Gemeente Boekel


Eet niet te veel en beweeg

December is dé maand als het gaat om lekker eten. Helaas gaat dit vaak gepaard met een toename van het lichaamsgewicht doordat er teveel wordt gegeten en te weinig bewogen. Reden genoeg om hier in deze tijd van het jaar nog eens stil bij te staan.

Om een gezond gewicht te behouden, is het belangrijk om niet te veel te eten en veel te bewegen. Varieer met de voeding en wees voorzichtig met producten met veel vet, suiker en alcohol. Beweeg zoveel mogelijk, ten minste 30 minuten per dag. Een goed dagmenu bestaat uit drie hoofdmaaltijden en niet meer dan drie à vier keer iets tussendoor. Sla geen ontbijt, lunch of warme maaltijd over. Zo is de kans kleiner dat er calorierijke snacks tussendoor worden gegeten.

Van groente, fruit en brood kan veel worden gegeten. Dit zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Zoete en hartige snacks en frisdrank zorgen voor veel extra calorieën waardoor ze snel dik maken. Neem ze niet te vaak en gebruik kleine porties. Voor een gezond gewicht moet er een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. De zogeheten energiebalans is dan in evenwicht. Wordt er meer energie uit de voeding gehaald dan het lichaam nodig heeft, dan is er risico op overgewicht. Een te hoog gewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en gewrichtsklachten. De meeste volwassen mannen tussen de 20 en 50 jaar in Nederland hebben genoeg aan 2500 kilocalorieën per dag. Voor de meeste vrouwen tussen de 20 en 50 jaar zijn dat 2000 kilocalorieën.

Zeker in de maand december is het van belang om voldoende te bewegen. Een flinke wandeling of fietstocht in de ochtend kan al zorgen voor een betere energiebalans. Bedenk daarbij dat een balansdag voor of na een "energierijke" dag veel goeds kan doen. Een Balansdag is géén dieetdag. Op een Balansdag let je beter op wat je eet of beweeg je meer. Zo blijft je gewicht in balans.

Feit

Gebruik niet te veel suiker, daardoor krijgt u al snel te veel calorieën binnen. Kies in plaats van producten met veel suiker, zoals snoep, koek en frisdrank wat vaker voor fruit, (vruchten)thee, (mineraal)water of eventueel frisdrank zonder calorieën.

Zuinig met zout
Ieder mens heeft (natrium uit) zout nodig, bijvoorbeeld om de hoeveelheid vocht in het lichaam te regelen. In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor, van nature of toegevoegd. De hoeveelheid zout die van nature in voedsel zit, is normaal gesproken voldoende. Meer is dus niet nodig. Heeft u toch behoefte aan extra zout, bedenk dan dat er zijn ook soorten zout te koop zijn die minder natrium bevatten, ook die kunt u kiezen.
Kijk voor lekkere en gezonde recepten op:
http://recepten.voedingscentrum.nl/scripts/recept.php.