Gemeente IJsselstein


IJsselstein ondertekent convenant `Kinderen doen mee!'

Datum: vrijdag 12 december 2008
Kinderen doen mee Wethouder Cremer van Sociale Zaken en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken ondertekenden op 3 december in Utrecht het convenant `Kinderen doen mee'. Het heeft als doel het aantal kinderen in IJsselstein dat maatschappelijk niet meedoet om redenen van armoede met de helft terug te brengen. Het gaat om kinderen, in de leeftijd 4 tot 18 jaar in gezinnen met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm die achterstand oplopen ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het convenant is een initiatief van staatssecretaris Aboutaleb.

Gelijke kansen
In het convenant staan afspraken over de inzet van gemeente IJsselstein, de inzet vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het meten van effecten en het delen van kennis. Gemeente IJsselstein voert een actief beleid op het terrein van armoedebestrijding. Wethouder Cremer vindt het belangrijk dat kinderen gelijke kansen krijgen op het gebied van sport, onderwijs en cultuur ongeacht het inkomen van hun ouders.

Uitwerking
Aboutaleb stelt in 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro extra beschikbaar aan gemeenten voor de bestrijding van armoede bij kinderen. Ook de gemeente IJsselstein heeft hiervoor via een algemene uitkering in het Gemeentefonds geld ontvangen (EUR 49.000,- voor 2008 en 2009). Het huidige aanbod voor de circa 450 kinderen in IJsselstein bestaat uit de U-pas waarmee kinderen tot 16 jaar gratis kunnen sporten en voor diverse kortingen in aanmerking komen, tegemoetkoming in schuldhulpverlening, collectieve ziektekostenverzekering en schoolkosten, bijzondere bijstand en particuliere initiatieven.

De gemeente zet zich in om nieuwe activiteiten te ontplooien die elkaar versterken. Daarbij zoveel mogelijk gebruik makend van de lokale bestaande voorzieningen en de keuzemogelijkheid voor kinderen zo groot mogelijk laten. Voor eind januari 2009 staat een uitwerkingsvoorstel gepland.