Europese leiders: are they leaders or tourists ?!

12/12/2008 14:38

Stichting CMC

Expert meeting Congo met winnares Human Rights Defenders Tulip 2008

De expert meeting over Congo gisteren in Den Haag leidde tot nieuwe aanbevelingen om het geweld tegen vrouwen en de humanitaire crisis in Oost-Congo een halt toe te roepen. Aanwezig waren Justine Masika Bihamba, winnares van de Human Rights Defenders Tulip 2008, Chantal van Cutsum van het Brusselse Avocats sans Frontières, Sara Tesorieri, Brussels directeur van Crisis Action, Anita Witlox van Amnesty International en Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). De expert meeting werd georganiseerd door CMC Mensen met een Missie en Justitia et Pax.

Justine Masika Bihamba pleitte voor een geloofwaardige militaire aanwezigheid in Noord-Kivu om de burgerbevolking te beschermen; verbetering van de beschermingsmechanismen voor mensenrechtenactivisten; en het toegankelijker maken van de rechtsspraak in de strijd tegen de straffeloosheid.

Sara Tesorieri, Brussels directeur van Crisis Action, riep op tot het inzetten van een 'bridging force' vanuit de Europese Unie in afwachting van versterking van de VN-vredesmacht MONUC. Ze ontkrachtte allerhande bezwaren vanuit diverse EU-landen om geen EU-troepenmacht naar de Congolese stad Goma te sturen. Hoewel de Europese Unie in detail op de hoogte is van de crisis in Noord-Kivu en van dreigende verdere escalatie, is er een stuitend gebrek aan coördinatie en aan politieke wil om tot actie over te gaan. Tesorieri onderstreepte dat -hoewel de ene na de andere Europese regeringsleider de afgelopen weken naar Noord-Kivu afreisde- iedere vorm van gemeenschappelijke actie uitblijft. Congolezen vragen zich af: "Are they leaders or are they tourists", aldus Tesorieri. Tweede Kamerlid Martijn van Dam gaf aan dat er in het Nederlandse parlement weliswaar politieke steun is voor een missie naar Congo, maar alleen in een Europees verband.

Justine Masika Bihamba verwelkomde het recente besluit van Minister Koenders om de Nederlandse begrotingssteun aan Rwanda voorlopig op te schorten in verband met actieve betrokkenheid van de Rwandese regering bij de onlusten en rebellenbewegingen in Noord-Kivu. Gepaste militaire en politieke druk vanuit de internationale gemeenschap is noodzakelijk om de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te brengen, alsdus Masika.

Chantal van Cutsum van het Brusselse Avocats sans Frontières riep op tot een beter toegankelijk en benaderbaar justitieapparaat in Congo. Momenteel komt slechts 1 á 2 % van alle verkrachtingszaken voor bij justitie en worden de meeste vonnissen niet daadwerkelijk ten uivoer gebracht. Dat moet veranderen. Het is goed nieuws dat nationale rechtbanken in Congo seksueel geweld inmiddels bestempelen als een misdaad die strafbaar is. Er is echter veel meer nodig in de strijd tegen de golf van verkrachtingen die gaande is in Oost-Congo, gevoed door oplaaiend geweld.

Justine Masika Bihamba ontving op 10 december jl. de Human Rights Defenders Tulip uit handen van minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Masika werkt nauw samen met CMC Mensen met een Missie (www.cmc.nu) die wereldwijd grass roots organisaties ondersteunt die zich inzetten voor sociale gerechtigheid, gemeenschapsopbouw en vrede en verzoening.

Justine Masika Bihamba is oprichtster van Synergie des Femmes pour les Victimes des Violences Sexuelles (SFVS), een strijdbaar platform van lokale belangenorganisaties van en voor misbruikte vrouwen die strijden voor vrouwenrechten. SFVS bundelt de krachten van de lidorganisaties om het welzijn van slachtoffers van verkrachting en seksueel geweld te verbeteren.

Voor meer informatie over CMC Mensen met een Missie: www.cmc.nu.

Voor meer informatie over de Mensenrechten Tulp: www.mensenrechtentulp.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cmc.nu