KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-12-2008

Jaap Zielhuis stopt als bondscoach Olympisch zeilen - We krijgen er een hele goeie coach bij.

Jaap Zielhuis (42) legt zijn taak als bondcoach van het
Water-sportverbond neer. Zielhuis was de afgelopen vier jaar
eind-verantwoordelijk voor de sportieve prestaties van de Delta Lloyd kernploeg, de top van het Nederlandse Olympische zeilen. In die rol stuurde Zielhuis onder andere de coaches aan, bewaakte de progressie van de verschillende topsportprogrammas en overzag de innovatie projecten.

De Nederlandse zeilploeg won in China twee zilveren medailles. Dit was een van de beste collectieve prestaties in de Nederlandse
zeilgeschiedenis. Ondanks de successen wil Zielhuis weer terug naar het actief coachen van de zeilers zelf.

Het is een weloverwogen keuze, zei Zielhuis. Het heeft even geduurd, maar ik heb besloten dat ik weer het water op wil. Ik wil dichter bij de sport staan. Tevens geloof ik in de beperkte houd-baarheid van een persoon op deze positie en dit is het moment om het stokje over te dragen.

Topsport manager Hessel Evertse zei: We respecteren zijn keuze en vinden het knap dat Jaap trouw blijft aan zijn passie, het actief coachen. Wij zijn verheugd dat zijn kennis en ervaring behouden blijven voor de sport. Jaap was al eens coach in aanloop naar de Olympische Spelen van 2000. Hij had een bijzonder goed trackrecord als coach van onder andere Serge Kats en Margriet Matthijsse. Ik kijk met plezier en voldoening terug op een uitstekende samenwerking en ik vind het mooi dat we met Jaap de volgende stap kunnen maken. We krijgen er een hele goeie coach bij.

Na het succes van de spelen in China zei Zielhuis dat Nederland een groot zeilland zou kunnen worden. Hij gaf aan dat de bestaande structuur met de full time, coachgestuurde programmas tot het gewenste resultaat heeft geleid en dat de volgende stap moet zijn om nog meer van dit soort programmas op te zetten en de top uit te breiden. De onderlinge concurrentie binnen de top van het Nederlandse zeilen moet nog meer bevorderd worden, zoals dat bijvoorbeeld in de Yngling klasse het geval was, zei Zielhuis ambitieus in China.

De positie van bondscoach is vacant en het Watersportverbond gaat op zoek naar een nieuwe kandidaat. We willen dezelfde structuur hanteren. Dus we moeten op den duur weer iemand hebben die zoals Jaap de coaches begeleidt, bijstuurt en beschermt. Iemand die ervaring heeft met topsport en de volgende uitdaging aan kan gaan, besluit Evertse.