Nieuw-Vlaamse Alliantie


Iraaks-Koerdische politici op studiereis in Vlaanderen (12/12/08)

Vandaag werd in het Vlaams Parlement een delegatie Iraaks-Koerdische politici ontvangen door N-VA fractievoorzitter Jan Peumans, oud-verkozene Jan Loones en enkele bestuursleden van Jong N-VA.

In juli 2007 woonde Jan Loones een groots opgezette conferentie bij, georganiseerd onder meer door het parlement van de Koerdische Autonome Regio in Irak. Hij was er als genodigde van onder meer een Italiaans NGO en gaf er een uiteenzetting over het Europees en het Belgisch federalisme. Dit paste binnen de grondwettelijke uitdagingen van Koerdisch-Irak. Sinds de val van het Baath-regime van Saddam Hoessein ontwikkelt Iraaks Koerdistan zich tot een welvarend en quasi onafhankelijk democratisch land. In het streven naar meer Koerdische autonomie kan de ontwikkeling van de Vlaamse zelfstandigheid tot voorbeeld strekken. En vice versa.

Onder de genodigden in het Vlaams Parlement zijn de voorzitter van het Iraaks-Koerdisch Parlement, Adnan Mufty, gewezen minister voor de Mensenrechten en huidig voorzitter van de NGO International Alliance for Justice, Bakthiar Amin, en de voorzitter van het Koerdisch Instituut te Brussel, Derwish Ferho.

Voor het Koerdische volk, wiens recht op een eigen staat hen al decennialang ontzegd wordt, is de Koerdische Autonome Regio in Irak een belangrijke verwezenlijking. In landen als Iran en Turkije worden de rechten van de Koerden nog steeds beknot, en wordt elk streven naar autonomie met de harde hand de kop ingedrukt. N-VA en Jong N-VA scharen zich ondubbelzinnig achter het Koerdische volk dat zijn recht opeist op een eigen democratische staat.

In de marge van het bezoek aan het Vlaams Parlement werd Jan Loones door het bestuur van Jong N-VA in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange parlementaire carrière voor de VU en de N-VA. Jan heeft het, mede dankzij zijn uitgebreid internationaal netwerk, altijd opgenomen voor minderheden en volkeren zonder staat. De jongerenwerking van de partij had steeds een bondgenoot in Jan Loones wanneer het aankwam op een iets provocatievere manier van politiek bedrijven. Als aandenken kreeg Loones een grote knuffel-leeuw cadeau.

Auteur:
Bas Luyten
Algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Bas Luyten
Telefoon: 0479/32 69 29
Fax: 02/217 35 10
E-post: sebastian.luyten@n-va.be
Url: www.jongnva.be