Behoud werkgelegenheid gaat vóór loonstijging

12/12/2008 13:37

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

De loonwens van de RMU voor 2009 mag een verrassing heten. Gelet op de decemberraming van het CPB en de ernst van de economische situatie meent de RMU dat een verantwoorde loonontwikkeling meer dan ooit geboden is. De RMU kiest voor behoud van werkgelegenheid en stelt een maximum loonstijging voor van 2,5 procent. De RMU presenteert haar jaarlijkse Nota arbeidsvoorwaardenbeleid op DV 22 december.

In de Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 2009 geeft de RMU haar visie op economische, maatschappelijke en arbeidsvoorwaardelijke onderwerpen. De Nota heeft als titel "Zorg voor arbeid". Deze titel mag op verschillende manieren worden uitgelegd, maar uit de cijfers van het CPB blijkt duidelijk dat er reële zorgen zijn rond de werkgelegenheid in 2009. De komende twee jaar wordt een stijging van de werkloosheid voorzien met 100.000 mensen per jaar.

Loonruimte beperkt

Bij de berekening van haar loonwens op basis van de loonruimte gaat de RMU uit van de verwachtingen omtrent de ontwikkeling van de inflatie en de stijging van de arbeidsproductiviteit. De RMU is van mening dat de loonruimte in zowel 2009 als 2010 met veel onzekerheden is omgeven. Deze schommelt in die jaren tussen de 0,75 procent (2009) en maar liefst 5,25 procent (2010). Een te hoge looneis tast de concurrentiepositie aan van ondernemingen, leidt tot minder investeringen en is ongunstig voor de werkgelegenheid.

Op grond van deze cijfers meent de RMU dat het te rechtvaardigen is om de loonwens voor 2009 aan te passen aan de realiteit en in te zetten op een loonstijging van tussen de 1,5 en 2,5 procent. Wel dient de loonwens afhankelijk te zijn van de winstgevendheid van de onderneming en/of de bedrijfstak. Temeer daar er in 2009 sprake zal zijn van een stijging van de koopkracht (1,5 procent) aangezien het kabinet besloten heeft om de ww-premie voor werknemers geheel te laten vervallen per 1 januari 2009.

De huidige economische neergang vraagt om een sectorale aanpak op basis van maatwerk, een juiste balans tussen loonontwikkeling en behoud en groei van de werkgelegenheid. Denkend vanuit de harmoniegedachte komt de RMU overigens nooit met een looneis maar met een loonwens.

Kredietcrisis

Als gevolg van de kredietcrisis is het economische perspectief in korte tijd drastisch gewijzigd. In haar nota roept de RMU op tot analyse en bezinning omtrent de oorzaken van de crisis. Mondiaal zal daar een antwoord op moeten komen. De RMU neemt stelling tegen die bonussystemen waarvan duidelijk is gebleken dat zij op onverantwoorde wijze zijn gericht op de korte termijn.

De recessie vraagt om een voortvarende en vernieuwende aanpak. Het is gunstig dat de koopkracht voor velen in 2009 zal toenemen. Daarnaast dient de overheid extra te investeren en voor het bedrijfsleven eveneens voorwaarden te creëren die investeringen aanmoedigen. Verder is het belangrijk dat deze crisis wordt aangegrepen om de economie en het bankwezen duurzamer en transparanter in te richten.

Ontslagrecht

De afname in werkgelegenheid zal naar verwachting fors maar tijdelijk zijn. Voorkomen moet worden dat werkgever en werknemer in de tijdelijke dip te snel uit elkaar gaan. Kennis en ervaring gaan zo verloren. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is voor tijdelijke maatregelen.

De RMU ondersteunt daarom de door het kabinet genomen maatregelen inzake de werktijdverkorting, maar vindt overigens wel dat dit onder strikte voorwaarden moet worden toegepast, zodat uitsluitend de bedrijven die door de crisis substantieel worden geraakt, ondersteuning verkrijgen. Voorkomen moet worden dat bedrijven die door innovatie tijdig hebben ingespeeld op ontwikkelingen oneigenlijk worden beconcurreerd.

De RMU roept in deze context op om ook de mogelijkheden van maatschappelijke stages te onderzoeken. Werknemers kunnen zo in contact worden gebracht met sectoren waar in de toekomst grote personeelstekorten worden verwacht. Te denken valt aan de zorg, politie, defensie en brandweer.

De RMU is het niet eens met de maximering van de ontslagvergoeding en de aanbeveling van de kantonrechters om de afvloeiingsregelingen op basis van de kantonrechterformule vanaf 1 januari 2009 fors te versoberen. Verder is de RMU tegen versoepeling, maar wel voor vereenvoudiging van het ontslagrecht. Ook pleit de RMU voor een ontslagprotocol.

Presentatie

Op 22 december is de presentatie van de nota. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland zal deze in ontvangst nemen uit handen van Peter Schalk, Raad van Bestuur van de RMU. Voormalig minister van Onderwijs en huidig VVD-senator Hermans zal hierna een korte reactie geven op de Nota. Hierna is er gelegenheid voor discussie met aanwezigen onder leiding van Tijs van den Brink, presentator van de EO.

De bijeenkomst is van 15.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in de zogenoemde 'afmijnzaal' bij de Koninklijke Fruitmasters Groep in Geldermalsen, Deilseweg 7.

Nieuwsgierig geworden? Direct na de presentatie is de nota te downloaden op www.rmu.org/arbeidsvoorwaarden. U kunt de nota ook opvragen via info@rmu.org





http://www.rmu.org/arbeidsvoorwaarden