Gemeente Hellevoetsluis


Gemeente Hellevoetsluis krijgt ruim EUR 2,4 miljoen subsidie voor restauratie vestingwerken

Tijdens een feestelijke bijeenkomst heeft de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten woensdag 10 december bekend gemaakt hoe de subsidiepot voor het wegwerken van restauratieachterstand^1 (van 50 miljoen euro) verdeeld wordt. De gemeente Hellevoetsluis krijgt voor de restauratie van de vestingwerken aan de westzijde van de vesting EUR 2.430.415 subsidie! Dit is zo'n 70% van de geschatte totale subsidiabele kosten.

Het subsidiebedrag is bestemd voor


* Front I en II (Kruit en Projectielenmagazijn, Kazerne Haerlem, bunkers en kazematten)

* Courtine II en III en

* Bastion III met de westbeer

In de gemeentebegroting voor 2008 is een bedrag opgenomen voor het gemeentelijk deel van de bekostiging van de restauratie. Het aanvragen van de subsidie is een lang proces geweest. Al in 2001 heeft de firma De Bonth van Hulten in opdracht van de gemeente Hellevoetsluis een inventarisatie gemaakt van de restauratiebehoefte van alle rijksmonumenten in gemeentelijk bezit.

Met de restauratie van Front I en II, Courtine II en III en Bastion III met de westbeer is het grootste deel van de Vesting gereed. De overige zaken kan de gemeente via de eventuele kleinere subsidiemogelijkheden van de RACM, Brim-regeling, andere subsidiemogelijkheden of via eigen middelen bekostigen. De gemeenteraad heeft verheugd gereageerd op de toegekende subsidie. Door deze steun kan Hellevoetsluis de unieke vesting voor de toekomst bewaren.


1. De regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstand 2007

12/12/2008