Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 12 december 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid zodat een juridische rechtsgrond wordt gecreëerd voor de toekenning van de presentiegelden en de vergoedingen aan de leden ervan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist principieel tot het oprichten van de Commissie Efficiënte en Effectieve Overheid en tot regeling van de vergoedingen van de externe leden en professoren. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de biologische productie en de etikettering van biologische producten. Het besluit vervangt het koninklijk besluit over de biologische productiemethode. Door dit besluit worden onder meer de eisen op Vlaams niveau gelijkgeschakeld met de Europese eisen voor biologische landbouw, wordt de regelgeving rond biologische productie verduidelijkt en het gebruik van de term 'bio' voor de consument geregeld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van bijna 213.000 euro aan BB-Consult vzw voor het project omschakeling naar de biologische productie. BB-Consult is een samenwerkingsovereenkomst tussen Bioforum Vlaanderen, de Boerenbond Vlaanderen en het ABS. Het project moet ervoor zorgen dat potentiële omschakelaars goed begeleid worden bij de omschakeling naar biologische productie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 223.000 euro aan Bioforum Vlaanderen vzw voor het project Uitbouw van een coördinatie- en overlegstructuur voor Vlaamse bioboeren,
-verwerkers en -verkooppunten. Het gaat om een tijdelijke subsidie bedoeld om de loonkosten van de afdelingscoördinatoren gedeeltelijk te financieren, na de grondige verandering in beheers- en werkingsstructuur van Bioforum in 2008.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Nadat de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) bij decreet is opgericht, heeft de Vlaamse Regering de leden benoemd en de voorzitter aangeduid. In uitvoering van het oprichtingsdecreet moet nu een secretaris worden aangeworven. De Vlaamse Regering belist daarom de functie van secretaris van de SALV vacant te verklaren en een selectiebureau aan te duiden voor de te voeren selectieprocedure voor de aanwerving.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de overeenkomsten met de voorwaarden van de vergoeding van het Vlaamse Gewest voor de instandhouding met inbegrip van het verwerken van specie, het onderhoud en de exploitatie van de binnen het havengebied gelegen zeesluizen in de haven van Oostende, Zeebrugge en Antwerpen, voor de begrotingsjaren 2008, 2009 en 2010.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt principieel de overeenkomst goed over de vergoeding van het Vlaamse Gewest voor de instandhouding, met uitzondering van het verwerken van specie, en het onderhoud voor het gedeelte van de maritieme toegangsweg in de haven van Antwerpen waaraan aanmeerinfrastructuur voor zee- en binnenschepen ligt met het oog op de overslag van goederen of het vervoer van personen. De overeenkomst geldt voor de jaren 2008, 2009 en 2010.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de overeenkomst met de voorwaarden van de vergoeding van het Vlaamse Gewest voor het instandhouden, met uitzondering van het verwerken van specie, het onderhoud en de exploitatie van de kanaaldokken en zwaaikommen in de haven van Antwerpen voor de jaren 2008, 2009 en 2010.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Om de snelle groei van de haven van Zeebrugge de laatste jaren op te vangen, moet de achterhaven verder uitgebouwd worden. In het zuidelijk dok wordt momenteel een kaaimuur gebouwd. Om deze kaaimuur operationeel te maken moeten er aanlegbaggerwerken worden uitgevoerd. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de uitvoering van baggerwerken en ophoging van terreinen in het zuidelijk kanaaldok in de achterhaven van Zeebrugge en stemt in met de gunning van deze opdracht en met het opdragen van de uitvoering middels deelopdrachten. Tevens machtigt ze de Vlaamse minister bevoegd voor havens de benodigde kredieten voor de deelopdrachten vast te leggen op het Vlaams Infrastructuurfonds 2008 en 2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Bij volle exploitatie van het Deurganckdok zouden de kosten voor de jaarlijkse onderhoudsbaggerwerken hoog oplopen. Om deze kosten te verminderen, is gezocht naar een oplossing die de aanslibbing in het dok beperkt. Daarvoor zal een Current Deflecting Wall (CDW) gebouwd worden, die de stroming in de Schelde omleidt en zo de aanslibbing in het Deurganckdok vermindert. De Vlaamse Regering beslist nu de opdracht voor de bouw van de CDW te gunnen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Binnen de Permanente Vertegenwoordigingen bij de EU is het, door de grote hoeveelheid en verscheidenheid van dossiers, gebruikelijk dat de Permanente Vertegenwoordiger wordt bijgestaan door een adjunct-Permanente Vertegenwoordiger. De Vlaamse Regering verleent daarom, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de uitgavenbegroting 2009 door het Vlaams Parlement, haar goedkeuring aan de aanwerving van een adjunct-vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU en een medewerker ter ondersteuning van deze adjunct-vertegenwoordiger.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Sinds 1998 heeft Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst met UNESCO. Vlaanderen financiert ook projecten via twee Vlaamse Trustfondsen bij UNESCO. De Vlaamse overheid doet tweejaarlijks een bijdrage in het Trustfonds. De Vlaamse Regering beslist nu om een gedeelte van die bijdrage aan te wenden voor de financiering van twee projecten. Het gaat om de bescherming van het natuurlijk werelderfgoed en culturele landschappen in Zuidoost Europa, en de vertaling en publicatie van 'Case studies over klimaatsverandering en Werelderfgoed'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 1 miljoen euro aan UNAIDS als bijdrage in de strijd tegen hiv/aids bij vrouwen, jongeren en kinderen in de lidstaten van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC-landen).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 632.000 euro toe aan UNICEF-België voor de financiering van de campagne 'Water, sanitair en hygiëne in de strijd voor overleving van kinderen' en het opzetten van structurele acties inzake water, sanitair en hygiëne in Malawi.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wil meewerken aan een oplossing voor het tekort aan veeartsen en andere landbouwspecialisten in het partnerland Malawi. Daarom kent ze een subsidie toe van in totaal bijna 4,5 miljoen euro aan drie landbouwscholen, twee departementen en een ngo die al goede ervaring op het terrein heeft. Het gaat om het Department of Agricultural Extension Services, het Department of Animal Health and Livestock Development, het Bunda College of Agriculture, het Natural Resources College en het Small Scale Livestock Promotion Programme.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 300.000 euro toe aan het Ministry of Agriculture and Food Security van Malawi, als bijdrage aan het project 'Rehabilitation and management of irrigation schemes in the presidential Greenbelt initiative'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de hervorming van het technisch onderwijs in Mozambique kent de Vlaamse Regering een subsidie van 1,8 miljoen euro toe aan de Sociedade Salesiana Moçambique voor de constructie van praktijklokalen en labo's elektriciteit en mechanica in het Hoger Instituut Don Bosco in Maputo.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Kranten in de Klas (KIK) is een leesbevorderingsproject dat van start ging tijdens het schooljaar 2003-2004, in samenwerking met de Vlaamse dagbladpers en het departement Onderwijs en Vorming. Doelstelling was om scholieren uit het secundair onderwijs te laten kennismaken met Vlaamse dagbladen als informatiebron. Gezien het succes werd het project in 2006 uitgebreid naar lagere scholen en volwassenenonderwijs, en naar andere specifieke groepen binnen de maatschappij. De Vlaamse Regering keurt de nieuwe overeenkomst 2008-2009 met de Vlaamse Dagbladpers cvba over Kranten in de Klas goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 500.000 euro aan de Vlaamse Media Maatschappij voor de rechtstreekse ondertiteling van de dagelijkse nieuwsuitzending van VTM.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 205.000 euro aan vzw de Kathedraal in Antwerpen voor de organisatie van de tentoonstelling 'Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 500.000 euro toe aan In Flanders Fields Museum vzw voor de ontwikkeling van een basisconcept rond de museale ontsluiting van het oorlogslandschap aan het In Flanders Fields Museum in Ieper. Het museum fungeert daarbij als coördinator van een consortium met het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het aangepaste Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid bevat een bepaling om het werkterrein van het agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie juridisch in overeenstemming te brengen met de huidige de facto situatie. Ook de omschrijving van het begrip interne controle werd aangepast. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel haar besluit over de oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie. Met het besluit wordt ook het werkterrein van Interne Audit uitgebreid tot de kabinetten, voor de uitvoering van forensische audits. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Om de maritieme toegang tot de havens van Antwerpen, Gent en Brussel te waarborgen zijn sinds jaren onderhoudsbaggerwerken in de Schelde nodig. Om schepen met een diepgang van 13,1 meter toegang te geven tot de Antwerpse haven moeten de Westerschelde en de Beneden-Zeeschelde verdiept worden. Op Vlaams grondgebied zijn deze werken al gestart. Voor de volledige uitvoering van de verruiming zijn extra financiële middelen nodig. De Vlaamse Regering legt daarom een bedrag van 47,5 miljoen euro vast op het begrotingsprogramma voor de uitvoering van de verruimingsbaggerwerken in de Westerschelde en de Beneden-Zeeschelde.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst met de not-for-profit Flanders House New York goed. De samenwerkingsovereenkomst licht het beleidskader toe, specifieert de missie, opdrachten, financiering, toezicht en evaluatie van het Flanders House, en het belang van de samenwerking met Flanders Investement and Trade en Toerisme Vlaanderen, die vanop dezelfde locatie zullen opereren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 300.000 euro aan AWEPA, de Association of European Parlementarians for Africa in Amsterdam, voor het project South Africa Provincial Legislature Programme 2009-2011. Het project wil de Zuid-Afrikaanse Provinciale Parlementen ondersteunen in haar wetgevende taken, in haar rol als toezichthoudende overheid en als publieke participatie faciliteringsrol.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de wijze van evaluatie van de topambtenaren over 2008 goed, evenals die van de topambtenaren die in 2008 uit dienst traden. Het gaat om topambtenaren in de entiteiten die deel uitmaken van de diensten van de Vlaamse overheid waarop het Vlaams Personeelsstatuut van toepassing is. Tevens bekrachtigt ze de aanstelling van een externe adviseur bij de evaluatie van de topambtenaren en keurt ze de aanpak van de planning voor de topambtenaren voor 2009 goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het besluit van de Vlaamse Regering met de maatregelen ter bevordering en ondersteuning van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie bepaalt dat er een jaarlijks voortgangsrapport en actieplan moet worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Uit de evaluatie van het actieplan 2008 blijkt onder andere dat het aandeel vrouwen in topfuncties is gestegen tot 20%, het aandeel personen met een arbeidshandicap te laag bleef en het aandeel allochtonen steeg. De Vlaamse Regering neemt akte van de evaluatie van het actieplan 2008 en keurt de actiepunten van het actieplan 2009 goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 350.000 euro toe aan de vzw Brugge Plus als tegemoetkoming in de promotiekosten van het project 'de tentoonstelling Van Eyck tot Dürer: internationale marketing in het kader van het grootschalige stadsfestival Brugge Centraal'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 300.000 euro toe aan vzw VVV Mechelen, als tegemoetkoming in de organisatiekosten van het project 'Gemeenschappelijke internationale toeristische beursstand Vlaamse kunststeden', van 1 januari 2009 tot 31 december 2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan de Vlaamse regionale televisieomroepen voor gespecialiseerde medewerkers voor de ondertiteling van programma's voor doven en slechthorenden. Tegelijk kent de Vlaamse Regering deze omroepen een subsidie toe voor de verzorging van programma's die de betrokkenheid van de burgers bij hun regionale leefwereld moet vergroten; voor algemene opleidings- en vormingsprojecten voor jonge journalisten om de kwaliteit, de diversiteit en de pluriformiteit van het aanbod te bevorderen; en het ontwikkelen van initiatieven en projecten waardoor regionale omroepen kunnen aansluiten op nieuwe digitale en interactieve ontwikkelingen in het kader van de convergerende media.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De besluiten over het brevet van havenloods en van bootman voorzien de ondertekening van af te leveren brevetten door de directeur-generaal van de administratie Waterwegen en Zeewegen. Door de operatie Beter Bestuurlijk Beleid zijn deze bevoegdheden overgedragen naar het intern verzelfstandigd agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. De brevetten moeten dus ondertekend worden door de administrateur-generaal van het agentschap. De Vlaamse Regering wijzigt daarom de besluiten over het brevet van havenloods en over het brevet van bootman in die zin.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Omdat Raymonda Verdyck met ingang van 1 januari 2009 wordt aangesteld tot afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs, wordt haar mandaat als administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen beëindigd. De Vlaamse Regering keurt de beëindiging van het mandaat goed en verklaart met ingang van 1 januari 2009 de functie van administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen vacant. Ze duidt Jos Vercruysse aan als waarnemend titularis voor de managementfunctie en duidt ook het extern selectiebureau aan voor de werving.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het protocol 2008 tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse sector van de geschreven pers bepaalt onder meer dat er steun kan worden toegekend aan gemeenschappelijke opleidingsprojecten, uitgewerkt samen met de vertegenwoordigers van de sector. De vier koepelverenigingen die het protocol hebben ondertekend, dienden elk een projectvoorstel in dat inspeelt op de specifieke noden van hun leden. De Vlaamse Regering kent nu voor de uitwerking van deze projecten subsidies toe aan de Vereniging van de Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers (65.100 euro), De Vlaamse Dagbladpers (576.800 euro), The PPress (293.000 euro) en de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers (65.100 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de strategische adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen voor het Vlaamse Gewest en de instellingen die eronder ressorteren en het besluit tot uitvoering van het decreet over het statuut van de reisbureaus. Het gaat om technische aanpassingen na het advies van het adviescomité van de reisbureaus, dat een ontwerp van gedragscode bezorgde.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Patricia Ceysens
In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen voor de periode 2007-2013 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de cofinanciering van het EFRO-project 'Benedenstad herleeft/d'. Ze kent Mechelen hiervoor 2,16 miljoen euro subsidie toe. Het project beoogt de herwaardering en de versterking van het kernwinkelgebied.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen Het decreet van 2006 regelt enkel de oprichting van de DAB ICT. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed dat de regels voor het beheer van de DAB ICT vastlegt en de bevoegdheden van en de delegatie aan de ICT-manager regelt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 778.000 euro aan de Internationale Arbeidsorganisatie als bijdrage in het project 'Decent Work Country Programme Support Project - Improving Social Dialogue in Mozambique'. Het project kadert in een wereldwijd initiatief ter bevordering van Waardig Werk en wil werknemers- en werkgeversorganisaties versterken en meer toegankelijk en transparant maken zodat ze sterker kunnen wegen op agendabepalende fora en activiteiten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen
De Vlaamse Regering keurt de oprichtingsovereenkomst en statuten goed van de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale. Tegelijk keurt ze de principiële toetreding van Vlaanderen aan de EGTS goed en duidt ze de vertegenwoordigers in de algemene vergadering aan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
Het Verdrag over de verzameling, afgifte en inname van afval in Rijn- en binnenvaart, dat de Vlaamse Regering bekrachtigde, is een gemengd verdrag, waardoor er voor de uitvoering van het Verdrag ook een samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten moet worden ondertekend. Het Samenwerkingsakkoord regelt welke bepalingen van het Verdrag behoren tot de bevoegdheden van de partners in het Samenwerkingsakkoord (de Federale overheid, het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Samenwerkingsakkoord.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het uitgewerkte voorstel voor de verdere uitbouw van Geautomatiseerd Waterbeheer en Scheepvaartsturing (GWS) en aan de uitbouw van binnenvaartinformatiediensten op de maritieme toegangswegen. GWS is een samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse waterwegbeheerders om de scheepvaart te sturen en te begeleiden. Tevens machtigt de Vlaamse Regering Waterwegen en Zeekanaal nv, nv De Scheepvaart en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust om elk één programmeur van niveau B aan te werven, en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust om twee cartografen van het niveau B aan te werven, telkens binnen de eigen personeelsbudgetten.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Liessel in Geel', voorlopig vastgesteld op 7 maart 2008, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'leidingstraat Ranst-Lier', voorlopig vastgesteld op 29 februari 2008, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, met name het 'addendum bij de gecoördineerde versie van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen', mits in het addendum ook de nodige wijzigingen aan het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen worden opgesomd voor de naamswijziging van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel in 'Vlaams strategisch gebied rond Brussel'. Ze gelast de bevoegde minister het Agentschap Natuur en Bos te vragen dit addendum te screenen om uit te maken of kan geconcludeerd worden dat de voorstellen geen betekenisvolle effecten op speciale beschermingszones kunnen hebben en dus geen passende beoordeling met betrekking tot de voorstellen zou zijn vereist. Indien het agentschap concludeert dat geen passende beoordeling vereist is, wordt over dit addendum advies gevraagd aan VLACORO, SARO, SERV en MiNa-raad.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, tweede fase, beslist de Vlaamse Regering tot de beleidsmatige herbevestiging van de bestaande plannen van aanleg voor de agrarische en natuurlijke structuur regio 'Noorderkempen'. Daarnaast neemt ze nog een aantal beslissingen in verband met het vervolgtraject van het afbakeningsproces.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, tweede fase, beslist de Vlaamse Regering tot de beleidsmatige herbevestiging van de bestaande plannen van aanleg voor de agrarische en natuurlijke structuur regio 'Limburgse Kempen en Maasland'. Daarnaast neemt ze nog een aantal beslissingen in verband met het vervolgtraject van het afbakeningsproces.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt de actieplannen over de herbevestiging van agrarische gebieden in de vogelrichtlijngebieden Mol-Postel en Hechtel-Eksel goed. Tevens beslist ze de actieplannen verder in een natuurrichtplan te concretiseren na de definitieve goedkeuring van de gewestelijke en gebiedsspecifieke instandhoudingsdoelstellingen voor Mol-Postel en Hechtel-Eksel. Ze gelast de minister van leefmilieu en natuur de Vlaamse Landmaatschappij op te dragen de vermelde grondruil uit te voeren en er over te waken dat de ontbossing doorgevoerd wordt met het oog op het vrijmaken van exploiteerbare landbouwgrond en gecompenseerd wordt in de zone die zal ingezet worden als buffer.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf Sarens nv in Meise en Londerzeel'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse minister bevoegd voor financiën en begroting tot herschikking van kredieten naar de basisallocatie 'Dotatie aan het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eénmalige Investeringsuitgaven'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van provisionele kredieten voor sociale maatregelen naar het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en naar Kind en Gezin.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008. De middelen dienen voor het uitbetalen van werkingsmiddelen van het leerplichtonderwijs (basis en secundair).

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering kent in het kader van het Doelstelling 2- programma Vlaanderen 2007-2013 1,67 miljoen euro subsidie toe voor het EFRO-project 'Regionaal Lascentrum' in Mechelen. Het lascentrum wil de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten door technische opleidingen, bijscholingen, opscholingen en vervolmakingen in het vakgebied lassen aan te bieden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke PIAAC, Programme for the International Assessment of Adult Competences, is een internationaal onderzoeksprogramma van de OESO, dat via een grootschalige survey het niveau en de verdeling van de cognitieve en arbeidsmarktgerelateerde competenties van volwassenen zal nagaan op een coherente en internationaal vergelijkbare manier. Om deel te nemen aan dit onderzoek heeft de Vlaamse overheid een oproep gedaan om onderzoeksvoorstellen in te dienen voor de implementatie van het Vlaamse luik van het onderzoek. De Vlaamse Regering keurt nu de overeenkomst 'Implementatie van het Vlaamse luik van het OESO-project PIAAC' met de Universiteit Gent goed voor de werkingsjaren 2009-2010.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent werkingssubsidies toe voor het tweede werkjaar van het sectorconvenant 2007-2009 voor de volgende sectoren: de textielsector (255.000 euro), de groene sectoren (204.000 euro) en de bouw (459.000 euro).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst met de consortia volwassenenonderwijs. Volgens het decreet volwassenenonderwijs moet de Vlaamse Regering met elk van de dertien consortia volwassenenonderwijs een samenwerkingsovereenkomst afsluiten over de uitvoering van de decretale opdrachten en de aanwending van de toegekende middelen. Deze consortia volwassenenonderwijs willen het aanbod volwassenenonderwijs binnen hun werkingsgebied optimaliseren, zorgen voor afstemming tussen de verschillende centra en afstemming tussen de centra en andere opleidingsverstrekkers.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de werkingsbudgetten in het basisonderwijs en de werkingsmiddelen in het secundair onderwijs. Het besluit regelt de bevraging van leerlingenkenmerken en het werken met de buurtindicator. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Sinds het decreet Basisonderwijs fungeren jaarlijks tien scholen als examencommissie voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. Per provincie is er telkens één vrije en één officiële school die fungeren als examencommissie. De vrije examenschool uit Oost-Vlaanderen en de officiële school uit Antwerpen vragen om niet langer examenschool te moeten zijn. Daarom wordt er een nieuwe vrije examenschool aangeduid voor Oost-Vlaanderen en een nieuwe officiële examenschool voor Antwerpen. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor haar besluit over de regels voor het uitreiken van het getuigschrift van basisonderwijs en het vastleggen van de vorm ervan.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie. Het besluit heeft betrekking op de subsidieerbaarheid van cursisten Nederlands tweede taal, de berekening van de puntenenveloppe voor het schooljaar 2008-2009 en de vaststelling van overtredingen en toepassing van sancties.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan de International Polar Foundation in Brussel voor de kosten verbonden aan het educatieproject 'Klas Zero Emissie'. Het project wil educatieve, wetenschappelijk gefundeerde materialen ontwikkelen voor scholen om duidelijkheid te scheppen over klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en duurzame scholen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het besluit over een subsidie voor energieboekhoudingen in onderwijsinstellingen in het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De nieuwe subsidie is onderdeel van een geheel van maatregelen om tot een meer rationeel energiegebruik te komen in scholen. Dankzij deze subsidie kunnen scholen gratis een energieboekhouding opstarten en zo door het opvolgen van het verbruik beter inzicht krijgen in de energiefactuur.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie van 400.000 euro toe aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Gent voor de coördinatie en de uitvoering van het project 'Quality Improvement in Medicine Studies at the Eduardo Mondlane University in Mozambique'. Het project wil de kwaliteit van de artsenopleiding verbeteren door onder andere studentgericht en probleemoplossend leren ingang te laten vinden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan het departement Muziek, Podiumkunsten en Onderwijs (Lemmensinstituut) van de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst, voor het onderzoeksproject 'Muziektherapie'. Het project wil de betekenis en de waarde van muzikale improvisaties bij de muziektherapeutische behandeling van dementerende personen onderzoeken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het nieuwe sectorconvenant 2008-2009 met de sector van de metaal bedienden kent de Vlaamse Regering 153.000 euro werkingssubsidie toe voor het eerste werkjaar.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het economische impulsplan 'Herstel het vertrouwen' wil de Vlaamse Regering het activerend arbeidsmarktbeleid versterken door de tewerkstellingspremie 50+ te verhogen. Vanaf 1 januari 2009 zullen er vier premies bestaan in plaats van drie en zal de premie verhoogd worden. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, het besluit over de invoering van de tewerkstellingspremie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om een contractueel personeelslid dat is aangesteld als coördinator van de deskundigen van de lokale overlegplatforms beter te kunnen bezoldigen, wordt een bijkomende verloning ingevolge een niet-verworven salarisschaal toegekend. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs, het besluit met geldelijke en adminstratieve bepalingen voor contractuele personeelsleden in het onderwijs betaald door de Vlaamse Gemeenschap en het besluit over de toekenning van een bepaalde niet-verworven salarisschaal aan sommige personeelsleden van het onderwijs. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité en van het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een aanvullende subsidie van 110.000 euro toe aan de Katholieke Universiteit Leuven voor de werking van het universitair steunpunt GOK in 2008 en meer bepaald voor de twee tweejaarlijkse anciënniteitssprongen van de medewerkers van het GOK.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het decreet over het mentorschap en de nascholing in Vlaanderen voorziet middelen voor mentorschap: de ondersteuning van de student/cursist tijdens de stage, de ondersteuning van de leraar in opleiding en de aanvangsbegeleiding gedurende het eerste jaar van de beroepsuitoefening als leraar. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het besluit over de toekenning van de middelen voor mentorschap in het onderwijs. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité en van het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Hogere Zeevaartschool is de enige instelling voor hoger onderwijs die ressorteert onder de rechtstreekse voogdij van de Vlaamse Gemeenschap. Het huidige statuut geeft de instelling te weinig ruimte om zich te positioneren en kan de samenwerking bemoeilijken met haar partners in de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Daarom krijgt de Hogere Zeevaartschool een nieuw statuut. De wijziging van inrichtende macht kan enkel via een bijzonder decreet, terwijl de nieuwe regeling voor de financiering en personeelsaangelegenheden, die het nieuwe statuut met zich meebrengt, via een gewoon decreet kan geregeld worden. Daarnaast is er voor de overdracht van de Hogere Zeevaartschool naar het federale niveau een samenwerkingsakkoord nodig tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van bijzonder decreet over de overdracht van de inrichtende macht van de Hogere Zeevaartschool en aan het ontwerpdecreet over de Hogere Zeevaartschool. Beide decreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement. De bevoegde ministers worden gemachtigd onderhandelingen te voeren met de Franse Gemeenschap met het oog op het sluiten van een samenwerkingsakkoord.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Eindtermen en ontwikkelingsdoelen zijn minimumdoelen op het vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes, die fungeren als kwaliteitsstandaarden in het onderwijs en als instrument om gelijke kansen tot talentontwikkeling te verzekeren. Om vanaf 1 september 2010 nieuwe eindtermen en ontwikkelingsdoelen in te voeren, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de eindtermen en ontwikkelingsdoelen in het basis- en secundair onderwijs, en meteen ook aan het voorontwerp van decreet dat het besluit bekrachtigt. Over het besluit en het voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief zowel de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden voor deeltijds kunstonderwijs als het besluit over de ambtshalve concordantie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel een aantal besluiten goed over de overheveling van de opdrachten, het personeel en de middelen van het Herplaatsingsfonds naar de VDAB. De besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke School- en centrumbesturen die beschouwd worden als een 'grote vzw' moeten een commissaris aanstellen. School- en centrumbesturen van het vrij gesubsidieerd onderwijs en gedefinieerd als een grote vzw krijgen voor begrotingsjaar 2007 een tegemoetkoming in de betaling van de facturen voor de verplichte aanstelling van een commissaris. De Vlaamse Regering keurt het besluit hierover goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen - afdeling studietoelagen gebruikt momenteel de woningendatabank die wordt geëxploiteerd door Cipal, in opdracht van de IVA Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Omdat het contract met Cipal wordt stopgezet, moet het agentschap een andere oplossing zoeken voor de informatietoelevering. In afwachting van een structurele oplossing, namelijk de consultatie van de federale overheidsdatabanken, machtigt de Vlaamse Regering nu Vlabel om tussenbeide te komen bij de mededeling van persoonsgegevens en patrimoniale gegevens uit authentieke gegevensbronnen aan het agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen - afdeling studietoelagen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit over bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie goed. Dit regelgevend kader bepaalt dat alle overheden die in de toekomst bepaalde bevolkingsgroepen willen oproepen voor een preventief onderzoek (bijvoorbeeld kankeropsporing), hun opsporingsprogramma voorafgaandelijk voor advies moeten voorleggen aan een onafhankelijke expertenwerkgroep. Deze werkgroep beoordeelt het programma op vlak van kosteneffectiviteit en wetenschappelijke onderbouw. Ook gelijkaardige initiatieven van private instanties zullen voorafgaandelijk aan een dergelijk advies worden onderworpen en een toestemming van de Vlaamse minister moeten krijgen. Finale doelstelling van dit besluit is een garantie op kwaliteit verzekeren voor alle participanten aan een preventief onderzoek.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
Het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin heeft haar regelgeving gescreend op onvolkomenheden, hiaten en achterhaalde bepalingen. Op basis daarvan is een voorontwerp van decreet gemaakt, met vooral technische aanpassingen van bestaande decreten, naast bepaalde generieke bepalingen. Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet over diverse bepalingen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin goed. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
Tijdens de vorige legislatuur besliste de Vlaamse Regering steunpunten voor beleidsrelevant onderzoek in te stellen in een beperkt aantal domeinen. Ze sloot daarvoor een beheersovereenkomst af met een consortium van Vlaamse universiteiten, dat de taken van het Steunpunt O&O-Indicatoren vastlegde en de financiering door de Vlaamse overheid. Omdat de entiteit een tijdelijk karakter heeft, wordt nu het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring opgericht dat de taken zal overnemen. Om de taak van het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand - Sociale en Humane Wetenschappen te kunnen toevoegen aan het werkpakket van het Steunpunt O&O-Indicatoren en tegelijk de werking ervan formeel te beëindigen, keurt de Vlaamse Regering nu het ontwerp van addendum bij de beheersovereenkomst goed. Tegelijk erkent ze het opgerichte Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring en keurt het ontwerpconvenant 2009-2013 met de Vlaamse Gemeenschap goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol van samenwerking over het 'Techniek op School voor de 21ste eeuw' (TOS21)- vervolgproject. Tevens keurt ze het subsidiebesluit goed voor de subsidie aan de 10 pilootscholen waarmee een samenwerkingsovereenkomst zal worden afgesloten met ingang van
1 december 2008 en machtigt ze de ministers voor onderwijs en vorming en voor wetenschap en technologie om het subsidiebesluit goed te keuren voor de 11 scholen waarmee op 1 februari 2009 een samenwerkingsovereenkomst zal afgesloten worden. Techniek op School ontwikkelt een conceptueel kader voor techniekonderwijs en doorlopende leerlijnen voor het leren van techniek vanaf de kleuterschool tot het einde van het secundair onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF) aan de Vlaamse universiteiten. Zo worden de parameters van de verdeelsleutel van het BOF-budget verfijnd en worden een aantal bepalingen rond het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand (VABB) vastgelegd. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine technische wijzigingen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Op 28 november 2008 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet over de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd definitief goed. Bedoeling is de uitleendienst door insourcing vanaf 1 januari 2009 binnen het IVA Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen te organiseren. In uitvoering van dat decreet keurt de Vlaamse Regering nu principieel het besluit goed over de procedures tot overname van het personeel van de Uitleendienst Kampeermateriaal en hun verloning. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Voor 2008 kent de Vlaamse Regering een half miljoen euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap voor de uitvoering van de cao van 15 oktober 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het Vermakelijkheidsbedrijf houdende wijziging van het sectorplan voor een aanvullend pensioen. Het kadert in een groep van sociale maatregelen om het sociale statuut van de (oudere) kunstenaar te verbeteren.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent voor 2008 een subsidie toe van 8 miljoen euro voor het uitvoeren van de maatregelen loonharmonisering, extra verlof, vorming en managementondersteuning uit het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector voor de sociaal-culturele sector.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het decreet over het Vlaamse jeugd- en kinderrechtenbeleid stelt dat er een adviescommissie moet komen met experts in jeugd, jeugdwerk en kinderrechten, waarbij de Vlaamse Regering de modaliteiten over hun vergoeding bepaalt. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed over de werking van de adviescommissie bedoeld in het decreet.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 180.000 euro subsidie toe aan vzw De Rand voor het Breugelproject 2007. Door een vergissing werd de toegezegde subsidie in 2007 niet in uitbetaling gesteld. Om aan de aangegane engagementen te voldoen, wordt dit nu rechtgezet.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 544.000 euro subsidie toe aan de vzw Kunst in Huis voor haar werking in het jaar 2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst met de vzw Vlaams Centrum voor Circuskunsten.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan de vzw Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Europa voor de organisatie van de eerste editie van Rand ontmoet Rand.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 630.000 euro subsidie toe aan het Paleis voor Schone Kunsten Brussel in het kader van de samenwerking met de Franse Gemeenschap voor het project 'It's not only Rock 'n' Roll Baby' en voor de ondersteuning van Vlaamse ensembles en artiesten in het kader van BOZAR MUSIC.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het Cultureel-erfgoeddecreet wil een cultureel-erfgoedbeleid uitbouwen en de zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed stimuleren. Voor de uitvoering van het decreet is nog een uitvoeringsbesluit nodig, met name een vertaling van de gemaakte afspraken in het protocol van akkoord tussen de Vlaamse provincies, steden en gemeenten. Het protocol van akkoord creëert een draagvlak bij de verschillende bestuursniveaus voor het erkennen van de kwaliteitsvolle werking van musea, culturele archieven en bibliotheken. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van protocol van akkoord met de Vereniging van Vlaamse Provincies en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten over het uitbouwen van een complementair cultureel-erfgoedbeleid. Tegelijk hecht ze haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit van het Cultureel-erfgoeddecreet, over de toekenning van een kwaliteitslabel aan collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het Topstukkendecreet zorgt mee voor de bescherming van het roerend cultureel erfgoed van bijzonder belang. Om de operationaliteit van het Topstukkendecreet te vergroten moet de procedure voor de opname van grote verzamelingen vergemakkelijken, het 'absolute' verbod tot bekendmaking van de eigendomssituatie licht aangepast worden en moet het Topstukkenfonds een ruimere actieradius toegekend krijgen. Daarom hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet van het Topstukkendecreet. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering beslist de gebouwen 'De Nieuwe Werkhuizen' in Vorst aan te kopen. Het gaat om het complex waarin onder meer het dansgezelschap Rosas en de opleiding P.A.R.T.S. zijn gevestigd.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de toekenning van subsidies voor de uitbouw, de coördinatie en de promotie van het sportaanbod van de studentensportvoorzieningen van de Vlaamse universiteiten en hogescholen en de erkenning en subsidiëring van een Vlaamse overkoepelende studentensportvereniging. Ze kent in dit kader 800.000 euro subsidie toe voor de vijf associaties uit het hoger onderwijs. Die dient als tussenkomst in de in 2008 gemaakte kosten voor de uitbouw, de coördinatie en de promotie van het huidige sportaanbod en het beheer van de beschikbare sportinfrastructuur van de associatie en/of alle kosten voor de voorbereiding en de opmaak van het sportbeleidsplan. Het voorontwerp van subsidiedecreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 350.000 euro projectsubsidie toe aan de bvba K'x in Gingelom als tussenkomst voor de bijkomende kosten voor het sportproject 'Sport je Top -Talentdetectie'.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De vzw Okra-sport, trefpunt 55+ krijgt van de Vlaamse Regering 200.000 euro subsidie voor 'Elke stap telt', een project om 55-plussers aan het wandelen te krijgen en zo bij te dragen tot een fysiek actief leven bij senioren.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de toekenning van subsidies voor 2008 in uitvoering van het reglement voor subsidiëring van sportinfrastructuur aan de particuliere sector. In totaal wordt bijna 2,24 miljoen euro voorzien voor 13 dossiers.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Katholieke Universiteit Leuven krijgt 200.000 euro subsidie van de Vlaamse Regering voor het project 'Fit-tijd voor senioren. Actief investeren in levenskwaliteit door sport en bewegen'.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het decreet over het Vlaamse jeugd- en kinderrechtenbeleid vervangt de kindeffectrapportage door een kind- en jongere-effectrapportage. In uitvoering van dat decreet beslist de Vlaamse Regering nu tot instelling van een kind- en jongere-effectrapport.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie toe van 1,5 miljoen euro aan het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom vzw. Het gaat om de financiering van de verbouwingswerken aan La Gaité als Vlaams-Marokkaans Culturenhuis.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie toe van 235.000 euro aan de vzw Aksent in Brussel, voor de cofinanciering van de verbouwingskosten van het dagverzorgingscentrum Aksent met vijftien verblijfseenheden in Brussel. Het project kadert in het Masterplan Woonzorgzones Brussel, een strategie om het aanbod aan Vlaamse welzijnsvoorzieningen in Brussel uit te bouwen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een subsidie van 490.000 euro toe aan de vzw Economische Hogeschool Sint-Aloysius (Ehsal) in Brussel, voor de financiering van de erfpachtkosten voor de huisvesting van een geriatrisch dagcentrum in de periode 2009-2040. De creatie van het geriatrisch dagcentrum is een onderdeel van het project Terranova, dat kadert in het Masterplan Woonzorgzones Brussel, een strategie om het aanbod aan Vlaamse welzijnsvoorzieningen in Brussel uit te bouwen, vooral in thuis- en ouderenzorg.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie van 300.000 euro toe aan de vzw Pantalone voor de meefinanciering van de aankoop van een pand aan het Martelaarsplein in Brussel. vzw Pantalone is een vereniging die kunst en muziek op een spontane en professionele manier dichter bij volwassenen en kinderen wil brengen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het decreet over flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport voorziet subsidies aan proeftuinen die de participatie van de bevolking verbreden en verdiepen. Proeftuinen zijn initiatieven die inspelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeften in de cultuur-, jeugd- of sportsector. De Vlaamse Regering keurt nu de budgettaire verdeling over de verschillende thema's voor proeftuinen, zoals beschreven in het Participatiedecreet, goed.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 250.000 euro investeringssubsidie toe aan de vzw Ultima Vez voor de aankoop van een pand aan de Zwarte Vijverstraat in Brussel waar de kantoor-, repeteerruimtes en de dansstudio's worden ondergebracht.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent subsidies toe aan drie cirkuskunstenfestivals voor de periode 2010-2014. Het gaat om structurele subsidies voor volgende festivals: Humorologie, Internationaal Staattheaterfestival en Theater op de Markt. Het totaalbedrag van de subsidies bedraagt 930.000 euro.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan de Vlaamse Sportfederatie vzw voor de uitvoering van de zogenaamde proeftuin verenigingsondersteuning. Dat past in de uitvoering van het participatiedecreet.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering beslist een facultatieve subsidie 'wooncode' van 240.000 euro toe te kennen aan de Huizen van het Nederlands voor het vaststellen van het taalniveau van kandidaat-inschrijvers of kandidaat-huurders van sociale verhuurders.

Op voorstel van minister Marino Keulen De agentschappen Wonen-Vlaanderen en Inspectie RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed) gebruiken momenteel de woningendatabank die wordt geëxploiteerd door Cipal, in opdracht van de IVA Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Omdat het contract met Cipal wordt stopgezet, moeten de agentschappen een andere oplossing zoeken voor hun informatietoelevering. In afwachting van een structurele oplossing, namelijk de consultatie van de federale overheidsdatabanken, machtigt de Vlaamse Regering nu Vlabel om tussenbeide te komen bij de mededeling van persoonsgegevens en patrimoniale gegevens uit authentieke gegevensbronnen aan de agentschappen Wonen-Vlaanderen en Inspectie RWO.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering wijzigt principieel de procedure voor de planning, vaststelling en goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten en de financiering van verrichtingen in het kader van sociale woonprojecten. Om de verwerving aan te moedigen wordt het toepassingsgebied van de verwervingssubsidie verruimd. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de goedkeuring van de algemene voorwaarden en het tarief van de schuldsaldoverzekering aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, als bemiddelaar voor de erkende verzekeringsmaatschappij Cardif Assurance Vie nv. Particulieren, die een bijzondere sociale lening afsluiten bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, zullen hierdoor van de beste koop op de markt genieten wanneer zij ook de aangeboden schuldsaldoverzekering onderschrijven.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van het project 'Managers van diversiteit' kent de Vlaamse Regering een subsidie toe van in totaal 1 miljoen euro aan de volgende projecten: 'Krachtig gekleurd. Werken met vrijwilligers in de stad' van Kind en Preventie vzw; 'Ondernemingszin bij allochtone jongeren' van UNIZO-Limburg vzw; 'Samen Lachen Junior' van Conception bvba; 'De Katrol Gent' van Partners tegen Miserie vzw; 'School in zicht' van Tempera bvba; en 'Lanaken kleurt' van Jeugd vzw. Het gaat om projecten die de zelfredzaamheid van burgers van diverse herkomst verhogen en een positief effect hebben op het samenleven tussen autochtone en allochtone Vlamingen.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de onthaalbureaus en de Huizen van het Nederlands hecht de Vlaamse Regering principieel haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst met de firma DM&S voor het onderhoudscontract van het cliëntvolgsysteem M@trix voor de periode oktober 2008 tot en met oktober 2010. Tegelijk hecht ze haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst voor het onderhoudscontract voor de periode van 1 oktober 2008 tot en met 31 oktober 2009 en aan de ontwerpovereenkomst met de firma DM&S over de functionele beschrijving en het documentatiemanagement en over de installatie van een rapporteringsplatform. Het computergestuurd cliëntvolgsysteem moet de werking van de onthaalbureaus ondersteunen en het Vlaamse inburgeringsbeleid volgen. Na een evaluatie zal eventueel worden beslist om ook het onderhoudscontract voor de periode 2009-2010 definitief toe te wijzen.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de facultatieve subsidiëring van de sociale huisvestingsmaatschappijen voor de vervanging van oude individuele verwarmingstoestellen door hoogrendementskachels of door centrale verwarming met condenserende ketels. De vervangingen kaderen in het algemeen opzet om tot rationeel energiegebruik te komen binnen de sociale verhuursector en ze vormen een logische aanvulling op de maatregelen om de isolatie van de woningen te verbeteren.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de facultatieve subsidiëring van sociale huisvestingsmaatschappijen voor proefprojecten sociale passiefwoningen. Bedoeling van het proefproject is de haalbaarheid en efficiëntie na te gaan van het gebruik van sociale passiefwoningen in Vlaanderen. Passiefwoningen zijn zo geconstrueerd dat ze niet energieverslindend zijn, en ook zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem voldoende comfort bieden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de vastlegging van een bedrag van 14,6 miljoen euro ten gunste van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn voor de aankoop van 15 hybride voertuigen (5 12m-bussen, 5 citybussen en 5 gelede bussen). Op die manier wil de Vlaamse Gemeenschap het gebruik van alternatieve brandstoffen in het verkeer bevorderen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering legt 2,4 miljoen euro vast ten gunste van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn voor de aankoop van ontwaardingstoestellen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering beslist een bedrag van 6 miljoen euro ten laste te leggen van het Vlaamse Fonds voor Lastendelging en te gebruiken voor de financiering van het pensioenfonds van De Lijn.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan het stadsbestuur van Aalst, voor een nieuw gezinsvriendelijk initiatief: de opstart van een kinderdagverblijf voor de werknemers van het stadsbestuur, het OCMW Aalst en het ASZ-ziekenhuis Aalst.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Vanaf 1 januari 2009 stopt het federale Kringloopfonds, dat financieringen verstrekte aan organisaties en ondernemingen in de sociale economie. De Vlaamse Regering opteerde in de nota Herstel het beleid voor een extra investering in de verdere uitbouw van de sociale economie en de ontwikkeling van een eigen Vlaams fonds. Daarom gelast ze nu de Participatiemaatschappij Vlaanderen met de oprichting en het beheer van het financieringsfonds met als voorlopige werktitel het Sociaal Investeringsfonds.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering heft met ingang van 1 januari 2009 het besluit op dat de toekenning van dienstencheques voor kinderopvang regelt. Uit een evaluatie van de maatregel blijkt dat de dienstchequeregeling niet beantwoordt aan de vooropgestelde verwachtingen. De Vlaamse Regering beslist om het systeeem van de dienstencheques te heroriënteren en de momenteel voorziene middelen in te zetten in vier proeftuinen in Kortrijk, Mechelen, Ronse en Tienen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het decreet streeft een duidelijke profilering van alle vrijwilligerswerk binnen de welzijn- of gezondheidssector na, beoogt een transparante en eenduidige definitie die afgestemd is op de federale regelgeving en zoekt oplossingen voor de juridische bescherming van de vrijwilliger. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de erkenning, de registratie en de machtiging, en de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering. Door de wijziging wordt het bedrag voor de tenlastenemingen mantel- en thuiszorg en residentiële zorg met ingang van 1 maart 2009 verhoogd met 5 euro, zodat een tenlasteneming dan 130 euro bedraagt in plaats van 125 euro nu. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over het vaststellen van de regels volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap de kosten van bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. Door de wijziging wordt het aantal doventolkuren opgetrokken van 6000 naar 7525 per jaar, nadat was gebleken dat het aantal gepresteerde tolkuren regelmatig werd opgebruikt.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de toekenning van subsidies, afkomstig van de aan de Vlaamse Gemeenschap toebedeelde winst van de Nationale Loterij, aan het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap. De wijziging beoogt een aanvullende subsidie toe te kennen van 20% voorzien voor alternatieve investeringssubsidies van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit tot vaststelling van de programmatie voor de voorzieningen op het vlak van de sociale integratie van personen met een handicap. Hierdoor wordt de capaciteit van de voorzieningen voor gehandicapten uitgebreid, zodat het nieuwe programmatiecijfer vanaf 2008 voor de residentiële en semiresidentiële sector 24.544 is.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat het decreet van 13 juli 2007 uitvoert. Dat decreet wijzigt decreten over voorzieningen voor bejaarden en het decreet over de erkenning en subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. De wijzigingen in het decreet gaan vooral over de versoepeling van de mogelijkheid om kortverblijf aan te bieden. Het decreet positioneert de centra voor kortverblijf ook in het ouderendecreet in plaats van in het thuiszorgdecreet zoals voordien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent aan de vzw Villa Rozenrood voor het begrotingsjaar 2008 een investeringssubsidie van 375.000 euro en een werkingssubsidie van 125.000 euro toe. Villa Rozenrood wil een gezinsondersteunend zorgvakantie-aanbod organiseren voor de doelgroep van families met zwaar zorgbehoevende kinderen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de toekenning van een subsidie-enveloppe en kwaliteitslabel aan de opvoedingswinkels. De opvoedingswinkels zijn laagdrempelige contactpunten voor opvoedingsondersteuning, waar ouders terechtkunnen met opvoedingsvragen. Het besluit regelt de doelstellingen, opdrachten en de werking van de opvoedingswinkels en de modaliteiten voor de toekenning van een subsidie-enveloppe en kwaliteitslabel. In 2009 volgt en evaluatie van de ontwikkeling van de opvoedingswinkels.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Centra voor Integrale Gezinszorg (CIG) zijn ontstaan uit de vroegere 'Tehuizen voor Moeders', die erkend en gesubsidieerd werden door Kind en Gezin. Ze zorgen voor een gespecialiseerd aanbod in opvoedingshulp en gezinszorg, rond thema's als mishandeling, incest, verslaving en tienerzwangerschap. Omdat de huidige subsidieregeling ingewikkeld en weinig transparant is, wijzigt de Vlaamse Regering nu het besluit over de regeling van de erkenning en subsidiëring van de CIG, waardoor er een forfaitair bedrag per eenheid wordt voorzien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de toekenning en wijze van vereffening van een vrij besteedbaar bedrag aan minderjarigen aan wie residentiële hulpverlening wordt geboden, in uitvoering van een beschikking van de jeugdrechtbank of van een advies van het bureau voor bijzondere jeugdbijstand, in voorzieningen erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De wijziging wil de regeling identiek maken aan deze die geldt binnen de bijzondere jeugdbijstand, zodat de minderjarigen die ten laste van de Bijzondere Jeugdbijstand vallen hetzelfde bedrag krijgen als deze ten laste van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De bedragen die de minderjarigen daar krijgen zijn gekoppeld aan het indexcijfer zoals andere sociale uitkeringen, terwijl bij deze in de residentiële hulpverlening een jaarlijkse indexering was voorzien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de Logo's. De Logo's zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het besluit regelt de erkenning van de Logo's, hun werkgebied, de samenstelling, de opdrachten en de subsidiëring. Over het besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 210.500 euro aan het Centrum voor Borstkankeropsporing van de Universiteit Antwerpen voor de uitvoering van het project Preventiebonus Borstkankerscreening in de Logoregio Zuiderkempen. Het project wil onderzoeken of door het invoeren van een systeem van preventiebonus ter ondersteuning van huisartsen en gynaecologen de totale dekkingsgraad van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker stijgt.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 746.000 euro voor het organiseren van het project 'Wijken in beweging', dat mensen wil stimuleren meer te bewegen en gezonder te eten. Het bedrag wordt verdeeld over de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent, de 26 Logo's en de gastlogo Logo Gent vzw.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent een subsidie van 325.000 euro toe aan het Psychiatrisch Centrum Sleidinge voor het project Outreach, dat de geestelijke gezondheid van jongeren in de Bijzondere Jeugdbijstand wil bevorderen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de voorwaarden van financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen. Het besluit vervangt meteen het vorige, dat is aangepast om de structuur te verduidelijken en de actieradius van het besluit uit te breiden. Het behandelt drie vormen van financiële ondersteuning voor zelfstandige voorzieningen: ondersteuning voor inclusieve opvang, basisondersteuning en ondersteuning voor flexibele opvang. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Het besluit van de Vlaamse Regering dat de melding van kinderopvang aan Kind en Gezin regelt, is verouderd en niet logisch. Zo bevat het ook de regels voor het 'attest van toezicht', terwijl melding en toezicht best gescheiden worden. Erkende kinderopvang of kinderopvang met een attest van toezicht van Kind en Gezin wordt gecontroleerd op de kwaliteit, 'gemelde' opvang wordt enkel geregistreerd door Kind en Gezin om een overzicht te hebben van de kinderopvang. De Vlaamse Regering splitst nu melding en toezicht op in twee besluiten waaraan ze haar principiële goedkeuring hecht. Over deze twee besluiten wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Vanaf 1 januari 2009 gaat het project voor elektronische gegevensuitwisseling Vesta van start. Vesta wil de subsidiëring van de diensten voor gezinszorg verbeteren en de gegevens over de door de diensten geholpen gebruikers beschikbaar maken in een centrale databank. Om het project mogelijk te maken, wijzigt de Vlaamse Regering het besluit over de erkenning en subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. Het gaat om een aantal kleine, technische aanpassingen. Om de elektronische gegevensuitwisseling mogelijk te maken, moeten de diensten voor gezinszorg hun bestaande informatica-infrastructuur en softwarepakketten aanpassen. Daarom kent de Vlaamse Regering een tegemoetkoming toe aan vzw Familiehulp voor de implementatie van een systeem van elektronische gegevensuitwisseling tussen het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de diensten voor gezinszorg (Vesta). Voor de opstartkosten wordt 1 miljoen euro verdeeld tussen de diensten voor gezinszorg.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit ter uitvoering van het decreet over het algemeen welzijnswerk. De wijziging beoogt het subsidiebedrag per voltijdse equivalent voor de centra voor algemeen welzijnswerk in het kader van de ziekenfondsen te verhogen. Het forfaitaire bedrag van 30.844 euro wordt opgetrokken tot 31.044 euro.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de regeling van het beheer en de werking van het Vlaams Zorgfonds. Bedoeling is om de controle ter plaatse bij de zorgkassen over te hevelen naar het IVA Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en dit naar aanleiding van het auditrapport over het Vlaams Zorgfonds. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijst een overheidsopdracht toe voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking vanaf 2009 via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het gaat om perceel 3, namelijk het difterie-tetanus-acellulair kinkhoest vaccin voor adolescenten.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap. De doelstellingen van deze aanpassing zijn het inkorten van procedures voor de persoon met een handicap, een grotere klantgerichtheid en een verduidelijking van meerdere aspecten in de regelgeving.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent achterstallige aanvullende werkingstoelagen toe aan voorzieningen voor personen met een handicap. De werkingstoelagen zijn afkomstig van de middelen van de Nationale Loterij. Tegelijk kent de Vlaamse Regering een forfaitaire subsidie toe voor informatisering aan initiatieven voor preventieve gezinsondersteuning en een forfaitaire subsidie voor brandveiligheid aan initiatieven voor kinderopvang.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het voorstel een nieuwe overeenkomst te sluiten met de tijdelijke vennootschap Veilig Verkeer Vlaanderen ter begeleiding en ondersteuning van het Agentschap Wegen en Verkeer bij het afronden van het project 'Wegwerken van gevaarlijke punten en wegvakken in Vlaanderen'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De luchtkwaliteitsnormen zoals vastgesteld in de Europese richtlijn zijn voor Vlaanderen moeilijk haalbaar. Dit is het gevolg van de dichte bevolking, een dens wegennetwerk, belangrijke industriezones en import van grensoverschrijdende luchtverontreiniging. Vooral de aanpak van fijn stof emissie door verkeer is een belangrijk aandachtspunt. Deze emissie komt vooral van dieselvoertuigen. Doel is dus de uitstoot van fijn stof door dieselvoertuigen verminderen. Roetfilters bieden een oplossing, en vanaf 1 september 2009 is een roetfilter verplicht voor nieuwe types wagens, vanaf 1 januari 2011 voor alle nieuwe wagens. De meerderheid van de dieselvoertuigen rijdt nog rond zonder roetfilter. Om de uitstoot van fijn stof door bestaande wagens te verminderen, beslist de Vlaamse Regering nu principieel een premie toe te kennen voor de inbouw van emissieverminderende voorzieningen in dieselvoertuigen. Het gaat om 80% van de kostprijs met een maximum van 400 euro. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het Milieuhandhavingsdecreet. Het besluit regelt onder meer de aanduiding van toezichthouders en hun bevoegdheden en de concretisering van de oprichting van de Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving en het Milieuhandhavingscollege. Het besluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De bevoegde minister moet in overleg met de VVSG een addendum opstellen bij de Samenwerkingsovereenkomst en voorleggen aan de regering.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op 12 december 2007 keurde het Vlaams Parlement het aanvullingsdecreet goed bij het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid (DABM) met een titel XVI `Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen'. Dit Milieuhandhavingsdecreet harmoniseert de bepalingen over het toezicht, de sancties en de veiligheidsmaatregelen voor negen belangrijke milieuhygiënewetten en -decreten. Nu keurt de regering, na advies van de SERV en van de Mina-raad, opnieuw principieel een wijzigingsdecreet goed dat het toepassingsgebied van titel XVI van het DABM verruimt naar het milieubeheersrecht, het Oppervlaktedelfstoffendecreet en het Mestdecreet. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van het Vlaams reglement over afvalvoorkoming en
-beheer (VLAREA), het besluit met de algemene en sectorale bepalingen voor milieuhygiëne en het besluit tot vaststelling van het Vlaamse reglement over de bodemsanering en de
-bescherming. De wijziging beoogt onder meer de omzetting in Vlaamse regelgeving van de Europese richtlijn over batterijen en accu's, de actualisering in het kader van de verordening over de overbrenging van afvalstoffen, verbeteringen na evaluatie van het instrument `aanvaardingsplichten', de invoering van een sloopinventaris en de actualisering van verwijzingen en aanpassingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering sluit een beheersovereenkomst met het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de begroting 2009 van het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de technische voorschriften voor binnenschepen. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn gebaseerd op internationale normen. De nieuwe voorschriften zullen de verkeersveiligheid op het water verder verhogen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de gunning van de opdracht van vervanging van het datanetwerk (WAN) van de Vlaamse Milieumaatschappij. De gunning omvat de volledige installatie, het operationeel brengen, het onderhoud, de monitoring en de rapportering.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Milieumaatschappij heeft onder meer als decretale opdracht een meetnet uit te bouwen en te exploiteren voor het meten van de kwaliteit van de oppervlaktewateren. De Vlaamse Regering keurt daarom de gunning goed van de opdracht tot uitvoering van analyses in het kader van het oppervlaktewatermeetnet van het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na een evaluatie besliste de Vlaamse Regering in 2007 zich terug te trekken uit de vzw KINT (Koninklijk Instituut voor het duurzame beheer van de natuurlijke rijkdommen en de bevordering van schone technologie) maar wel nog een werkingstoelage te voorzien. De vzw blijft ook in aanmerking komen voor projectsubsidies van de Vlaamse overheid. De basisovereenkomst met de vzw KINT is nu hieraan aangepast. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan de bijlage bij de basisovereenkomst met vzw KINT.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt drie besluiten goed waarbij een aantal lokale provinciewegen van de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen wordt ingedeeld bij de gemeentewegen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de aanwijzing van speciale beschermingszones en de vaststelling van instandhoudingsdoelstellingen voor speciale beschermingszones. Dat past in de uitvoering van het Natuurdecreet en aan de verplichtingen uit de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. Het besluit gaat nu voor advies naar de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt een bijakte goed bij de Beheersovereenkomst met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) 2008-2012. Ze keurt meteen ook het beheersreglement goed met betrekking tot de 'Referentietaken VITO 2009-2012', op vooorwaarde dat de desbetreffende bepaling in het programmadecreet 2009 wordt aangenomen in het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De projectoproepen voor de popularisering van wetenschappen, technologie en technologische innovatie maken deel uit van het actieplan Wetenschapscommunicatie. De twee oproepen van juni tot september 2008 waren bedoeld voor nieuwe projecten rond aardwetenschappen en/of ruimtevaart en nieuwe multimediale projecten. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de geselecteerde voorstellen voor de popularisering van wetenschap en technologische innovatie 2008 en legt in totaal 1,2 miljoen euro vast op de uitgavenbegroting 2008 voor de projectindieners van de voorstellen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de deelname van het IWT aan de Europese Gemeenschappelijke Ondernemingen ARTEMIS en ENIAC en Gemeenschappelijke Programma's EUROSTARS en AAL. Het gaat om grootschalige onderzoeksprogramma's gefinancierd door een publiek-privaat samenwerkingsverband en onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's gefinancierd door de deelnemende lidstaten en de Europese Commissie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdere ondersteuning van het Vlaams UNESCO-Trustfonds Wetenschappen (FUST). In dit kader keurt ze het akkoord 2009-2013 goed met de UNESCO met betrekking tot het FUST voor fase III ter ondersteuning van de activiteiten van de UNESCO op het domein van de wetenschappen. Ze beslist ook tot financiering van vier projecten: SUMAMAD-II, ODINAFRICA-IV, OCEAN TEACHER ACADEMY en CARRIBEAN MARINE ATLAS.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In het kader van het Actieplan Wetenschapscommunicatie 2008 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2008-2012 met Flanders Technology International vzw (FTI).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent strategische investerings- en/of opleidingssteun toe aan volgende bedrijven: Bekaert nv in Zwevegem (1 miljoen euro), nv DSM Specialty Compounds in Genk (681.000 euro), Deloitte Fiduciaire cvba in Brussel (644.000 euro), Bevo nv in Bree (1 miljoen euro), nv Accent - Jobs for people in Roeselare (772.000 euro), Avnet Logistics bvba in Tongeren (580.000 euro), Vesuvius Belgium nv in Oostende (1 miljoen euro), nv Recor in Hasselt (1 miljoen euro), nv Juma Beton in Balen (1 miljoen euro), nv Pelckmans in Merksplas (725.000 euro), TVH Forklift Parts nv in Waregem (1 miljoen euro) en nv Pfizer Manufacturing Belgium in Puurs (953.000 euro).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurde in 2003 de steun goed voor het kenniscentrum Flanders' Mechatronics Technology Centre (FMTC) en sloot een convenant af voor 5 jaar. Eind 2008 loopt de financiering voor FMTC af. Voor de verdere financiering heeft FMTC een aanvraag ingediend als competentiepool FMTC Plus, het vervolgproject. De Vlaamse Regering keurt nu de financiering van FMTC Plus (2009-2012) goed voor een totaalbedrag van 13,5 miljoen euro.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement van de aangepaste uitgavenbegroting voor 2008, hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de convenant 2008-2012 met het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ze keurt ook de convenanten 2008-20012 goed met de Vlerick Leuven Management School en met het Orpheusinstituut goed. Het gaat telkens om structurele financiering voor wetenschappelijk onderzoek.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Op voorwaarde van de goedkeuring van de begroting 2009 door het Vlaams Parlement beslist de Vlaamse Regering tot operationalisering van het Baekeland-programma. In tegenstelling met de huidige doctoraatsprojecten, gefinancierd via een FWO- of IWT-beurs, die meestal tot stand komen op initiatief van de promotor of de onderzoeker, wil het Baekeland-programma een band tussen bedrijfs- en de academische wereld tot stand brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gedeelde financiering door overheid en industrie, wat aanleiding moet geven tot industriegerichte scripties. Elk mandaat zal in principe vier jaren duren. Dit systeem van vraaggedreven doctoraten moet promovendi een betere kans geven om na het doctoraat een loopbaan te ontwikkelen in het bedrijfsleven.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Het actieplan Wetenschapscommunicatie voorziet de ondersteuning van de expertisecellen wetenschapscommunicatie. Vlaamse universiteiten en hogescholen verankeren hun expertise rond wetenschapscommunicatie in een expertisecel. Om te vermijden dat de middelen versnipperd blijven over 6 expertisecellen binnen de universiteiten en 22 expertisecellen binnen de hogescholen, wordt vanaf 1 januari 2008 een kaderovereenkomst afgesloten met de 5 associaties binnen de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst 2008-2011 voor de structurele inschakeling van de expertisecellen wetenschapscommunicatie binnen de associaties van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de toewijzing van 6,2 miljoen euro aan het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) voor de opstart van nieuwe Proeftuinen in het ICT-domein in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de Vlaamse reglementaire besluiten met betrekking tot de steunverlening van het Vlaams Instituut voor de Bevordering van het Wetenschappelijk Technologisch Onderzoek in de Industrie (IWT), om deze in overeenstemming te brengen met de Europese Kaderregeling op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Op voorwaarde van goedkeuring van de Vlaamse uitgavenbegroting 2009 door het Vlaams Parlement beslist de Vlaamse Regering tot ondersteuning van het Programma Innovatieve Media. Het programma richt zich op innovatieve onderzoeksprojecten in de audiovisuele, de muziek- en de gedrukte media-industrie waarbij de informatie- en communicatietechnologieën een prominente rol spelen. Alle actoren in deze creatieve industrieën komen via dit programma in aanmerking voor extra steun.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In het kader van de steun aan onderzoeks- en testinfrastrucutuur keurt de Vlaamse Regering de financiering van de pilootinfrastructuur voor de agro-food sector voor een totaal van 4 miljoen euro goed. Ze ondertekent in die zin een steunovereenkomst met Flanders' FOOD, de competentiepool van de Vlaamse Voedingsindustrie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent in het kader van het Doelstelling 2- programma Vlaanderen 2007-2013 subsidies toe voor de volgende EFRO-projecten: 'Actie voor Starters - Materiële Component' in West-Vlaanderen (875.000 euro) en 'Winkelgebied Oud-Berchem en Singel Zuid: Opwaardering openbaar domein' in Antwerpen (1,3 miljoen euro).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Naar aanleiding van een interne en externe evaluatie van de Waarborgregeling, een wijziging van de Europese steunmaatregelen en een reeks besprekingen met de deelnemende financiële instellingen in de loop van 2007 wordt voorgesteld de wettelijke basis van de Waarborgregeling voor kmo's op een aantal punten bij te sturen. Het gaat onder meer om het opentrekken van de waarborgregeling naar operationele en onroerende leasing, het laten ressorteren van de regeling onder de vernieuwde deminimisregeling, het voorzien van mogelijke differentiatie naar verschillende doelgroepen en een gewijzigde budgetverdeling onder waarborghouders. In dit kader beslist de Vlaamse Regering tot principiële wijziging van het Tweede, Derde en Vierde Waarborgbesluit. Over deze wijzigingsbesluiten wordt advies ingewonnen bij de SERV.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering wijst het contract voor het beheer van de ondernemerschapsportefeuille toe aan de nv Sodexo Pass Belgium voor één jaar. Het contract kan maximaal twee maal een jaar verlengd worden aan dezelfde voorwaarden. De ondernemerschapsportefeuille is een werkinstrument voor de betaling van subsidies voor de kosten van ondernemerschapsbevorderende diensten.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Het Agentschap Economie subsidieert via verscheidene instrumenten projecten die het ondernemerschap en de ondernemerszin stimuleren. Sinds 2006 is het kaderdecreet de decretale basis van deze maatregelen, met een paragraaf die stelt dat de Vlaamse Regering steun kan verlenen aan deze projecten. Omdat het enten van de maatregelen op dit kaderdecreet niet volledig juridisch consistent is, de verschillende regelgevingen beter op elkaar kunnen worden afgestemd en er beter ook een juridisch kader komt voor 'ad hoc'-steun, worden de bestaande systemen geïntegreerd. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit tot toekenning van steun voor projecten ter bevordering van het ondernemerschap in het Vlaamse Gewest. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In 2005 werden 10 acties gesubsidieerd om lokale besturen te sensibiliseren voor het belang van een ondernemingsvriendelijk lokaal beleid en dienstverlening. Uit de evaluatie blijkt dat steeds meer gemeenten het belang van economie als volwaardig beleidsdomein erkennen. Verdere acties zijn daarom cruciaal. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de principes en de uitvoering van het actieplan ondernemingsvriendelijke gemeente en gelast de minister bevoegd voor Economie 2 miljoen euro vast te leggen voor de projectoproep en 400.000 euro voor de uitbouw van een kenniscentrum en de werking van het overlegplatform.