Overhaaste maatregel Inspectie schaadt Intensive Care geneeskunde

12/12/2008 14:37

NVIC

Ede, 12 december 2008

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care ontvangt via verschillende leden berichten over mogelijk op handen zijnde sluitingen van intensive care afdelingen in een aantal kleinere ziekenhuizen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De NVIC maakt zich grote zorgen over de situatie die hierdoor zou kunnen ontstaan met betrekking tot patiënten en ziekenhuizen. Het bestuur van de NVIC kan op dit moment niet beoordelen of, en in welke mate, de patiëntveiligheid in gevaar is en of sluiting van deze IC's gerechtvaardigd is. Acute sluiting van IC's is alleen gerechtvaardigd indien er voor de patiënten gevaarlijke situaties bestaan en mogelijkheden voor verbetering van de situatie ontbreken. Wij betreuren het dan ook dat de IGZ de implementatietermijn van de richtlijn "Organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen voor volwassenen in Nederland" , welke zij eerder wel heeft onderschreven, thans kennelijk niet langer in acht neemt en handhavingsbeleid op zeer korte termijn wil naleven.

De NVIC is ervan overtuigd dat op het overgrote deel van de IC's in Nederland goede medische en verpleegkundige zorg wordt geboden. Het bestuur neemt dan ook afstand van de negatieve beeldvorming die is ontstaan over IC's in kleinere ziekenhuizen als zou daar onverantwoorde zorg worden geleverd.