Separeren: een vorm van medisch handelen

12/12/2008 16:01

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Separeren is een van de meest kritieke processen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De psychiater draagt expliciete verantwoordelijkheid in de besluitvorming over dwangopname en dwangbehandeling. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) vindt dat er veel aandacht moet zijn voor deze vorm van medisch handelen omdat het vaak ingrijpend is voor zowel de patiënt als zijn behandelaar. Daarom is zojuist de richtlijn 'Besluitvorming Dwang: opname en behandeling' verschenen. De richtlijn is de eerste over dit thema in Nederland.

De NVvP zet zich in voor een goede psychiatrische patientenzorg in Nederland. Dit betekent dat er, onder andere, geinvesteerd moet worden in het onderhouden en verwerven van wetenschappelijke kennis. De aanbevelingen in de richtlijn zijn zoveel mogelijk onderbouwd met wetenschappelijke inzichten en onderzoeksresultaten en medisch-ethische overwegingen hebben een belangrijke plaats gekregen. Daardoor is de richtlijn 'Besluitvorming Dwang: opname en behandeling' is een landelijk geldende optimale beschrijving van de best mogelijke zorg voor de patient, bedoeld om zorgverleners te ondersteunen bij de klinische besluitvorming. Dwangtoepassingen in de psychiatrie worden in deze richtlijn primair als een vorm van medisch handelen beschreven en daardoor niet alleen geplaatst in de juridische kaders van de wet Bopz en andere relevante wetgeving, maar ook in de professionele, maatschappelijke en ethische context van de 'gewone' psychiatrie.

De verschillende rollen die de psychiater vervult staan centraal in de richtlijn. Hij vervult soms een rol als deskundige die een verklaring afgeef aan de rechter voor een dwangopname, soms als behandelaar, die een dwangbehandeling of andere gedwongen interventies kan starten, soms als geneesheer-directeur, die een eigen verantwoordelijkheid heeft voor de kwaliteit van de medische gangvan zaken in een psychiatrische instelling.

De NVvP zal, conform haar beleidsplan, op basis van de zojuist verschenen richtlijn normen opstellen om daarmee een toetsbare hoge kwaliteit van psychiatrische patiëntenzorg in het kader van dwangtoepassingen. De NVvP zal zich daarbij richten op het verbeteren van de kwaliteit van professionals en de kwaliteit van de organisatie van de zorg, samen met relevante partijen, zoals GGZ Nederland en de collega-beroepsverenigingen.

Separeren blijft een noodmaatregel, maar is ook een vorm van intensive care. Het is nodig als gevaar voor de patient of zijn omgeving onafwendbaar is. Het blijft belangrijk dat separeren op zorgvuldige wijze plaatsvindt, en dat de duur en het effect getoetst wordt.





http://www.nvvp.net