Vlaamse Overheid

het In Flanders' Fields museum

Vlaamse Regering kent 500.000 euro toe aan het In Flanders' Fields museum

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor Toerisme, heeft de Vlaamse Regering vandaag een subsidie van 500.000 euro toegekend aan het In Flanders Fields Museum.

Met de wapenstilstand van 11 november 1918 kwam een einde aan een van de bloedigste conflicten die ooit op het Vlaamse grondgebied werd uitgevochten. In ons land alleen al sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden soldaten. "Passendaele", "Ieper" en "Flanders Fields" zijn stuk voor stuk namen die voor altijd in het internationaal geheugen zijn gegrift.

Hoewel er nauwelijks nog rechtstreekse getuigen zijn van deze "Groote Oorlog", blijven de oorlog zelf en de omstandigheden waarin soldaten en burgerbevolking moesten (over)leven sterk tot de verbeelding spreken. Het oorlogslandschap is als het ware de laatste rechtstreekse getuige en strekt zich, zichtbaar en onzichtbaar uit. Het is belangrijk dat dit landschap als getuige ontsloten wordt en dat het verhaal van het oorlogslandschap wordt geduid in wisselwerking met de bestaande verzamelingen in musea.

De verdere uitbouw van de museale ontsluiting van het oorlogslandschap biedt heel wat toekomstperspectieven. Voor de ontwikkeling ervan wordt daarom een projectsubsidie van 500.000 euro toegekend aan het In Flanders Field Museum dat in het kader van het Platform Oorlog en Vrede in de Westhoek optreedt als coördinator van een projectconsortium met het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be