Dienstenbond CNV

Nieuws

12 december 2008

CAO en SP 2009 Fortis Bank

CNV Dienstenbond heeft gisteren een principe-akkoord bereikt met betrekking tot een verlenging van de CAO en het SP van 1 januari 2009 tot 1 maart 2010.

Verlenging van de CAO
Omdat in de loop van 2009 gesprekken gestart worden om de arbeidsvoorwaarden van Fortis en ABN Amro in elkaar te gaan schuiven was het nu niet zinvol de verschillen groter te maken door allerlei veranderingen in de CAO door te voeren. Vandaar dat wij ons hebben beperkt tot een loonafspraak. De kaderleden van CNV Dienstenbond waren ook van mening dat met een goed loonbod en onverkort handhaven van het huidige SP er op het arbeidsvoorwaardenvlak rust komt in deze toch al roerige periode. Wij zijn uiteraard benieuwd naar uw mening en u kunt bijgaand antwoordformulier tot 24 december a.s retourneren.

Looptijd
De huidige CAO en het SP wordt verlengd met 14 maanden tot 1 maart 2010.

De CAO en het SP zullen op een eerder tijdstip eindigen als tussen Fortis Bank Nederland, ABN AMRO en de bij de Fortis Bank Nederland CAO betrokken vakbonden een nieuwe CAO of ISP wordt overeengekomen.

Werkingssfeer
Met ingang van 1 januari 2009 zal de CAO en het SP van Fortis Bank Nederland niet meer van toepassing zijn op:
Fortis Lease (Nederland) N.V.
Fortis Investment Management Netherlands N.V.

Salarisaanpassing
De salarissen van werknemers en de salarisschalen worden per 1 januari 2009 verhoogd met 3,5%.
Op 1 maart 2009 wordt een eenmalige uitkering van 1% betaald van het dan geldende jaarsalaris (incl. een eventuele 38- of 40- uur toeslag). De eenmalige uitkering is bestemd voor werknemers met een actief dienstverband en bedraagt 1% over 12 maal het persoonlijk maandsalaris. De eenmalige uitkering is niet pensioengevend. Om in aanmerking te komen voor de eenmalige uitkering dient de werknemer op
1 maart 2009 in actieve dienst te zijn.

Pensioenregeling 2001
Met ingang van 1 december 2003 is een ingroeiregeling van kracht met betrekking tot de deelnemersbijdrage in het kader van de pensioenregeling 2001. In afwijking van de CAO-afspraak is afgesproken dat deze ingroei slechts voor 50% wordt toegepast. Dit betekent dat de ingroei niet wordt verhoogd met 1,75%, maar met 0,87% tot 4,17%. De verhoging van 0,87% gaat over de pensioengrondslag en bedraagt voor de gemiddelde medewerker 0,5% van zijn loon.

CAO-bonus 2009
Gedurende het eerste kwartaal 2009 zal met vakbonden worden overlegd op welke wijze de bestaande Fortis component van de CAO bonus zal worden ingevuld aan de hand van het resultaat van Fortis Bank (Nederland) N.V., met ingang van 1 januari 2009.

Redactie tekst CAO
Met vakbonden is afgesproken dat een aantal technische detailonderwerpen wordt aangepast in de tekst van de CAO. Tussen partijen is afgesproken dat unanieme voorstellen met betrekking tot de geplande evaluatie Performance Management werking zullen hebben in de CAO 2009.

Looptijd Sociaal Plan
Het huidige Sociaal Plan wordt verlengd met 14 maanden tot 1 maart 2010. Dit betekent dat de financiële regelingen gebaseerd blijven op de oude kantonrechterformele zonder aftopping en dat de 58+ regeling in het SP onverkort van toepassing blijft.

Redactie Sociaal Plan
Er is afgesproken dat een aantal technische detailonderwerpen wordt aangepast in de tekst van deze CAO.

Voor vragen of opmerkingen over het akkoord kunt u terecht bij uw bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 of email B.deGroot@remove-this.cnvdibo.nl
Denk u er nog even aan: uw collega wil misschien ook lid worden, een mooi begin van 2009!