Essent


---

Essent Trading breidt uit naar Scandinavië en Azië

Genève, 9 december 2008 - Met de opening van een nieuw kantoor contactbureau in Noorwegen heeft Essent Trading haar internationale handelsactiviteiten naar Scandinavië uitgebreid. Daarnaast opent Essent Trading ook een nieuw kantoor in Singapore om haar internationale handelsactiviteiten in Azië uit te breiden.

De Scandinavische markt is een liquide markt met een grote diversiteit aan brandstoffen en een toenemend aantal connecties met het vasteland van Europa. De uitbreiding naar de Scandinavische markt is een logische stap voor Essent Trading. De afgelopen drie jaar heeft het bedrijf diverse transacties gesloten op de Scandinavische energie- en gasmarkten.

Wat vooral interessant is, is dat de markten voor waterkracht en thermische energie via kabels - zoals NorNed - verbonden zijn, en dat de gasmarkten steeds transparanter worden. Essent Trading zal een actieve rol gaan spelen bij de handel in en het creëren van producten gerelateerd aan tolling agreements voor stroom, inkoop en transport, maar ook voor de opslag van gas en hernieuwbare energie, zoals biobrandstoffen. De genoemde producten bevorderen de concurrentie en vergroten daarmee de keuzevrijheid voor de klanten van Essent in de Scandinavische regio. Essent Trading zal daarnaast samenwerkingsverbanden aangaan met sterke plaatselijke spelers, om zo de groei en marktpenetratie te vergroten.

"De Scandinavische markt is bijzonder interessant voor de uitbreiding van onze Merchant Strategy. Een gerichte uitbreiding naar deze regio ondersteunt de groei van Essent Trading", zegt Carl Hagert, Senior Vice President Structured Origination. "Het is onze ambitie om een stevig platform te bieden voor een breed aanbod van producten en samenwerkingsverbanden, zodat we ons pan-Europese portfolio kunnen versterken. We zijn er vooral op uit om aan beide uiteinden van de NorNed-kabel samenwerkingsverbanden te sluiten en strategische mogelijkheden te benutten. We zijn van mening dat er een aantal sterke win-win-posities te behalen zijn voor Essent en de Scandinavische waterkrachtproducenten aan de andere kant van de NorNed-kabel", voegt Hagert eraan toe. De NorNed-kabel verbindt de Noorse waterkrachtmarkt met het hart van Essent's markt in Nederland.

Joachim Berner zal Essent Energy Trading Nordic AS, gevestigd te Oslo, Noorwegen, gaan leiden. Berner, die voorheen bij Norsk Hydro en StatoilHydro werkte, is Essent Trading eerder dit jaar binnen de functie van Vice President Structured Origination Nordic komen versterken.

De snelgroeiende Aziatische energiemarkten bieden Essent Trading vele nieuwe mogelijkheden om haar pan-Europese portfolio uit te breiden en te diversifiëren. Essent Trading gaat zich richten op het sluiten van energiepartnerschappen en commerciële overeenkomsten op de markten in Azië en het Stille-Oceaangebied. Het bedrijf kan zo haar activiteiten op het gebied van emissierechten, biobrandstoffen, kolen en LNG binnen de regio uitbreiden.

"De opening van ons kantoor in Singapore laat duidelijk zien dat we ons erop toeleggen verder te investeren in ons activiteitenportfolio in Azië en het Stille-Oceaangebied, en deze uit willen breiden", zegt Remco Frenken, Senior Vice President Global Commodities. "We zijn al jaren een actieve speler op de markt. We kwamen echter op een punt dat we fysiek aanwezig moesten zijn om onze bedrijfsactiviteiten uit te breiden en strategische kansen te benutten op het gebied van biobrandstoffen, emissierechten, LNG, kolen en vracht."

Samuel Owen zal het kantoor van Essent Trading in Singapore gaan leiden. Owen is Essent Trading in oktober als Vice President Global Commodities Asia komen versterken.