Sandd



- PERSBERICHT ­

Apeldoorn, 12 december 2008

Beëindiging samenwerking postverspreider Sandd

De laatste dagen is er in de media commotie ontstaan over de verspreiding door ons bedrijf van poststukken voor de firma Kantoor voor Klanten. Daarnaast heeft één van onze postverspreiders in de media gemeld dat hij als gevolg hiervan "ontslagen" zou zijn. Met dit persbericht willen wij graag op beide zaken nader ingaan.

Verspreiding van poststukken voor de firma Kantoor voor Klanten Sandd heeft de afgelopen week contact gehad met de Kamer van Koophandel, politie, de verantwoordelijke officier van justitie en het Steunpunt Acquisitiefraude met betrekking tot de verspreiding van de poststukken voor Kantoor voor Klanten in relatie tot de klacht van de Kamer van Koophandel dat het om fraude zou gaan. Al deze partijen hebben Sandd bevestigd dat wij geen rol spelen in die klacht en dat, zo lang niet vaststaat dat de wet is overtreden, wij geen andere keus hadden dan met de verspreiding door te gaan. Op verzoek van Kantoor voor Klanten zelf is de verspreiding gestaakt en zijn we een recall begonnen voor de geplande bezorging op vrijdag 12 december.

Stopzetting samenwerking met postverspreider Timmer In Nederland zijn er betreffende de postbezorging spelregels waarbij er een aantal zelfs grondwettelijk zijn vastgelegd. Zo is er het in de grondwet vastgelegde briefgeheim, dat bepaalt dat niemand, en dus ook postverspreiders, naar de inhoud van een poststuk mag kijken, behalve de geadresseerde zelf. Daarnaast is er de regel dat postverspreiders niet eigenhandig veranderingen op poststukken mogen aanbrengen. De heer Timmer heeft aangegeven eigenhandig stickers op poststukken te hebben aangebracht vanwege zijn "geloofsovertuiging". Tijdens een uitvoerig overleg op ons kantoor hebben wij de heer Timmer er niet van kunnen overtuigen dat het niemand is toegestaan op eigen initiatief veranderingen op poststukken aan te brengen. Omdat de heer Timmer aangaf zich in die regel niet te kunnen vinden en het in de toekomst dus weer te zullen doen, kon Sandd niet anders dan de samenwerking stopzetten. Het is een groot goed dat postverspreiders niet naar eigen inzicht mogen bepalen welk poststuk wel of niet verspreid mag worden. Consumenten en bedrijven moeten er vanuit kunnen gaan dat alle ter bezorging aangeboden poststukken afgeleverd worden in dezelfde staat als dat ze aangeleverd zijn.

De heer Timmer kan uiteraard gewoon weer bij ons aan het werk als hij uitspreekt dat het aanbrengen van boodschappen op poststukken door postverspreiders niet geoorloofd is en dat hij dat in de toekomst dus ook niet meer zal doen. Als hij ons dit in eerdere gesprekken al had bevestigd, dan was er alleen maar sprake geweest van een waarschuwing en niet van het stopzetten van de samenwerking.


- EINDE BERICHT -