Gemeente Roermond

Stadstoezicht geeft steeds meer fietsen terug

De bewaarfunctie van gevonden fietsen binnen de gemeente Roermond is in handen van de afdeling Stadstoezicht van de Gemeente Roermond. Deze afdeling kan steeds meer gevonden fietsen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Het blijkt echter vaak een probleem om de rechtmatige eigenaar te vinden, omdat nog te weinig slachtoffers van fietsendiefstal aangifte doen van vermissing van hun fiets.

Aangifte doen van fietsendiefstal is dus van groot belang. Het maakt niet uit of de fiets wel of niet verzekerd is en of de fiets oud is of nieuw. Als de fiets wordt gevonden, kan deze veel sneller worden teruggegeven. Bovendien kan, als een fietsendief wordt aangehouden, deze aangifte ook worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek. De afdeling Stadstoezicht roept fietseigenaren op vooral aangifte te doen van hun gestolen fiets. Veel tijd kost het niet, omdat de aangifte via internet (www.politie.nl/aangifte) kan geschieden. Indien niet alle gegevens over de fiets bekend zijn, kan de fietsenhandelaar vaak uitkomst bieden.

Dagelijks krijgt de afdeling meldingen binnen van gevonden fietsen. Nadat deze fietsen zijn opgehaald start de afdeling een onderzoek om de eigenaar te traceren. De eerste stap in dit onderzoek is een verzoek aan de politie om gegevens van de fietsen te vergelijken met gedane aangiftes van fietsendiefstal. Regelmatig levert dit gedeelte van het onderzoek niets op, omdat de eigenaar geen aangifte heeft gedaan van fietsendiefstal. Daardoor blijven veel oude en vrij nieuwe fietsen staan in de bewaarruimte van de afdeling Stadstoezicht. De tweede stap is om te achterhalen welke fietsenhandelaar de betreffende fiets heeft verkocht. Doordat bij nieuwe fietsen de fietsenhandelaar vaak ook gegevens registreert van door hem verkochte fietsen is het in sommige gevallen mogelijk om de eigenaar te traceren en de fiets terug te geven.

Tot slot: er komen ook wel eens vragen binnen of niet opgehaalde fietsen bij de afdeling Stadstoezicht na verloop van tijd kunnen worden gekocht door particulieren. Dat is niet het geval.

Publicatiedatum: 12-12-2008 Bijgewerkt: 12-12-2008