Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Kwaliteit IC aan beterende hand

12 december 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft met belangstelling kennis genomen van het vandaag verschenen rapport van de IGZ, getiteld "IC-afdelingen van niveau 1: op weg naar verantwoorde zorg". Op grond van dit rapport constateert de NPCF dat er een opgaande trend te bespeuren valt waar het gaat om het kwaliteitsniveau van de onderzochte ic-afdelingen. "Het is verheugend om te zien dat de meeste ziekenhuisdirecties eerdere signalen serieus hebben genomen en veiligheid en kwaliteit hoger op hun agenda hebben geplaatst" aldus Atie Schipaanboord, adjunct-directeur NPCF. Haar verklaring daarbij luidt: "Ziekenhuizen zijn blijkbaar hard aan de slag gegaan en streven ernaar om kwaliteit en veiligheid te borgen".

Echter: uit het rapport blijkt dat 20% van de onderzochte ic-afdelingen niet voldoet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. De betreffende ziekenhuizen hebben de aanzegging gekregen om hun ic-afdeling te sluiten. De NPCF wil op de kortste termijn weten wat hiervan de gevolgen zijn, wat er gaat gebeuren met de patiënten die voor deze Ic-afdelingen staan ingeplanned en hoe het toekomstperspectief voor patiënten eruit ziet.

Voor de NPCF is kwaliteit in de zorg van levensbelang. Vooral omdat het hier gaat om ic-afdelingen: daar komen de meest kwetsbare zorgconsumenten/patiënten. De veiligheid van deze groep is dermate belangrijk dat ziekenhuizen dit structureel dienen te verbeteren en hun veiligheidsbeleid moeten richten op blijvende reductie van het aantal vermijdbare doden.

De NPCF volgt deze kwaliteitsontwikkeling nauwgezet vanuit het standpunt van de patiënt en wil zich sterk maken voor een aanpak die voor alle partijen in de praktijk goed werkzaam is.