Politiebond ACP

12 december 2008

Onderzoek korps Zeeland afgerond

Door: Johan Kerbel

Het onderzoek in de regio Zeeland, dat uitgevoerd is naar aanleiding van het vertrek van de korpschef afgelopen zomer, is afgerond. Rapport Staal trekt stevige conclusies over gang van zaken in Zeeland

Rapport Staal trekt stevige conclusies over gang van zaken in Zeeland

Boele Staal presenteerde vandaag als voorzitter van de onderzoekscommissie zijn bevindingen.

Het rapport is grondig, vindt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Er worden stevige conclusies getrokken. "Ik ben blij dat het rapport er is. Voorop moet staan dat de commissie Staal stelt dat de politiemensen in Zeeland hun werk goed hebben gedaan, ondanks de problemen in het korps. Dat geldt over een brede linie: mensen op straat, in de wijk, in de opsporing en aan het bureau worden genoemd. Dat de kwaliteit van het werk er niet onder heeft geleden, daarvoor verdienen de collega's een groot compliment. De veiligheid van de burgers is altijd maximaal gegarandeerd geweest."

Op grond van de opdracht is er veel aan het licht gekomen. Zo concludeert de commissie op basis van het onderzoek onder meer dat er sprake was van vriendjespolitiek, machtsmisbruik en dat afspraken rond personeelsbeleid niet zijn nagekomen. Medewerkers van de politie Zeeland zullen nog een brief ontvangen waarin de onderzoekscommissie het proces en de bevindingen toelicht.

De ACP wil het rapport en de aanbevelingen eerst in de volle omvang bestuderen. Daarover zullen we later berichten. Daarnaast willen we van minister Ter Horst, als opdrachtgever van het onderzoek, expliciet weten welke conclusies zij aan het rapport verbindt.

Als politievakbond heeft de ACP er bij de minister op aangedrongen dat een onderzoek naar de interne gang van zaken in het korps Zeeland plaats zou vinden. Daarbij moest aandacht zijn voor de zaken waar collega's in Zeeland tegenaan liepen. Doel voor de ACP was om zo snel mogelijk de rust op de werkvloer te doen terugkeren.
---