Gemeente Den Haag

ROC Mondriaan in Laakhaven wint Nieuwe Stad Prijs 2008

De nieuwe vestiging van het Regionaal Opleidingscentrum Mondriaan (ROC) aan het Leeghwaterplein, is de winnaar van de Nieuwe Stad Prijs 2008.

Het ROC mondriaan in laakhaven wint de nieuwe stadprijs 2008 De jury is onder indruk van de leerwerkbedrijven die zorgen voor interactie met de buurt. Het ROC levert een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van Laakhavens.

In de categorie kleine projecten wint het wooncentrum de KIP - activiteitencentrum de Smulhoeve en Stadsboerderij Landzigt. De jury is onder de indruk van de zelfwerkzaamheid en het initiatief van de ouders van de 13 verstandelijk gehandicapte jongeren die er wonen.

De publieksprijs is gewonnen door het nieuwbouw complex het Haegsch Hof in de Rivierenbuurt. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen, heeft op 11 december de prijzen uitgereikt in het Strijkijzer (winnaar 2007). De prijs werd dit jaar voor de dertiende keer toegekend voor projecten die bijdragen aan de stedelijke vernieuwing van Den Haag.

ROC Mondriaan
De hoog gekwalificeerde werkbedrijven van het ROC Mondriaan zijn toegankelijk voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Ze bieden niet alleen omwonenden uit Laak maar ook inwoners uit de rest van Den Haag de mogelijkheid om voor aantrekkelijke tarieven gebruik te maken van bijvoorbeeld de kapsalon, de nagelstudio, een wellness-gedeelte met sauna en bodypakking, pedicure en manicure. Verder is er een stoffenwinkel, een interieuradvieswinkel en kunnen mensen, die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement terecht zijn geraakt, lunchen in restaurant 'Kleurrijk Resto'. Studenten doen zo ervaring op met echte klanten.
De interactie die ontstaat met de buurt is duidelijk onderscheidend van andere onderwijsinstellingen. Het ROC draagt zo bij aan de ontwikkeling van een echte studentenwijk. De jury is verrast door het feit dat vooral de leerlingen zelf erg trots zijn op dit nieuwe gebouw. Daarnaast heeft de jury bewondering voor de opzet van het gebouw ondanks de krappe onderwijsbudgetten.

Hagenaars adviseren jury
De jury heeft zich weer laten adviseren door 30 stadgenoten die zich als adviseur hadden aangemeld. Het is een goede aanvulling op de indertijd al ingestelde publieksjurering. De gezamenlijke rondgang langs de genomineerde projecten was door de levendige uitwisseling van argumenten tussen juryleden en adviseurs een groot succes. De adviseurs hebben na afloop daarvan hun favoriete grote en kleine project als advies aan de jury aangegeven. De jury heeft de argumenten van de adviseurs bij de afweging betrokken.

Haegsch Hof wint de publieksprijs
Het Haagse publiek heeft gekozen voor het Haegsch Hof in de Rivierenbuurt. Met 520 van de 1.690 stemmen was deze nieuwe buurt op de voormalige locatie van de SDU, favoriet. Het project wint hiermee 5.000 euro

Het volledige juryrapport is te downloaden via internet: www.denhaag.nl/nieuwestadprijs.