Senternovem


Nieuws

12-12-2008 | Megatrends in de bouw als hulpmiddel bij toekomstgericht bouwen

PSIBouw heeft gewerkt aan een visie op de bouwsector op lange termijn. Dit heeft ondermeer geresulteerd in een essay van Willem Verbaan (ex-Dura Vermeer) over megatrends die voor de bouw van grote betekenis zijn. Megatrends gaat over verbindingen leggen tussen maatschappelijke thema?s en de aangrijpingspunten voor de bouw. Vervolgens welke kennis- en competentieontwikkelingen hiervoor nodig is. Materiaal van het boekje is verzameld uit debatbijeenkomsten over de toekomst van de bouw in Nederland. De uitgave is een hulpmiddel bij toekomstgericht bouwen.
Steeds vaker naderen we 'systeemgrenzen'; we stellen onszelf immers steeds vaker vragen van het type: helpt meer asfalt ons van het fileprobleem af? Lossen meer woningen echt het tekort op? Bouwen we al voor leegstand? En heel recent is de gehele wereld in een monetaire crisis gestort die zijn weerga niet kent. De effecten van deze ontwikkelingen op de andere sectoren van de economie zijn nog onduidelijk, maar ze zullen ongetwijfeld fors zijn. In het essay 'Megatrends' (download, 587 kB) heeft Willem Verbaan een visie ontwikkeld over de relaties tussen het transitieproces van de bouw en de ontwikkeling van nieuwe en toekomstige maatschappelijke kernthema's. Het transitieproces van de bouw wil Verbaan daarmee voorzien van een context.
Door aan de hand van megatrends van buiten naar binnen te kijken, analyseert Verbaan de effecten ervan op de bouwsector. Verbaan legt verbindingen tussen maatschappelijke thema's en de aangrijpingspunten voor de bouw, en beschrijft hij welke kennis- en competentieontwikkelingen hiervoor nodig zijn. De oplossingen voor de kernthema's van deze tijd vinden we niet langer bij incrementele veranderingen. Ze vragen om paradigmaveranderingen, systeemsprongen. Naar innovatie en veranderen is op het niveau van de individuele onderneming veel onderzoek gedaan. Naar sectorbrede innovatie is echter nog maar weinig onderzoek gedaan en er is navenant weinig over gepubliceerd. In deze publicatie benadrukt Verbaan die sectorinnovatie, en dan overwegend vanuit het transitieproces dat voorafgaat aan een paradigmaverandering. De urgentie om te komen tot oplossingen voor de kernthema's van deze tijd vraagt om nieuwe competenties. De bouwsector heeft deze in principe in huis: nieuwe concepten bedenken, integraal ontwikkelen en opereren, de kunst van het verbinden en risico's nemen zijn bouwers niet vreemd. Door zo de maatschappelijke opgave tegemoet te treden ontstaat een positief effect, namelijk de kanteling van een sector met een negatief imago en dito zelfbeeld naar een constructief meedenkende en letterlijk meebouwende sector.
Naast deze publicatie heeft PSIBouw de publicatie 'Transitieagenda voor de bouw' uitgegeven, waaraan een groep van ongeveer 50 mensen het afgelopen jaar heeft gewerkt.