Vlaamse Overheid

inhaaloperatie scholenbouw. Investering van 1 miljard en 5000 jobs wordt versneld doorgevoerd

Fortis voorkeurskandidaat voor inhaaloperatie scholenbouw. Investering van 1 miljard en 5000 jobs wordt versneld doorgevoerd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

De Vlaamse Regering selecteert het partnerschap Fortis Bank - Fortis Real Estate als voorkeursbieder voor de inhaaloperatie in de scholenbouw. Fortis staat dus in koppositie voor een investering van 1 miljard euro in de bouw van 211 energiezuinige scholen. Nu start de eindonderhandeling om de voorwaarden voor de schoolbesturen te optimaliseren. De regering richt ook versneld de NV School Invest op. Die kan daardoor al bouwdossiers voorbereiden (plannen maken, vergunningen aanvragen) zodat de private vennootschap meteen zal kunnen bouwen.

Onderwijsminister VANDENBROUCKE: "Naast het Vlaamse relanceplan, dat 842 miljoen euro in onze economie pompt, is ook deze investering van 1 miljard belangrijk in de strijd tegen de dreigende recessie. Met de versnelde oprichting van School Invest zorgen we dat de effecten zo gauw mogelijk voelbaar zullen zijn. De Vlaamse Confederatie Bouw becijferde al dat deze operatie qua extra tewerkstelling overeenstemt met de oprichting van een bedrijf met 5000 werknemers."

Vlaanderen heeft de voorbije decennia te weinig geïnvesteerd in scholenbouw. Daardoor zijn de wachttijden voor subsidies opgelopen tot gemiddeld 8 jaar. Minister Vandenbroucke heeft daarom op twee sporen actie ondernomen. Enerzijds zijn de klassieke scholenbouwbudgetten fors opgetrokken: het aantal machtigingen steeg van 752 miljoen in de vorige legislatuur naar 1269 miljoen deze regeerperiode. Tegelijk startte hij een procedure om via publiek-private samenwerking (PPS) 1 miljard extra voor scholenbouw te mobiliseren.

De PPS-formule die gehanteerd wordt heet in het jargon DBFM (design, build, finance and maintain). Dit betekent dat dat een private financier een vennootschap opricht die zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de scholen. De scholen betalen in ruil gedurende 30 jaar een gebruiksvergoeding. Voor de schoolbesturen heeft deze formule, behalve een snelle realisatie, het grote voordeel dat de onderhoudsrisico's bij de vennootschap liggen. Als er later bv. grote herstellingen aan het dak nodig zijn, zullen deze door de vennootschap gefinancierd worden.

De selectie van een private financier verloopt via een heel delicate en ingewikkelde procedure. 4 groepen waren oorspronkelijk kandidaat, 3 ervan dienden deze zomer een zogenaamd Best and Final Offer (bafo) in. Na grondige analyse duidt de Vlaamse regering Fortis nu aan als voorkeurskandidaat, met wie finale contractbesprekingen worden aangegaan. Tijdens deze besprekingen zal de aanbestedende dienst AGIOn (Agentschap voor Infrastructuur in Onderwijs) de voorwaarden voor de scholen verder verbeteren. Als de onderhandelingen zouden afspringen, staat de tweede best gerangschikte groep SPV klaar.

Minister Vandenbroucke vindt het belangrijk dat de onderhandelingen zeer grondig gebeuren, zodat het onderste uit de kan gehaald wordt. Een dwingende timing is dus uit den boze. Om dit te verzoenen met een snelle opstart van de projecten wordt de NV School Invest versneld opgericht. School Invest is de dochtervennootschap van AGIOn en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) die de minderheidsparticipatie van 25% + 1 aandeel zal nemen in de DBFM vennootschap. Parallel met de finale contractbesprekingen kan School Invest al vanaf januari 2009 bouwdossiers voorbereiden samen met de schoolbesturen. Zo kunnen ze architecten vragen om schetsontwerp, voorstudie en voorontwerp te maken, kunnen ze al stedenbouwkundige vergunningen aanvragen en aanbestedingsdossiers opmaken.

Door de versnelde oprichting van School Invest wordt ook de belangrijke economische impuls van de inhaalbeweging versneld. Deze impuls bedraagt ongeveer 0,5% van het Vlaams Bruto Binnenlands Product. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) schat dat een bouwvolume van ca. 1 miljard euro rechtstreeks en onrechtstreeks gedurende 4 jaar bouwtijd van 4 jaar 5.000 extra jobs oplevert (dat stemt overeen met 20.000 manjaren). Na de bouw volgt in de DBFM-constructie het onderhoud van de schoolgebouwen. Dat is goed voor ongeveer 4.500 manjaren werk in de bouw en in bouwverwante bedrijven.

Minister Vandenbroucke noemt de investeringsoperatie een type-voorbeeld van een vooruitziende relancepolitiek. "Precies zoals Europa ons vraagt, dienen deze investeringen op korte termijn de energiebesparingsdoelen op langere termijn. Alle scholen zullen voldoen aan de strenge E70-norm en zullen dus 30% energiezuiniger zijn dan de gangbare norm. Bovendien zullen 7 van de 211 scholen passiefscholen zijn. Deze scholen verbruiken nagenoeg geen energie."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be