Vlaamse Overheid

"Kranten in de Klas"

Vlaamse Regering steunt opnieuw project "Kranten in de Klas"

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om ook voor het schooljaar 2008-2009 een overeenkomst af te sluiten tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Dagbladpers cvba betreffende het project Krant in de Klas (KIK). De Vlaamse Regering trekt een totaal bedrag van 1.236.000 euro voor deze media-educatieprojecten en het begeleidend onderzoek.

Kranten in de klas (KIK) is een leesbevorderingsproject dat van start ging tijdens het schooljaar 2003-2004. Dit project loopt in samenwerking met de Vlaamse Dagbladpers en het departement Onderwijs en Vorming.

Het doel van KIK is de scholieren uit het secundair onderwijs te laten kennismaken met de Vlaamse dagbladen als informatiebron. Niet alleen wil men het lezen van kranten bevorderen, men wil ook bijdragen tot de vorming van kritisch geïnformeerde burgers.

Het project brengt letterlijk de krant in de klas en biedt scholieren gratis krantenpakketten en een werkboek aan. Ter ondersteuning van de leerkrachten is er ook een website die heel wat bijkomende informatie omvat.

Parallel met iedere editie wordt ook een onderzoek uitgevoerd om de effecten van het project te meten. Er wordt onder meer nagegaan of er een wijziging is in de houding van de leerlingen, zowel op korte als op lange termijn. De voorbije jaren werd telkens een positieve attitudewijziging tegenover (het lezen van) kranten waargenomen na de actie, met bovendien een positief cumulatief effect op langere termijn.

In het schooljaar 2006-2007 werd de actie uitgebreid naar nieuwe specifieke doelgroepen: onderwijs voor sociale promotie, Vlaamse Centra voor Basiseducatie, Gemeenschapsinstellingen voor bijzondere jeugdbijstand, tweedekansonderwijs, inburgeringstrajecten enz.

Tijdens het schooljaar 2008-2009 wordt ook de site www.krantenmaker.be gelanceerd. Zo wil het KIK-aanbod mee evolueren met de wijzigende onderwijsnoden en wordt eveneens de link gelegd naar de digitale krantenomgeving.
De overeenkomst die de Vlaamse Regering vandaag goedkeurde betreft hoofdzakelijk de verdeling van kranten. De subsidie zal aangewend worden voor de verspreiding van een werkboek en didactische folders, het opzetten van een nieuwsquiz, het aanbieden van een on-line platform om een schoolkrant te maken en dergelijke meer.

De Vlaamse Regering heeft beslist een totaal bedrag van 1.236.000 euro toe te kennen voor de beoogde media-educatieprojecten en het begeleidend onderzoek. Daarvan gaat 1.186.000 euro naar de uitvoering van de overeenkomst met de Vlaamse Dagbladpers en 50.000 euro naar het begeleidend onderzoek.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be