Woonbond


12-12-2008

Meer uitzettingen door huurachterstand.

Het aantal huisuitzetting bij woningcorporaties nam in 2007 met 14 procent toe tot ruim 8.500. De toename lijkt er vooral het gevolg van te zijn dat steeds meer mensen een huurachterstand hebben. Daarnaast traden de corporaties ook harder op tegen illegale onderhuur, wietplantages en overlast.

Maar liefst 78 procent van de ontruimingen is het gevolg van een huurachterstand. Eind 2007 waren dat ruim 237.000 huishoudens. In 2006 waren dat er nog 203.000. De groei van het aantal huishoudens met een huurachterstand bedraagt dus 17 procent, wat zorgelijk is. De Nederlandse Woonbond stelt vast dat het stringente incassobeleid dat de corporaties het laatste decennium hebben gevoerd niet meer afdoend is. De Woonbond wil dat er nog meer tijd en energie gestoken wordt in het voorkomen van huisuitzettingen, bijvoorbeeld door schuldhulpverlening te bieden als wordt geconstateerd dat er een huurachterstand ontstaat. Daarnaast vindt de Woonbond dat er in principe altijd herhuisvesting moet plaatsvinden. Een actief tweede kansbeleid is daarbij enorm belangrijk.

Gevraagd door het NOS Radio1 Journaal welke maatregelen er verder nodig zijn om het probleem te tackelen, antwoordde Woonbonddirecteur Ronald Paping dat er minder goedkope woningen moeten worden gesloopt bij de wijkvernieuwing. 'Een tweede kansbeleid heeft nauwelijks kans van slagen als je een huurder die zijn huis wordt uitgezet wegens een betalingsachterstand geen voor hem betaalbare woning kunt aanbieden'. Daarnaast wees Paping erop dat de bezuiniging op de huurtoeslag van 17,05 per maand voor veel huurders wel eens een groter probleem kon blijken te zijn dan het huidige kabinet wil geloven.