FNV

12-12-2008

Topsalarissen maximaal twintig keer minimumloon

Topsalarissen in de private sector mogen niet meer bedragen dan twintig keer het wettelijk minimumloon. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten wil die bovengrens aan het vaste salaris van topbestuurders als `vertrekpunt' nemen in de cao-onderhandelingen met Air France-KLM en negen andere bedrijven. Bestuurder Peter Gortzak van de FNV vakcentrale vindt dat `een zeer sympathieke gedachte'.

Henk van der Kolk Beide bondsbestuurders verwijzen naar de nieuwe richtlijnen voor beloningsbeleid van de commissie-Frijns. Die publiceerde woensdag een herziening van de Code Tabaksblat. Volgens de nieuwe bedrijvencode moeten de interne salarisverhoudingen een rol spelen bij het vaststellen van topsalarissen. De code noemt echter geen harde grenzen. Gortzak vond de beloningsparagraaf daarom te weining concreet. "Van der Kolk vult die paragraaf van Frijns in."

Peter Gortzak Complexiteit Gortzak beseft wel dat de vaststelling van topsalarissen "afhankelijk is van de complexiteit", en spreekt daarom van een richtsnoer. Topbestuurders schermen altijd met de internationaal gangbare torenhoge beloningen. Begrenzing daarvan in Nederland zou het moeilijk maken internationaal toptalent aan te trekken. Ook Van der Kolk maakt daarom een voorbehoud. "Afhankelijk van omzet, complexiteit of internationaal karakter kan een bedrijf op een andere norm uitkomen", zegt hij vandaag in de Volkskrant.

Goede timing Toch is er geen reden al te voorzichtig te opereren. Gortzak: "Door de kredietcrisis staan de bonussen en topsalarissen nu wereldwijd ter discussie, dus dit is een uitstekend moment ze stevig aan te pakken."

Ook voor de werkvloer Je kunt ook andere voorwaarden stellen bij de verhogingen van topsalarissen. Zo heeft Gortzak bij de uitreiking van het rapport van de commissie-Frijns gezegd dat loonsverhogingen voor de top in gelijke percentages moeten gelden voor de werkvloer. "Dat leidde tot wat gemor bij de werkgevers."

Maatschappelijke prestaties De FNV-bestuurder benadrukte in de commissie-Frijns ook dat beloningen niet altijd afhankelijk moeten zijn van financiële prestaties, maar eerder van maatschappelijke vooruitgang. "Zoals de tevredenheid van klanten en werknemers, en de bevordering van duurzaamheid."