Vlaamse Overheid

te maken

Extra inspanningen om scholen winterklaar te maken

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

1000 scholen krijgen deze winter een gratis energieboekhouding geïnstalleerd door hun distributiebeheerder. Minister van Onderwijs VANDENBROUCKE trekt hiervoor 525.000 euro uit. Hierdoor zullen zij nauwgezet hun energieverbruik kunnen opvolgen en gericht energiebesparende maatregelen treffen. In totaal beschikken nu al bijna 4000 of bijna de helft van de schoolgebouwen over een energieboekhouding.

Minister Frank Vandenbroucke: Distributiebeheerders schatten het effect van het bijhouden van een energieboekhouding op een besparing van 5 à 10%. Een energieboekhouding verschaft niet alleen meer inzicht in de energiefactuur, maar is ook een instrument om abnormaal energieverbruik op te sporen en te corrigeren. Energieboekhouding is een mooi voorbeeld van rationeel energieverbruik (REG) waarmee scholen kunnen besparen op hun energiefactuur zodat er meer geld overblijft voor de werking. Bovendien maken de scholen zo hun voorbeeldfunctie waar in de strijd tegen de klimaatopwarming."

De energieprijzen mogen dan wel weer aan het dalen zijn, toch neemt de energiefactuur nog steeds een flinke hap uit het werkingsbudget van de scholen. En, er kan hier nog veel energie bespaard worden. Scholen huizen vaak in oude gebouwen die slecht geïsoleerd zijn. Bovendien zorgt een slechte instelling van de verwarmingsinstallatie er vaak voor dat onnodig veel energie verbruikt wordt. Daarom wil minister van onderwijs Frank Vandenbroucke extra middelen inzetten om de scholen te helpen om structureel te besparen op de energiefactuur. Door energie te besparen, blijven er niet alleen meer middelen over voor de inhoudelijke werking. Door een rationeel energiegebruik kan de school haar leerlingen ook sensibiliseren en een bijdrage leveren aan het behalen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Om hen te helpen om het energieverbruik op te volgen, konden alle Vlaamse en Brusselse scholen dit najaar een subsidie aanvragen voor de gratis installatie van een energieboekhouding. Maar liefst 1000 scholen gingen op dit aanbod in. Zij zullen maandelijks hun meterstanden noteren, zodat het verbruik nauwgezet kan opgevolgd worden. Op die manier kunnen besparingsmogelijkheden aan het licht komen en kan een school gericht maatregelen treffen om energie te besparen. Met deze 1000 nieuwe energieboekhoudingen erbij zullen in totaal bijna 4000 schoolgebouwen of bijna de helft van het scholenbestand over een energieboekhouding beschikken.

Daarnaast kregen alle scholen een folder in de bus met tips om de verwarmingsinstallatie correct af te stellen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld komen scholen te weten dat met een grondige analyse van het energieverbruik en een correcte afstelling van de verwarmingsinstallatie heel wat energie te besparen valt. Dat moet scholen inspireren om zelf aan de slag te gaan en werk te maken van een correcte afstelling en onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

In het voorjaar 2009 wordt er een opleiding voor energiecoördinator georganiseerd. Zo kunnen scholen de nodige kennis in huis halen om nog beter met deze energieboekhouding aan de slag te gaan en energiebesparende maatregelen te treffen. De energiecoördinator kan er dan mee voor zorgen dat de school op een onderbouwde manier een energiezuinig beleid uitbouwt. Ten slotte zullen de scholen, net zoals de voorbije jaren, ook volgend jaar beroep kunnen doen op subsidies voor energiebesparende maatregelen. In 2008 werd hiervoor maar liefst 50 miljoen euro uitgetrokken. Voor 2009 is er 25 miljoen euro voorzien voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals de installatie van energiezuinige verwarmingsketels, thermostatische kranen, verbeterd dubbel glas en het isoleren van leidingen, muren en daken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be