Outlook 2009: Drie nieuwe benchmarkleningen; Agentschap verhuist naar Den Haag

Het Agentschap van het ministerie van Financiën kondigt in zijn Outlook 2009 de uitgifte van drie nieuwe staatsleningen aan. De Outlook gaat in op de omvang van de financieringsbehoefte voor 2009 en legt uit hoe deze wordt ingevuld. Verder staat de Outlook uitgebreid stil bij de door de overheid genomen maatregelen op de financiële sector en de gevolgen daarvan voor de staatsschuld. Daarnaast gaat de Outlook in op de reorganisatie en de verhuizing van het Agentschap naar Den Haag.

De verwachte financieringsbehoefte voor 2009 bedraagt ¤ 110 miljard. Hiervan verwacht het Agentschap inn 2009 ongeveer ¤ 48 miljard op de kapitaalmarkt te ffinancieren. De rest zal worden aangetrokken op de geldmarkt, voornamelijk via schatkistpapier en commercial paper. Hoewel het jaar wordt begonnen met een geldmarktvolume van ca. ¤ 80 mld, zal de geldmarktstand geduurende het jaar afnemen, tot naar verwachting ¤ 28 mlld eind 2009. Een verslechtering van de begroting wordt in eerste instantie tevens gefinancierd op de geldmarkt.

De financiering op de kapitaalmarkt gebeurt door de uitgifte van drie nieuwe staatsleningen; een 3-jaars, een 5-jaars en een 10-jaars. De 3-jaars DSL wordt gelanceerd via een reguliere toonbank-veiling in januari. Voor zowel de 5-jaars als de 10-jaars lening wordt de Dutch Direct Auction (DDA) gebruikt. Voor het eerst sinds 2005 zullen er twee DDA's worden georganiseerd. De veiling van de 10-jaars lening staat gepland in februari. De DDA voor de 5-jaars vindt later in het jaar plaats. Via heropeningen zullen de drie obligaties een uitstaand volume bereiken van minimaal ¤ 10 miljard. Daarnaast is het Agentschap van plan om in 2009 naast de reguliere toonbankveilingen op de 2e dinsdag van de maand, een aantal 'off-the-run' staatsleningen te heropenen. Gemikt wordt op een totaal bedrag van ¤ 10 tot 14 miljard, hoewel de exactte omvang zal afhangen van de behoefte in de markt en de marktomstandigheden. Veilingen van de 'off-the-runs' vinden plaats op de 4e dinsdag van de maand.

De ondersteuning door Primary Dealers en Single Market Specialists is van essentieel belang voor het Agentschap. Voor 2009 verwelkomt het Agentschap Natixis als nieuwe Primary Dealer. Na een geruime tijd de rol van Single Market Specialist te hebben vervuld, is Natixis nu aangesloten bij de groep van in totaal 13 Primary Dealers. Inclusief de Single Market Specialists heeft het Agentschap nu een groep van in totaal 16 internationale banken die tezamen garant staan voor de liquiditeit van door de Nederlandse staat uitgegeven obligaties en schatkistpapier.

Na 167 jaar verlaat het Agentschap Amsterdam. Op het 19 januari 2009 verhuist het Agentschap naar Den Haag om zich te vestigen in het gerenoveerde pand van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout. Tegelijkertijd fuseert het Agentschap met de afdeling Centraal Kasbeleid. Deze afdeling verzorgt het schatkistbankieren voor de centrale overheid en voor aan de centrale overheid gelieerde organisaties; ook is de afdeling verantwoordelijk voor de inkoop en coördinatie van het betalingsverkeer van het Rijk en voor de ramingen van het schatkistsaldo. Met de fusie worden alle interne en externe treasury taken van het rijk binnen één directie samengebracht. De nieuwe organisatie heeft als naam Agentschap van de Generale Thesaurie. De Engelse naam blijft Dutch State Treasury Agency (DSTA).

De volledige tekst van de Outlook 2009 is (in het Engels) beschikbaar via www.dsta.nl , onder Publicaties.