ABVAKABO FNV

Heeft u op 19 november voor de cao Voortgezet Onderwijs gestaakt?

ABVAKABO FNV krijgt signalen van leden dat er werkgevers in het voortgezet onderwijs zijn die bij stakers teveel salaris inhouden. Samen met de andere bonden spraken we de vo-raad hierop aan. Conclusie van dit gesprek is dat bonden met de vo-raad van mening verschillen over de wijze waarop de korting op het salaris moet worden berekend in verband met de staking.

Bonden baseren hun berekening van de salariskorting op de jurisprudentie en gaan uit van het volgende.

Voor onderwijsondersteunend personeel

Bij een fulltime betrekking kan het bestuur het salaris van een dag of dagdeel inhouden. Is sprake van een parttime betrekking dan kan het bestuur het salaris inhouden van de werkuren, conform art. 12.2 lid 6 cao voortgezet onderwijs.

Voor onderwijsgevend personeel

Alleen het salaris van niet verrichte ingeroosterde werkzaamheden (lessen en andere werkzaamheden) kan worden ingehouden, conform artikel 12.2 lid 6 cao voortgezet onderwijs.

De vo-raad gaat uit van een zogenoemde `normatieve' benadering. Dit betekent dat iemand met een fulltime dienstverband die één dag staakt voor één dag wordt gekort.

De bonden trachten duidelijkheid over de berekening te krijgen via proefprocedures. De komende proefprocedures laten echter onverlet dat in sommige gevallen, formeel bezwaar moet worden gemaakt. Het maakt daarbij wel uit of u werkt in het bijzonder of het openbaar onderwijs.

Bijzonder onderwijs

Voor het bijzonder onderwijs is de Algemene Wet Bestuursrecht niet van toepassing. Het gevolg is dat u binnen 5 jaar na de salariskorting een procedure kunt starten om dit salaris te vorderen. Gelet op de lange termijn om een vordering aanhangig te maken en de komende proefprocedures, ligt een formele procedure voor u (nog) niet in de rede. Wel is het, vooruitlopend op een eventuele procedure, van belang dat u uw werkgever wijst op het gebruik van de onjuiste wijze van salariskorting. Dit doet u in reactie op de salarisspecificatie, waarop uw salaris gekort wordt. U kunt bij ABVAKABO FNV een voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar aanvragen door een e-mail te sturen naar .

Openbaar onderwijs

Voor het openbaar onderwijs geldt de Algemene Wet Bestuursrecht wel. Gevolg is dat de salarisspecificatie kan worden gezien als een besluit. Ook een aanzegging dat salaris zal worden ingehouden kan onder voorwaarden worden gezien als een besluit. Tegen elk besluit afzonderlijk (tegen aanzegging én de specificatie) moet u schriftelijk bezwaar maken bij uw werkgever. Dit moet u zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 6 weken na dagtekening van het besluit doen. U kunt bij ABVAKABO FNV een voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar aanvragen door een e-mail te sturen naar .
12-12-2008, Voortgezet onderwijs | Meer over: onderwijs, staking,