VNO-NCW positief over Europese klimaatafspraken

12/12/2008 17:54

VNO-NCW

VNO-NCW is positief over het Europese klimaatakkoord dat vrijdagmiddag in Brussel is afgesloten tussen de regeringsleiders. De ondernemingsorganisatie is verheugd dat rekening is gehouden met de lange termijnbelangen van de Europese industrie zonder afbreuk te doen aan de klimaatdoelen.

Belangrijk voor de Europese economie is dat van de rechten op de uitstoot van CO2 slechts een beperkt gedeelte zal worden geveild. Met deze afspraken kan de industrie voor Europa behouden blijven én door innovatieve vindingen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van ons klimaatprobleem. Dit sluit aan op het Nederlandse Duurzaamheidsakkoord van overheid en bedrijfsleven. Positief is ook de afspraak over ondergrondse opslag van CO2.

Het pakket maatregelen waarover de regeringsleiders het eens zijn geworden, moet leiden tot 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020. VNO-NCW vindt het pakket een goede inzet voor nog komende besprekingen in Kopenhagen over een wereldwijd klimaatakkoord. "Dit zou best eens tot een doorbraak kunnen leiden", aldus VNO-NCW.