Ministerie van Defensie

12-12-2008 16:52

GROENE BARETTEN UITGEREIKT

Het Korps Commando Troepen (KCT) kreeg er vandaag 14 collegaâs bij. Ze haalden het einddoel na een zware opleiding waar 51 man aan begon. Veel van de afvallers vonden een goede plek binnen Defensie. Het KCT werkt nauw samen met de luchtmacht.

Commandant van het KCT, kolonel Kees Vollaard en de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen reikten de groene baretten uit. Omdat in Amerika veelvuldig is getraind, was ook de Amerikaanse attaché Colonel Jeff Stimson aanwezig.

Cijfers
In oktober begon deze zwaarste opleiding binnen de Nederlandse krijgsmacht. Met:


* 51 starters

* 14 geslaagden

* 3 herkansen in maart 2009

* 27 aan de slag binnen Defensie of in bemiddeling hiervoor, van wie een deel later kan herkansen

* 5 op eigen verzoek met ontslag

Samenwerking
Vollaard bedankte in zijn toespraak generaal Jansen voor de succesvolle historische, hedendaagse en toekomstige samenwerking. âOok bij de combinatie Korps Commandotroepen en Commando Luchtstrijdkrachten is 1 + 1 toch een beetje meer dan 2â.

Bijzondere positie
De commandant van het KCT sprak de nieuwe groene baretten ook persoonlijk toe. âU bent niet beter dan uw collegaâs van de luchtmobiele brigade of van het Korps Mariniers. U bent niet sterker en u bent niet dapperder. U bent wél anders. Anders opgeleid, anders getraind en anders gevormd, niet om zich te onderscheiden van andere militairen maar uitsluitend en alleen om uw uiterst moeilijke en gevaarlijke taak te kunnen uitvoerenâ.