Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over onverantwoorde zorg op Intensive Cares

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over onverantwoorde zorg op Intensive Cares

Kamerstuk, 12 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-2899809

12 december 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over onverantwoorde zorg op Intensive Cares (2080907080).

Voorafgaand aan de beantwoording van de kamervragen is het volgende van belang. De IGZ heeft in vervolg op eerder onderzoek (ad 3) een nieuw onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van intensive care afdelingen van niveau 1 (ad 4). U ontvangt dit rapport gelijktijdig met de beantwoording van de kamervragen. In de beantwoording van de kamervragen zal ik voor specifieke onderdelen naar dit rapport verwijzen (ad 4).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de televisie-uitzending over onverantwoorde zorg op Intensive Cares (IC's)? 1)

Antwoord 1

De resultaten van de enquête van NOVA baren mij zorgen, waarbij ik aanteken dat NOVA zich baseert op informatie uit 2007. Het rapport van de IGZ geeft de meest recente situatie weer. Voorts wil ik de indruk wegnemen dat het in het algemeen slecht gesteld is met de kwaliteit van de intensive care in de ziekenhuizen. In de uitzending van NOVA werd gemeld dat 1000 patiënten zes dagen of langer op de kleine intensive care afdelingen liggen waarbij de indruk werd gewekt dat dit onverantwoorde zorg was. Ziekenhuizen met een IC-afdeling van niveau 1 zijn verplicht om bij een te verwachten behandelduur van langer dan 72 uur, binnen 24 uur na opname van de betreffende patiënt contact op te nemen met een ziekenhuis met een hoger niveau IC. Een individuele afweging is nodig om de risico's van overplaatsing af te wegen tegen de voordelen van verzorging op een IC-afdeling met een hoger niveau. Vanuit het oogpunt van verantwoorde zorg kan bijvoorbeeld besloten worden dat de patiënt in hetzelfde ziekenhuis zorg blijft ontvangen, maar dat de verdere behandeling ondersteund wordt door een arts uit het ziekenhuis met een hoger niveau IC.

Vraag 2

Wat zijn volgens u de redenen dat jaarlijks meer dan 1000 patiënten langer dan 16 dagen op een intensive care van niveau 1 liggen? Wat is uw oordeel hierover?

Antwoord 2

Voorop moet staan dat onder alle omstandigheden sprake moet zijn van verantwoorde zorgverlening. In sommige gevallen zal het daarom nodig zijn om patiënten over te plaatsen naar een IC-afdeling met een hoger niveau. In andere gevallen maakt het ziektebeloop het noodzakelijk dat patiënten langer dan zestien dagen moeten worden beademd. Zie antwoord op vraag 1.

Vraag 3

Is het waar dat de capaciteit van de IC's van de hogere niveau's 2 en 3 onvoldoende is zodat streekziekenhuizen patiënten niet kunnen overplaatsen naar bijvoorbeeld universitaire ziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen in bijvoorbeeld Groningen, Utrecht, Nijmegen en Zwolle? Hoe groot zijn deze problemen in het hele land? Om hoeveel IC-bedden gaat het dan? Zo ja, welke maatregelen denkt u te gaan nemen om deze tekorten op te heffen?

Antwoord 3

De IGZ geeft op basis van de beschikbare informatie aan dat er voldoende capaciteit van de IC's met niveaus 2 en 3 is. De IGZ start in 2009 met een onderzoek naar de kwaliteit van de IC-afdelingen met niveaus 2 en 3.

Vraag 4

Hoe beoordeelt u het bestaansrecht van de IC's van niveau 1 in de streekziekenhuizen? Vervullen zij een belangrijke functie bij het zorgaanbod van streekziekenhuizen? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat streekziekenhuizen een kwalitatief goede IC overeind kunnen houden?

Antwoord 4

Verantwoorde zorgverlening moet altijd voorop staan, ook bij de kleine intensive care afdelingen. Hiertoe hebben de veldpartijen in 2006 de richtlijn "Organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen voor volwassenen" opgesteld met de criteria waaraan de IC-afdelingen per niveau moeten voldoen. Indien ziekenhuizen niet aan deze criteria voldoen dan is het in bedrijf hebben van een IC-afdeling niet vanzelfsprekend. De IGZ continueert de handhaving op basis van deze criteria. Uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat op dit moment dertien ziekenhuizen niet voldoen aan de belangrijkste criteria. De IGZ heeft betrokken ziekenhuizen inmiddels geïnformeerd over de specifieke handhavingsmaatregelen. Voor het specifieke handhavingsbeleid van de IGZ verwijs ik u naar het rapport van de IGZ.

Ziekenhuizen zijn overigens niet verplicht om een IC-afdeling te hebben om verantwoorde zorg te kunnen verlenen. Ziekenhuizen zonder IC-afdeling kunnen acute zorg voor patiënten garanderen met een 24-uurs recovery of een `acute-zorg-afdeling'. Dit betekent ook dat het ziekenhuis zijn opname- en operatiebeleid op het ontbreken van een IC moet afstemmen en voor de verdere opvang van patiënten afspraken binnen de regio moet maken.

Vraag 5

Is het waar dat voor de streekziekenhuizen de IC bedden minder kostendekkend zijn dan voor grotere ziekenhuizen?

Antwoord 5

Nee. De bekostiging van de IC is gebaseerd op de vorm van zorg die op de betreffende IC wordt geleverd. Bij de bekostiging wordt derhalve geen principieel onderscheid gemaakt tussen de soorten ziekenhuizen. Zie antwoord op vraag 6.

Vraag 6

Wat is de reden dat ziekenhuizen met meer dan 1000 beademingsdagen per jaar een `beademingstoeslag' krijgen van circa 1010 euro per dag voor elke beademingsdag boven de 1000 terwijl streekziekenhuizen met minder beademingsdagen deze toeslag niet krijgen?

Antwoord 6

Ziekenhuizen kunnen IC-afdelingen met niveau 1, 2 of 3 hebben. De ziekenhuizen met een hoger niveau IC moeten aan meer én hogere eisen voldoen. Zo moet een ziekenhuis met een IC-afdeling met niveau 3 meer IC-artsen per bed beschikbaar hebben dan een ziekenhuis met een IC-afdeling met niveau 1.

In 2003 is in de bekostigingssystematiek van ziekenhuizen een additionele IC-budgetvergoeding, de beademingstoeslag, ingevoerd. Daarbij vormt het aantal beademingsdagen per jaar het criterium voor de bekostiging. Ziekenhuizen met meer dan 1000 beademingsdagen komen in aanmerking voor deze additionele budgetvergoeding. De ondergrens is op 1000 beademingsdagen per jaar gesteld, aangezien de problemen zich met name voordeden op de IC-afdelingen met een groot aantal beademingsdagen, in de regel IC-afdelingen van een hoger niveau. Met deze additionele budgetvergoeding kunnen de ziekenhuizen de kwaliteit van de IC-zorg op peil brengen en houden. Mijn inziens is hiermee sprake van een adequate bekostiging.

Vraag 7

Onderkent u het probleem dat kleinere ziekenhuizen door de huidige financieringsstructuur benadeeld worden ten opzichte van de grotere ziekenhuizen? Zo ja, op welke wijze gaat u de financiering aanpassen, zodat kwaliteit kan worden gegarandeerd? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7

Zie antwoorden op vragen 5 en 6. Er zijn in het kader van het onderhoud aan de huidige bekostigingssystematiek geen knelpunten met betrekking tot de IC-bekostiging naar voren gebracht. Ik zie nu dan ook geen noodzaak de huidige beleidsregels voor de IC aan te passen.

Vraag 8

Onderschrijft u het standpunt dat de kwaliteit van de IC's in streekziekenhuizen verbetert wanneer wordt samengewerkt met een topklinisch of academisch ziekenhuis? Zo ja, dient dan niet elk streekziekenhuis te worden verplicht een dergelijk samenwerkingsverband aan te gaan? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen zodat een dergelijke samenwerking ook daadwerkelijk tot stand komt?

Antwoord 8

Het belang van een goede samenwerking met betrekking tot het zorgbeleid in ziekenhuizen met een IC afdeling kan niet genoeg benadrukt worden. Ziekenhuizen onderkennen dit belang ook. In de richtlijn van 2006 staan daarom voorwaarden die een goede samenwerking waarborgen. Zie verder het rapport van de IGZ.

Vraag 9

Welke acties heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het afgelopen jaar ondernomen, na de televisie-uitzending van 16 november 2007 2), om de kwaliteit van de IC's in Nederland te verbeteren?

Antwoord 9

Zoals reeds gemeld heeft de IGZ onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de IC-afdelingen met niveau 1. Uw Kamer is hierover met mijn brieven van 21 november 2007 en 18 juni 2008 geïnformeerd. De IGZ heeft naar aanleiding van haar eerste bevindingen betrokken ziekenhuizen gemaand de kwaliteit van de intensive care afdelingen overeenkomstig de in de richtlijn gestelde criteria op peil te brengen en te houden. De IGZ constateert dat al belangrijke vorderingen zijn gemaakt. Voor het specifieke handhavingsbeleid van de IGZ verwijs ik u naar het rapport van de IGZ.

Vraag 10

Wanneer kan de Kamer de nieuwe evaluatie over de IC's van de IGZ verwachten?

Antwoord 10

Zie het rapport van de IGZ. De IGZ start in 2009 met een onderzoek naar de kwaliteit van de IC-afdelingen met niveaus 2 en 3.


1) NOVA, 28 november 2008

2) NOVA, 16 november 2007

3) Intensieve Zorgen, IGZ, 2005

4) IC-afdelingen van niveau 1: "op weg naar verantwoorde zorg", IGZ, 2008