Nederlandse Politiebond


ONTERECHT VAKANTIEDAGEN KWIJTGERAAKT?

Politieambtenaren met een fulltime dienstverband (36 uur per week) hebben jaarlijks recht op 165,6 uur vakantie. Het feitelijk toegekende aantal uren kan hoger of lager uitvallen op basis van iemands leeftijd en/of ziekteverzuim. Wat gebeurt er als niet alle uren zijn opgenomen? Heeft de medewerker het recht die uren mee te nemen naar het volgende jaar of mogen ze door de werkgever van het verloftegoed worden afgeboekt?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we te rade gaan bij artikel 23 van het Besluit algemene rechtspositie politie (BARP). Hoofdregel is dat iedere politieambtenaar in een kalenderjaar verplicht drie weken vakantie moet opnemen bij een 36-urige werkweek 108 uur. Het aantal uren dat hij minder opneemt dan 108 uur raakt hij kwijt. De rest kan worden doorgeschoven naar het volgende jaar. (In bijzondere gevallen kan de werkgever van deze regel afwijken en toestaan dat meer uren meegenomen worden.)

Recht op vier weken
Volgens de NPB is er echter nog een andere invalshoek mogelijk, te ontlenen aan de Europese vakantierichtlijn. Op grond daarvan heeft iedere werknemer recht op minimaal vier weken vakantie per kalenderjaar bij een 36-urige werkweek 144 uur. Blijkt aan het eind van een kalenderjaar dat een medewerker om welke reden dan ook minder dan 144 uur vakantieverlof toegekend heeft gekregen, dan moet het verschil worden doorgeschoven naar het volgende jaar.

Wat kan dit in de praktijk betekenen? Stel: u hebt recht op 165,5 uur vakantie. Helaas vallen uw plannen om in de zomervakantie vier weken weg te gaan door ziekte van uw partner in het water. Gevolg is dat u aan het eind van het jaar laten we zeggen slechts 45,5 uur verlof hebt opgenomen. Volgens de hoofdregel komt dan 62,5 uur van uw verloftegoed (108 minus 45,5 uur) te vervallen en wordt de resterende 57,5 uur (165,5 minus 108 uur) overgeboekt naar het volgende jaar. Effectief heeft dat kalenderjaar u dus maar 103 uur vakantieverlof opgeleverd (waarvan 45,5 uur opgenomen en 57,5 uur doorgeschoven). Om te voldoen aan de Europese richtlijn van minimaal 144 uur per jaar zou er nog 41 uur extra moeten worden overgeheveld. U begint het nieuwe jaar dan met 264 (165,5 + 98,5) uur vakantie.

Niet vervallen
De NPB stelt zich op het standpunt dat de doorgeschoven uren niet of in elk geval niet allemaal mogen vervallen als het ook niet lukt om ze in het eerstvolgende jaar op te nemen. Van de NPB mogen de uren niet verloren gaan tot er gelegenheid is ze op te nemen. De werkgever kan hier uiteraard wel op sturen en aangeven dat het hoog tijd is om vakantieverlof in te plannen.

NPB-leden die geconfronteerd worden met een besluit van hun werkgever waaruit blijkt dat hij in strijd met de Europese vakantierichtlijn verlofuren heeft afgeschreven kunnen zich wenden tot de juridische dienst van de NPB.

Na ontvangst van de stukken (liefst ook vakantieoverzichten van de voorgaande jaren) zal de NPB beoordelen of er aanknopingspunten zijn om bezwaar te maken. Let goed op: besluiten dienen zich soms in vreemde gedaanten aan. Een mondelinge mededeling of een door u opgemerkte registratie in PCS of BVCM kan ook een besluit zijn!

Telefoon: 0348 707 433
E-mail: ibb@politiebond.nl

De NPB verwacht niet dat de korpsen voetstoots zullen aannemen dat artikel 23 van het BARP op gespannen voet staat met de Europese vakantierichtlijn. Om duidelijkheid te verkrijgen zal vermoedelijk tot aan de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, doorgeprocedeerd moeten worden.

Voor politieambtenaren die meer of minder dan 36 uur werken gelden dezelfde regels, zij het dat de aantallen naar boven of beneden bijgesteld moeten worden.

Gepubliceerd op 12 december 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.