Provincie Groningen

Provincies willen duurzame oplossing voor achteruitgang akkervogels 12 december 2008

Net als de weidevogelstand gaat ook de akkervogelstand in rap tempo achteruit. Door de toenemende schaalvergroting in de akkerbouw en het afschaffen van de braakregeling komt er steeds minder ruimte voor akkervogels. Om dit tij te keren, moet er volgens de akkervogelprovincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland structureel extra geld komen, zodat fors geïnvesteerd kan worden in beheersmaatregelen.

Nu is hét moment daar, om de achteruitgang van de akkervogelstand te stoppen. Vanuit de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zien deze provincies kansen om ook 'Brussels' geld voor de komende jaren beschikbaar te krijgen.

Gedeputeerde Douwe Hollenga uit Groningen: "Met dit geld kan het aantal hectares dat geschikt is voor akkervogelbeheer fors worden uitgebreid, bijvoorbeeld in de vorm van faunaranden. Een beproefd middel, wat ondermeer blijkt uit de toename van de populatie Grauwe Kiekendieven in Oost-Groningen waar faunaranden worden toegepast. Dit zogenoemde 'Groninger Model' is al geïntroduceerd in Flevoland en Drenthe en ook in Duitsland is het succesvol".

Naast de Grauwe Kiekendief zijn ook de veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart en kievit typische voorbeelden van akkervogels. Vooral akkerbouwgebieden - zoals in Groningen - zijn voor deze soorten belangrijk om de populatie op nationaal niveau in stand te houden. Het lot van deze vogels is gekoppeld aan de ontwikkelingen in de landbouw en dus ook aan het in Europa gevoerde landbouwbeleid.

De afschaffing van de braakregeling, heeft ertoe geleid dat er minder hectares beschikbaar zijn voor deze vogels. Willen we de akkervogel behouden dan moeten er meer hectares komen geschikt voor akkervogelbeheer. Bijvoorbeeld brede faunranden, waarbij een deel (strook, rand of blok) uit productie wordt gehouden en wordt ingezaaid met een natuurlijk grasmensel. De oppervlakten zitten vol muizen en insecten en bieden zowel een broedplaats als voedsel aan akkervogels.

Dit vereist én op korte termijn extra middelen (2009) maar ook op lange termijn structurele oplossingen (vanaf 2010).

Eind november hebben de Europese Landbouwminsters afgesproken dat het geld afkomstig van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese lidstaten (zogenaamde modulatie) mag worden ingezet voor maatschappelijke waarden waaronder biodiversiteit (dus ook akkervogelbeheer). Het kabinet heeft aangegeven dat al vanaf 2010 de eerste stappen gezet kunnen worden en dat er dus al een begin kan worden gemaakt met extra beloning voor maatschappelijke prestaties. Het geld dat anders ook op het boerenerf terechtkwam in de vorm van landbouwsubsidies kan daarmee ingezet worden voor natuurwaarden. Zodat boeren beloond worden voor hun inspanningen die zij verrichten ter behoud en bescherming van de akkervogels.

Tijdens een bijeenkomst deze week in Zeeland nam gedeputeerde Frans Hamelink de brochure "Akkervogels aan zet" van Vogelbescherming Nederland in ontvangst

Namens de vier 'akkervogelprovincies' deelde hij mee dat zij begin 2009 met een voorstel zullen komen hoe zij in gezamenlijkheid willen bereiken dat een deel van het modulatiegeld beschikbaar kan komen voor akkervogelbeheer. Zodat er een duurzame oplossing komt voor de steeds verder afnemende akkervogelpopulaties.

12 december 2008