Senternovem


12-12-2008 | IPC in 2009

Warmte-terugwinning voor douches, geluidwerende schuifdeuren, deelbare trailers voor efficiënter goederen-transport in steden, turnkey milieuvriendelijke toiletunits. Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van de vele innovatieve producten die binnen het IPC door MKB-ondernemers worden ontwikkeld. Dit jaar gingen 29 IPC's met daarbinnen meer dan 700 MKB-ondernemers van start met hun innovatietrajecten. Een onverwachts hoge score.

Extra budget
De IPC-regeling kreeg dit jaar te maken met een forse overvraging van het beschikbare budget. Het Ministerie van Economische Zaken en SenterNovem hebben hier op een zo adequaat mogelijke manier op ingespeeld. Om al deze innovaties toch mogelijk te maken heeft de Minister van Economische Zaken het budget door het jaar heen opgehoogd van 10 miljoen euro naar inmiddels 40 miljoen euro. Ook voor 2009 wordt weer een grote toeloop voor de IPC-regeling verwacht. Daarom heeft de Minister besloten om het budget voor 2009 te verhogen van 10 miljoen euro naar 20 miljoen euro. Deze ophoging zal bij de publicatie van de voorjaarsnota worden toegevoegd aan het IPC budget.

IPC in een nieuw jasje
Vanaf januari 2009 verandert de regelgeving waaronder IPC wordt uitgevoerd. IPC wordt als gevolg van de stroomlijning van de EZ-subsidie-instrumenten onderdeel van de Subsidieregeling Innoveren. Binnenkort wordt deze nieuwe IPC-regeling in de Staatscourant gepubliceerd. Nieuwe IPC-aanvragen kunnen vanaf 15 januari 2009 worden ingediend bij SenterNovem in Den Haag.

Minder administratie
Om de regeling nog beter aan te laten sluiten bij de behoeftes van het MKB is dit jaar besloten om de MKB-ondernemers binnen een IPC een voorschot op de subsidie te verlenen. Door deze aanpassing hoeven ondernemers niet meer halfjaarlijks hun kostendeclaraties op te sturen naar SenterNovem. Ondernemers van wie het innovatieplan is goedgekeurd ontvangen bij de start 50% van de subsidie en, wanneer het project goed loopt, na het tweede jaar nog eens 30%. Aan het einde van het project moeten de ondernemers, met hulp van hun penvoerder, verantwoording over het project en de bijbehorende kosten kunnen overleggen. Aan de hand hiervan wordt de resterende subsidie uitbetaald. Deze bevoorschotting gaat gelden voor alle IPC's vanaf 2007.

Informatiebijeenkomsten
Op 8 en 9 januari zijn er informatiebijeenkomsten voor IPC aanvragers bij SenterNovem in Den Haag. Hierbij zullen wij ingaan op de behandeling van de IPCaanvragen. Wanneer u in januari een aanvraag in wilt dienen verzoek ik u deze data vrij te houden. Voor indieners later in het jaar zal een nieuwe bijeenkomst worden georganiseerd.

Project idee?
Heeft u als penvoerder een idee voor een (pré-)IPC, dan kijkt een IPC-adviseur hier graag even naar. Na analyse krijgt u duidelijke aanbevelingen en kunt u snel beoordelen of het zinvol is een subsidieaanvraag in te dienen. U kunt uw concept-voorstel naar ons opsturen via ipcconcept@senternovem.nl.

Over IPC
IPCis een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken om innovatie binnen het MKB te ondersteunen. Samenwerking en kennisoverdracht tussen een groep MKB-ondernemers staat hierbij centraal. Binnen een IPC-project realiseren MKB-ondernemers hun eigen individuele innovatieplannen en werken daarnaast aan gezamenlijke innovatieprojecten. De MKB-bedrijven worden hierin begeleid door een penvoerder, vaak een brancheorganisatie.

Een IPC-subsidie kan aangevraagd worden door een groep van 15 tot 35 MKB-bedrijven in samenwerking met een penvoerder. De IPC-subsidie bedraagt maximaal 50.000 euro per onderneming voor een periode van drie jaar en bedraagt 50% van de kosten verbonden aan de individuele én collectieve projecten. Voorafgaand aan een IPC kan een penvoerder subsidie krijgen om IPCbedrijven te begeleiden bij de totstandkoming van een IPC.