Vlaamse Overheid

regionale omroepen

Vlaamse Regering geeft financiële steun aan regionale omroepen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

De regionale televisieomroepen vervullen een belangrijke rol in het Vlaamse medialandschap. Zij hebben een heel specifieke opdracht m.b.t. de communicatie onder de bevolking en de algemene sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Hiermee komt de regionale televisie tegemoet aan een reële behoefte van de burger om zich in een steeds globaler wordende leefwereld waar de nationale grenzen vervagen, te kunnen identificeren met zijn directe leefomgeving.

De Vlaamse overheid ondersteunt deze specifieke initiatieven met publieke middelen.

In uitvoering van de princiepsverklaring van 15 december 2005 tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse regionale televisieomroepen, hebben de regionale televisie-omroepen de voorbije 2 jaar steun ontvangen. Deze steun werd dit jaar geëvalueerd, met medewerking van NORTV (federatie regionale omroepen), Fevlado (Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties) en de Vlaamse Infolijn.

Na een positieve evaluatie werd besloten om voor 2008 een nieuwe steunmaatregel uit te werken. Er wordt voortaan niet meer gewerkt met een princiepsverklaring, wel met het gebruikelijke systeem van subsidieverlening: het toekennen van steun aan de hand van ingediende projectvoorstellen.

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist volgende subsidies aan de regionale televisieomroepen ter beschikking te stellen:
- Een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro per regionale omroep - met uitzondering van 75.000 euro voor RTV die 2 regio's bedient - voor de ondertiteling van de nieuwsprogramma voor doven en slechthorenden;
- Een jaarlijkse subsidie van 166.000 euro per regionale omroep waarvan het bedrag verdeeld dient te worden over 3 subsidiepoten, zijnde:
(a) een subsidie voor de uitvoering van de decretale opdrachten (in het bijzonder de verzorging van programma's die de betrokkenheid van de burgers bij hun regionale leefwereld moet vergroten; (b) een subsidie voor algemene opleidings- en vormingsprojecten voor jonge journalisten.
(c) een subsidie voor het ontwikkelen van initiatieven en projecten om aan te sluiten op nieuwe digitale en interactieve ontwikkelingen en platformen.

Na goedkeuring van de ontwerpbesluiten door de Vlaamse Regering zal er formeel met de regionale televisieomroepen worden gecommuniceerd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be