Vlaamse Overheid

pers


1.000.000 euro voor rechtstreekse steun aan pers

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 december 2008

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist over de projecten die werden ingediend in het kader van de steun aan de geschreven perssector. Net als de voorgaande jaren wordt een bedrag van 1.000.000 euro voorzien voor rechtstreekse steun aan de pers.

Sinds 1998 is de Vlaamse steun aan de geschreven perssector gericht op het behoud van goed uitgebouwde, kwaliteitsvolle en autonome redactieteams. De algemene principes van deze steun worden sindsdien telkens vastgelegd in een protocol tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse geschreven perssector.

De steeds groter wordende belangstelling vanuit de geschreven perssector leidde ertoe dat de subsidie sinds 2006 werd opgetrokken van 900.000 tot 1.000.000 euro.

Vanaf 2008 wordt eveneens gewerkt met een nieuw protocol. Waar de voorbije jaren werd gevraagd aan de uitgevers projecten in te dienen, zal nu worden gewerkt via de vier grote koepelverenigingen (VUKPP, VDP, The PPress, UPP) die de actoren binnen de geschreven perssector bundelen. Iedere koepel krijgt steun a rato van het aantal aangesloten erkende journalisten in vast dienstverband. Het is de bedoeling om versnippering tegen te gaan en de projecten te concentreren bij de koepels die op die manier al hun aangesloten leden kunnen bereiken.

Iedere koepelvereniging diende een projectvoorstel in dat inspeelt op de specifieke noden van zijn leden. De projecten worden ondersteund voor 60% van de effectief gemaakte kosten. De Vlaamse Regering keurde de ingediende projecten per koepelvereniging goed, voor een totaal bedrag van 1.000.000 euro.

De afdeling Beleid en Beheer van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media zal instaan voor de opvolging van deze projecten.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be