Arboregels in waterbouw online beschikbaar

12/12/2008 12:48

FNV Bouw

Met de Arbocatalogus Waterbouw komen alle bepalingen voor veiligheid en gezondheid in de gehele waterbouw digitaal beschikbaar. Als een van de eerste bedrijfstakken is de waterbouw erin geslaagd een brede arbocatalogus te produceren, goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. Werkgeversvereniging VBKO, FNV Waterbouw en CNV Waterbouw houden op vrijdag 12 december in Kinderdijk gezamenlijk de website ten doop. De regels gelden zowel op de schepen als bij de kust- en oeverwerken.

De Arbocatalogus Waterbouw geldt voor iedereen die valt onder de cao waterbouw in Nederland, die vaak nog met de ouderwetse benaming 'baggeraars' wordt aangeduid. De branche heeft het totaal van regels voor veiligheid en gezondheid in Nederland en de regelgeving voor de internationale scheepvaart in elkaar geschoven. Buiten Nederland is de arbocatalogus in elk geval volledig van kracht op schepen onder Nederlandse vlag. Voor schepen die zijn uitgevlagd, willen werkgevers in de waterbouw een eenduidig veiligheidsbeleid voeren.

Sinds jaar en dag kent de branche goede veiligheidsinstructies. De veranderingen in de Arbowet maken echter een geheel nieuwe opzet nodig. Wettelijk zijn straks de doelstellingen voor veilig en gezond werken vastgelegd, terwijl aan elke bedrijfstak wordt overgelaten hoe deze worden behaald. Daarvoor stellen sectoren een eigen, op de specifieke werksituatie toegesneden 'arbocatalogus' op. De waterbouw zet de nieuwe catalogus zo breed mogelijk uit. Alle werkgevers krijgen een pakket met handleidingen. Werknemers krijgen een folder thuisgestuurd; verder komt er voor hen op de website een prijsvraag met wekelijks nieuwe vragen.






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,