Ministerie van Algemene Zaken

Balkenende: historisch klimaatakkoord EU

Nieuwsbericht | 12-12-2008

Tijdens de Europese Raad in Brussel hebben de regeringsleiders van de EU-landen volgens minister-president Balkenende een 'historisch akkoord' gesloten tegen klimaatverandering.

Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de Europese Raad in Brussel.

Klimaat

'Nederland heeft hard geknokt voor een ambitieuze uitkomst, aldus Balkenende. Als ook het Europees Parlement instemt, 'zet de EU als eerste de stap van algemene plannen naar concreet beleid'.

In 2020 zullen Europa en de wereld merken dat er 20% minder CO2-uitstoot is in de EU, zei Balkenende. Ook komt dan 20% van de energie uit duurzame bronnen en is er 20% energiebesparing.

De EU geeft een sterk signaal af aan de rest van de wereld, meent Balkenende. 'Als de anderen meedoen dan kunnen we de CO2-uitstoot zelfs met 30% verminderen.'

Emissierechten

Afgesproken is dat zowel voor de industrie als de elektriciteitssector de emissierechten met 20% omlaag gaan. Wie meer blijft uitstoten, wordt beboet.

Meteen in 2012 wordt ongeveer de helft van de emissierechten geveild, later wordt dat nog aanzienlijk meer. Industrie die gevoelig is voor internationale concurrentie krijgt een deel van haar rechten toegewezen.

De EU maakt veel geld vrij om schone technologie te ontwikkelen, zoals afvang en opslag van CO2 en hernieuwbare energie. 'Nederland wil koploper zijn bij de ook economisch interessante technologie van CO2-opslag, en is blij met de Europese financiering, zei Balkenende.

Economische crisis

De landen hebben ook overeenstemming bereikt over een gecoördineerde aanpak van de economische onrust.

Het pakket maatregelen dat de Europese Commissie heeft voorgesteld, is op hoofdlijnen aangenomen. De lidstaten en de EU worden aangemoedigd om op korte termijn ongeveer 1,5% van het EU-BBP in te zetten om de economie te stimuleren.

Ook de lange termijn is 'stevig gewaarborgd', volgens de minister-president. Het beleid moet gericht zijn op versterking van de economische structuur. De regels van de interne markt blijven gehandhaafd.

Ook de begrotingsregels van het Stabiliteits- en Groeipact zijn nog eens benadrukt. 'Overschrijdingen, die in uitzonderlijke omstandigheden zijn toegestaan, moeten tijdelijk zijn en gepaard gaan met een plan voor spoedige terugkeer naar een gezonde begroting', aldus Balkenende.

Balkenende noemt de uitkomst 'een vertrouwenwekkend signaal'.

Verdrag van Lissabon

Tijdens de top is ook gesproken over het verdrag van Lissabon en de situatie in Ierland.

Zorgen over het behoud van een plek voor Ierland in de Europese Commissie en over zeggenschap over ethische kwesties, belasting en neutraliteit, hebben ertoe geleid dat de Ieren in hun referendum niet konden instemmen met het Verdrag.

Daarom heeft de Europese Raad onder meer besloten dat ook na 2014 de Europese Commissie zal bestaan uit een commissaris uit elke lidstaat. De raad neemt daarover te zijner tijd het besluit.

Minister-president Balkenende is tevreden met dit resultaat. 'Ierland zal streven naar goedkeuring in 2009 en het Verdrag van Lissabon blijft recht overeind.'