Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-voorzitter Peter Nijkamp geridderd

12 december 2008

Scheidend NWO-voorzitter benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Peter Nijkamp, de scheidend voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Nijkamp wordt geridderd vanwege zijn verdiensten voor de wetenschap en de samenleving. De verraste voorzitter van NWO ontving de bijbehorende versierselen donderdagavond tijdens zijn afscheidssymposium.

Prof. dr. Peter Nijkamp (Dalfsen, 1946) studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1964-1970). Na zijn promotie (1972, cum laude) wordt hij in 1973 lector en in 1975 hoogleraar regionale economie en economische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1996 krijgt Nijkamp de NWO-Spinozapremie. In 2002 wordt hij voorzitter van het Algemeen Bestuur van NWO. Nijkamp combineert de (bijna) fulltime bestuursfunctie met het hoogleraarschap. Hij is één van de meest geciteerde economen van Nederland en staat op plaats 36 in de wereldranglijst van economen.

Peter Nijkamp is lid van de redactieraad van dertig wetenschappelijke journals. Hij begeleidde ruim tachtig promovendi. Meerdere van hen zijn inmiddels hoogleraar. Nijkamp vervult een wetenschappelijke ambassadeursrol in het buitenland, mede door zijn veelvuldig optreden op wetenschapppelijke congressen. Ook was Nijkamp voorzitter van Eurohorcs, de vereniging van voorzitters van NWO's in Europa.

Op 1 januari wordt Peter Nijkamp als bestuursvoorzitter van NWO opgevolgd door de natuurkundige prof. dr. Jos Engelen. Nijkamp wordt per 1 januari de eerste universiteitshoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

* Portetfoto van Nijkamp in hoge resolutie
* Wereldranglijst van economen

* Persbericht over de benoeming van Jos Engelen
* Persbericht over Nijkamp eerste universiteitshoogleraar

..............................

Nadere informatie bij:

* Dominique de Vet (NWO, Hoofd Voorlichting en Communicatie)
* t.: +31 (0)70 34 40 545, devet@nwo.nl

* David Redeker (woordvoerder NWO)

* t.: +31 (0)70 34 40 714, redeker@nwo.nl

laatst gewijzigd op 12 december 2008