PvdA Rotterdam


Rozenburg wordt deelgemeente

Vr 12 Dec 2008 - Ronald Motta
Rozenburg wordt deelgemeente

Gisteravond 11 december heb ik, als afgevaardigde van de Rotterdamse gemeenteraad, samen met wethouder Baljeu een zeer enerverend en soms emotioneel debat van de gemeenteraad van Rozenburg bijgewoond. Uiteindelijk werd de knoop dan toch doorgehakt. Met 8 stemmen voor en 7 tegen werd door de gemeenteraad van Rozenburg ingestemd om een deelgemeente van Rotterdam te worden.

Voor alle aanwezigen (een volle raadszaal) was het duidelijk dat dit een buitengewoon historisch moment was voor alle Rozenburgers. En zo werd ook het debat gevoed bij zowel de voor als tegenstanders. Is het verstandig je zelfstandigheid op te geven? was een terugkerend vraag.

Vanzelfsprekend vonden de tegenstanders dat het voortzetten van een zelfstandige gemeente meer voordelen dan nadelen oplevert. In het debat kwam echter niet helder naar voren wat precies de nadelen zouden zijn behalve dan dat ingebracht werd dat de burger een lasten stijging konden verwachten. Het valt echter nog maar te bezien wat precies de financiële gevolgen gaan inhouden. Op diverse onderdelen zullen de kosten voordeliger uitpakken en op andere onderdelen zullen stijging te zien zijn.

Een andere angst was het mogelijke verlies van de Rozenburgse identiteit. Gezien de ligging en de ervaring met andere deelgemeente, zoals Hoek van Holland, denk ik dat hiervoor geen angst hoeft te bestaan. Daarbij zijn zeer goede afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te waarborgen.

Na afloop had ik de eer om de gemeenteraad te mogen toespreken. Allereerst heb ik aan het adres van beide colleges mijn complimenten gemaakt over het ingezette proces en de daaruit voortvloeiende afspraken. Zo is voor de realisatie van de toekomstvisie Rozenburg ook gewaarborgd. Ook heb ik begrip en respect uitgesproken voor alle geuite zorgen. Ik heb hier uiteraard ook veel begrip voor het gebeurt niet dagelijks dat een gemeente wordt opgeheven en dat hierbij dan ook vele angsten en zorgen bij spelen is inherent aan het proces.

Echter, een grote zekerheid is die zich al in de loop van de geschiedenis heeft bewezen: Rotterdam is vele dorpen. Rotterdam bestaat en is opgebouwd uit vele dorpen die voorheen zelfstandig waren en nu onze stad maken. Hiermee sprak ik dan ook de hoop uit dat binnenkort wij ook de Rozenburgers in onze Rotterdamse harten kunnen sluiten en dat Rotterdam met Rozenburg een stad is geworden Sterker door Strijd.

Symbolisch heb ik chocola aangeboden in de vorm van de Euromast met de boodschap dat vanaf de Euromast wij Rozenburg ook kunnen zien liggen.

Daarna heeft ook wethouder Baljeu nog kort het woord gevoerd en namens de gemeente heeft zij een zilveren schaal aangeboden. In onze raadzaal worden hierop de moties ingediend. De wethouder heeft hier symbolische het gebaar gemaakt dat beide gemeente hiermee dichter tot elkaar zijn gekomen.