Afsluitende conferentie together forever groot succes

12/12/2008 18:20

Kosmopolis

PERSBERICHT, 12 december 2008

Het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 is in Nederland afgesloten met de conferentie Together Forever. De titel verwijst naar de toekomst die Kosmopolis wil herstellen. Creatief directeur Rachida Azough van Kosmopolis stelde in haar openingsspeech: "Deze conferentie heeft als uitgangspunt dat we niet met elkaar zijn getrouwd. Een huwelijk kun je verbreken, een samenleving kun je niet ontbinden."

De hele dag werden uiteenlopende culturele projecten uit het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog gepresenteerd in de Jaarbeurs. Azough: "Kosmopolis zet zich in om juist de gewoonheid van de diversiteit terug te vinden. Kunstenaars en cultuurmakers helpen ons om het nut van de interculturele dialoog te benadrukken." Ze besloot haar opening met de opmerking dat het jammer was dat "we niet uitkwamen boven het gekrakeel van Wilders die de Antillen wil inruilen voor Vlaanderen en Jami die alle moslims ter wereld een lesje wil leren."

Palestijnse politica en literatuurwetenschapper Hanan Ashrawi onderschreef het thema Together Forever van de conferentie. Ze wees erop dat anderen om je heen onvermijdelijk zijn en een verrijking betekenen." Volgens Ashrawi moeten we zowel onze eigen en universele waarden vieren. Wie een verhaal vertelt in uitsluitend een eigenbedachte taal is volslagen onbegrijpelijk. Tegelijkertijd is een film, boek of muziekstuk van uitsluitend universele elementen of taal ontzettend saai. Bij het aangaan van een interculturele dialoog pleit Ashrawi voor persuasion, het overtuigen van de gesprekspartner. Ashrawi overtuigde met haar verhaal over de manier waarop culturen elkaar beïnvloeden waarbij de som altijd groter is dan de delen. Ze onderstreepte dat juist het uitsluiten van een cultuur leidt tot geweld. Praktisch gesproken is het op dit moment voor Palestijnen vrijwel onmogelijk om anderen kennis te laten maken met hun kunst en cultuur. En passant deelde ze haar eigen Palestijnse ervaring van het leven in "een gevangenis" zoals ze het leven in de West Bank noemt. Desgevraagd zei Ashrawi wel dat ze zich soms net Sisiphus noemde. "Ik blijf die steen omhoog duwen, maar hij komt altijd weer terug." Maar Ashrawi die in 1998 de MIFTAH oprichtte, het Palestijns Initiatief voor een Algemene Dialoog en Democratie gaat door omdat ze voor haar kleinkinderen een normale, "saaie" jeugd wenst.

Yal(cc)in Cihangir en Dave Deutsch, de oprichters en eigenaars van De Fietsfabriek werden tot Nieuw Cultureel Burger 2008 verkozen. Hun bedrijf is verantwoordelijk voor de populariteit van de bakfiets. Onderdelen voor deze en andere opvallende fietsen worden in Cihangirs dorp in Turkije gemaakt. De Fietsfabriek heeft inmiddels vestigingen in Denemarken, Japan en de VS. Met de vijfduizend euro die zij als ambassadeurs voor het Nieuw Cultureel Burgerschap hebben gekregen, willen Cihangir en Deutsch meer fietspaden gaan aanleggen in Turkije.

Cihangir en Deutsch slagen erin een verbinding te leggen tussen culturen. Mimespeler Hakim Traïdia illustreerde in een voorstelling "Wat ik zeggen wou" de vervreemding van een immigrant. Hij wandelt door het nieuwe land en zet alles van hemzelf van zich af. Tot hij er weer behoefte aan heeft maar dan is het weg.

Oud-generaal Hans Couzy en diplomate/schrijfster Petra Stienen gingen met elkaar in gesprek over de macht van het woord en het woord van de macht. Beiden zien een cultuuromslag bij Defensie waarbij meer ruimte is voor communicatie en sociale vaardigheden. Maar, legde Couzy uit: voor een gesprek zijn twee partijen nodig. Hij verwees hierbij naar de genocide in Rwanda die volgens hem voorkomen had kunnen worden als signalen hierover eerder waren opgepikt.





http://www.togetherforever.nl