Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag ondersteunt de internationale ambities van Design Den Haag (12 december)

Design Den Haag focust op relatie tussen design en overheid met tweejaarlijks Europees evenement

Design Den Haag 2010-2018 is een nieuw designevenement dat ingaat op de relatie tussen overheid en design. In het kader van Design Den Haag worden de komende tien jaar vijf publieke en internationale evenementen georganiseerd. Het eerste evenement zal, in samenwerking met Berlijn, in het voorjaar van 2010 plaatsvinden. Elk (tweejaarlijks) evenement, met onder andere tentoonstellingen, debatten en documentaires, wordt in samenwerking met één van de ander Europese Regeringshoofdsteden georganiseerd: Berlijn, Stockholm, Parijs, Londen en Rome. Dit wordt dinsdag 16 december tijdens een diner ter gelegenheid van de kick-off van het programma Design Den Haag 2010-2018 bekend gemaakt, hierbij zullen vertegenwoordigers uit vijf Europese regeringssteden aanwezig zijn.
Design Den Haag is ontstaan uit de unieke positie van de stad Den Haag als regeringsstad met sterke internationale wortels. In geen andere Nederlandse stad is de wederzijdse invloed van de overheid op design, architectuur en visuele communicatie zo sterk zichtbaar. Een sterke start van Design Den Haag 2010 is de eerste stap om te komen tot een vast terugkerend evenement tot en met 2018, het jaar waarin Den Haag culturele hoofdstad van Europa wil zijn. Design Den Haag draagt duidelijk bij aan de culturele zichtbaarheid van de stad. Gemeente Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht, ondersteunt de Europese ambitie van Design Den Haag. Wethouder van economische zaken, Henk Kool, benadrukt het economische belang van design:" Nederlands design heeft een groeiende reputatie en is van steeds meer belang voor de Nederlandse economie. Daarnaast zien wij als internationale stad de toegevoegde waarde van het uitwisselen van kennis en goede ideeën ook over de landsgrenzen heen." Design Den Haag inventariseert wat er aan creatief internationaal potentieel in Europa aanwezig is en onderzoekt de nieuwe rol en functie van design zonder de verschillende Europese identiteiten uit het oog te verliezen. Initiatiefnemer en ontwerper Ed Annink (Ontwerpwerk) licht toe: " Europa ontwikkelt zich snel. De intense en multiculturele samenleving is dynamisch. Met behulp van design kan er duidelijkheid worden gegeven in een complexe sociale wereld. Design slaat een brug en legt uit. Denk bijvoorbeeld aan de symbolen van Derk Dumbar, hij ontwikkelt symbolen die door iedereen 'gelezen' moeten kunnen worden in een noodsituatie."
De tentoonstellingen, workshops, lezingen, publicaties en documentaires worden gericht op een breed publiek en worden bedacht en gerealiseerd door ontwerpers uit de disciplines design, architectuur en visuele communicatie. In het voorjaar van 2010 is de eerste editie te zien en te beleven van Design Den Haag. Deze is samengesteld in samenwerking met regeringsstad Berlijn.

Meer over Design Den Haag 2010-2018 kunt u vanaf 17 december aanstaande vinden op www.designdenhaag.eu.