Gemeente Dordrecht

Bewoners beslissen over hun eigen buurt
Gemeente start twee experimenten Burgers aan Zet

Op twee plekken in Dordrecht mogen bewoners in het komende jaar zelf beslissen wat zij voor de buurt willen doen. De gemeente start in Nieuw Krispijn, tussen de Krispijnseweg, Prinses Julianaweg, Nassauweg en Mauritsweg en in de buurt Stadspolder twee experimenten met buurtbudgetten. Voor het experiment in Nieuw Krispijn is 150.000 euro beschikbaar, voor dat in Stadspolder 300.000 euro met het voornemen om dit te verdubbelen.

De twee experimenten komen voort uit de wens van het gemeentebestuur om meer aan burgers over te laten. De gemeenteraad ging in juni van dit jaar akkoord met de opzet van het project Burgers aan Zet en gaf daarmee het college van B&W de opdracht om twee experimenten met wijkbudgetten in praktijk te brengen. De beide experimenten hebben een eigen opzet.

Nieuw Krispijn
Het experiment in Nieuw Krispijn heet 'De beste ideeën van de buurt'. Het uitgangspunt hierbij is dat bewoners ideeën ontwikkelen voor (verdere) verbetering van de leefbaarheid in hun buurt en vervolgens in overleg met elkaar besluiten nemen over besteding van het buurtbudget van 150.000 euro. Na een presentatie van alle ideeën kiezen bewoners via verkiezingen welke ideeën daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Ook de uitvoering van de ideeën vindt zoveel mogelijk in overleg met de bewoners plaats.

Stadspolder
Het tweede experiment heet 'Samen werken aan de buurtbegroting'. Uitgangspunt hierbij is dat bewoners zelfstandig bepalen wat voor hun buurt het meest belangrijk is en welke prioriteit zij toekennen aan verschillende onderwerpen. Op basis van die keuzen bepalen zij gezamenlijk waaraan het beschikbare geld de komende jaren uitgegeven zal worden. Als bewoners extra willen investeren in bijvoorbeeld veiligheid moeten zij besluiten op een ander terrein minder te besteden om dit mogelijk te maken.

Het experiment in Nieuw Krispijn gaat in januari 2009 van start. In het voorjaar van 2009 volgt het experiment in Stadspolder. De gemeente gaat in gesprek met bewonersorganisaties om de experimenten verder handen en voeten te geven.

Landelijk actieprogramma
Dordrecht haakt met Burgers aan Zet aan bij het landelijk actieprogramma 'In actie met burgers' (www.inactiemetburgers.nl). Doel van dit programma is om gemeenten die op een vernieuwende manier met burgers (gaan) samenwerken actief met elkaar in contact te brengen via lokale proeftuinen burgerparticipatie.

Datum 12 december 2008

Noot voor redacties
Redactie Ronald van Dijk
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen SCD
T 06 - 23 36 88 72



Gemeente Dordrecht