hun problemen."

Trek aan de bel!
Een op de twintig 65-plussers is slachtoffer van mishandeling in de thuissituatie. Een fors aantal, maar waarschijnlijk nog het topje van de ijsberg. In werkelijkheid komt ouderenmishandeling nog vaker voor. We roepen mensen op om contact te zoeken met het Steunpunt Huiselijk Geweld (via 0900-1262626 of www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) als ze in aanraking komen met huiselijk geweld. "Slachtoffers, plegers, hulpverleners, buren en vrienden: trek aan de bel! Huiselijk geweld is een strafbaar feit en daarmee een publieke zaak. Het is ieders burgerplicht om misstanden te signaleren en gezamenlijk met bijv. het SHG aan te pakken. Heel belangrijk, want hoe eerder we erbij zijn, hoe effectiever de hulpverlening. We hebben maar één doel: het geweld moet zo snel mogelijk stoppen."

Contact met steunpunt
Huiselijk geweld is niet alleen een probleem voor het slachtoffer, maar ook voor de pleger en andere betrokkenen zoals buren, vrienden of hulpverleners. Het Steunpunt Huiselijk Geweld staat daarom voor iedereen open. Wilt u dat er iets verandert aan uw huidige situatie? Of kent u iemand die hulp nodig heeft? Bel dan voor informatie of advies naar 0900-1262626 of kijk op www.steunpunthuiselijkgeweld.nl.