Vlaamse Overheid

voor tentoonstelling Metsijs tot Rubens (Kathedraal Antwerpen)

Vlaamse Regering trekt 205.500 euro uit voor tentoonstelling Metsijs tot Rubens (Kathedraal Antwerpen)

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor Toerisme, heeft de Vlaamse Regering vandaag een subsidie van 205.500 euro toegekend aan De Kathedraal vzw voor de organisatie van de tentoonstelling "Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal".

Deze tentoonstelling kadert in de viering rond het 450-jarig bestaan van het Bisdom Antwerpen.

In 2009 viert het Bisdom Antwerpen haar 450-jarig bestaan. Naar aanleiding hiervan organiseert De Kathedraal vzw van 5 juni tot 15 november 2009 een unieke tentoonstelling. De tentoonstelling zal, aan de hand van werken, zoals altaarstukken, een kijk geven op het mecenaat van ambachten, gilden en broederschappen in de 16^de -17^de eeuw.

Dankzij de hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is het mogelijk om een aantal van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal, waar ze zich oorspronkelijk bevonden. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er een aantal uit haar vaste collectie tentoon.

Deze hereniging vindt voor het eerst sinds meer dan 200 jaar plaats en wordt waarschijnlijk nooit meer herhaald. Het gaat hier over veelal imposante werken, hoofdzakelijk triptieken van vaak wel 5m breed en 3m hoog die in het huidige kathedraalinterieur geïntegreerd zullen worden. De tentoonstelling geeft ook een mooi overzicht van meesterwerken van de Antwerpse Schildersschool tijdens de Gouden Eeuw.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be