AEGON

Nederlander loopt vaak rente mis

Nederlanders lopen rente mis omdat de manier waarop gespaard wordt vaak weinig of geen rente oplevert. Dat geldt vooral voor jongeren van 12-18 jaar. Meer dan de helft van de jongeren spaart in een spaarpot en 30% op een betaalrekening. De meeste Nederlanders, jong en oud, hebben wel een spaarrekening. Zo blijkt uit onderzoek van AEGON naar het spaargedrag in Nederland, uitgevoerd door TNS Nipo onder ruim 500 Nederlanders.

Als het gaat om maandelijks sparen winnen de jongeren het van de volwassenen, 91% van de jongeren spaart maandelijks tegen 79% van de volwassenen. De bedragen die jongeren sparen zijn lager dan die van volwassenen. Gemiddeld sparen jongeren 27 euro per maand en volwassenen 166 euro (in november). Voordat de financiële crisis Nederland bereikte werd er meer gespaard. In augustus van dit jaar spaarden jongeren nog 30 euro en volwassenen 196 euro per maand. Een daling van respectievelijk 10% en 15%. Gemiddeld werd in augustus 182 euro per maand gespaard, in november was dat teruggelopen tot 154 euro per maand. Het laatste bedrag dat voor een specifiek doel bij elkaar gespaard is was bij jongeren gemiddeld 369 euro en bij volwassenen 9343 euro.

Sparen kan slimmer
Er zijn veel manieren om geld te sparen. Waarvoor kiest de Nederlander? De spaarrekening is de belangrijkste spaarvorm, zowel voor jongeren (81% heeft er een) als voor volwassenen (89%). Jongeren kiezen vervolgens voor de spaarpot (56%), de betaalrekening (30%) of de piekenpijp (11%). Een spaarvorm die getuige de naam nog uit de guldentijd stamt. Na de spaarrekening kiezen volwassen voor de betaalrekening (37%), de spaarpot (19%) of een depositorekening (18%). Populaire spaarvormen, zoals de spaarpot en de betaalrekening, geven echter weinig of geen rente. Daardoor lopen veel Nederlanders rente over hun spaargeld mis.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt het verstandig dat bijna alle Nederlanders een spaarrekening hebben. Het Nibud raadt jongeren aan er op te letten niet te grote bedragen thuis in de spaarpot te laten zitten. "Het is prima om thuis geld achter de hand te hebben, voor onverwachte uitgaven. Maar zodra het bedrag in de spaarpot oploopt, is het handig om het op een spaarrekening te zetten. Dit levert rente op en omdat het geld niet voor het grijpen ligt, wordt het geld ook minder makkelijk uitgegeven", aldus Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud.

Sparen voor meerdere doelen...
In het onderzoek is ook gevraagd waarvoor Nederlanders precies sparen. Bij jongeren bestaat de top drie uit: vakantie in een ver land (11%); abonnement of kaartjes voor een concert, ballet of theater (10%); en uitgaan (10%). Volwassen sparen vooral voor een (sport) auto (42%), vakantie in een ver land (36%) of hun huwelijk (28%). Op de vierde plaats staat bij volwassenen een fiets met 16%.

Met de Nibud-BufferBerekenaar kunnen consumenten uitrekenen hoeveel geld zij achter de hand moeten hebben voor het vervangen van de inventaris, onderhoud woning of vervanging van de auto.

... kan nu ook via internet
Sparen in een spaarpot is populair en er wordt vaak tegelijk voor verschillende doelen gespaard. AEGON speelt hier op in met een nieuwe manier van internetsparen: AEGON Eigen stijl Sparen. Raymond van Es, marketingdirecteur van AEGON Nederland: "Met deze nieuwe spaarrekening combineren we de voordelen van een spaarpot met die van een spaarrekening. In één rekening kunnen meerdere spaarpotten worden geopend. Het voordeel van een internetspaarrekening is dat je een hoge rente krijgt. En dit slaat aan. De rekening is kort geleden geïntroduceerd en de reacties die wij nu krijgen zijn uitermate positief."

De basisrente bij AEGON Eigen stijl Sparen bedraagt 4,25*% en kan oplopen tot 5,25*%. Deze rente* is variabel, volgt de renteontwikkeling en kan op dagbasis wijzigen. Deze manier van sparen is mogelijk via een onafhankelijke intermediair en via AEGON Bank.