Actiz

12 december 2008

Alleen hoger WMO-tarief leidt tot gezonde thuiszorgorganisaties

Onderzoek PwC: kosten thuiszorgorganisaties al fors omlaag

De thuiszorgsector heeft haar kosten de afgelopen twee jaar met 29% teruggedrongen. Mogelijkheden om de kosten nog verder te verlagen zijn er nauwelijks. Toch komen thuiszorgorganisaties EUR 2,= tot ruim EUR 4,= per uur tekort om de kosten voor huishoudelijke hulp te dekken. Dit blijkt uit onderzoek dat PricewaterhouseCoopers (PwC) uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS. De uitkomsten tonen aan dat alleen een hoger WMO-tarief voor huishoudelijke hulp tot een gezonde thuiszorgsector zal leiden, aldus ActiZ. De brancheorganisatie roept gemeenten daarom op om het tarief opnieuw te bezien en waar nodig te verhogen.

Van de totale kosten die thuiszorgorganisaties maken voor het verlenen van huishoudelijke WMO-hulp is 80% bestemd voor het direct uitvoerend zorgpersoneel. De resterende 20% van de kosten gaat naar zaken als automatisering, administratie en huisvesting. De thuiszorgsector slaagde er de afgelopen twee jaar in om haar overheadkosten met 29% te verlagen, zo blijkt verder uit het onderzoek van PwC. De overhead van thuiszorg-organisaties die zowel in de WMO als AWBZ actief zijn, bedraagt 14% van de totale kosten. Volgens ActiZ bevestigen deze uitkomsten nog eens dat de thuiszorg keihard gewerkt heeft aan het terugdringen van de kosten. "En met succes", zegt Aad Koster, directeur ActiZ. "Met lage kosten en een scherp overheadspercentage werken de thuiszorgorganisaties uiterst efficiënt." In het rapport schrijft PwC voorzichtig dat de kostprijs mogelijk nog iets kan worden ingeperkt. ActiZ betwijfelt dat sterk; zeker omdat vaststaat dat de kostprijs volgend jaar zal oplopen door stijgende loonkosten en de aanstaande WMO-wetswijziging, zoals ook PwC concludeert. Door die wetswijziging komen alfahulpen weer in loondienst van de thuiszorg.

Tekort
PricewaterhouseCoopers berekende dat de kostprijs van een uur huishoudelijke WMO hulp gemiddeld EUR 21,54 is. Daar staat een gemeentelijk tarief tegenover van EUR 19,14. Gemiddeld komen thuiszorginstellingen dus EUR 2,40 per uur tekort om hun kosten te dekken. Bij kleinere bedrijven loopt dit tekort zelfs op tot meer dan EUR 4,= per uur. Grotere organisaties weten door schaalvoordelen het tekort te beperken tot net boven de twee euro per uur. Voor ActiZ is hiermee glashard aangetoond dat de WMO-tarieven voor huishoudelijke hulp omhoog moeten. "Het kan echt niet goedkoper in de thuiszorg", zegt Koster, "zeker als je bedenkt dat de kosten volgend jaar weer gaan stijgen door onder andere de WMO-wetswijziging". Het gat tussen kosten en baten laat zich dus niet dichten door het terugdringen van kosten. "Alleen met een hoger tarief krijgen we op termijn weer gezonde thuiszorgorganisaties", stelt Koster. ActiZ roept gemeenten daarom op om hun uitgangspunten en tarief opnieuw te bezien en aan te passen.

PwC deed in opdracht van VWS onderzoek naar de kostenstructuur van huishoudelijke hulp in de WMO. ActiZ had een dergelijk onderzoek voorgesteld om objectief zicht te krijgen op de kosten en de tarieven.

Eerder PwC-onderzoek voor ActiZ liet zien dat 68% van de thuiszorgorganisaties in 2007 verlies leed over de WMO. Voor 2008 stijgt dit cijfer naar 72%.